Sari la conținut

Criodi

Moderators
  • Număr mesaje

    509
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

  • Zile Câștigate

    119

Community Answers

  1. Criodi's postare in Semnale Optiuni Binare was marked as the answer   
    Profit in insdustria semnalelor se face in general din vanzarea de semnale si nu din tranzactionarea acelor semnale. Cu alte cuvinte, foarte putini din cei care vand semnale fac cu adevarat profit. Ori si mai specific daca vrei, foarte putini din cei care vand semnale fac profit, ori daca fac, sansele ca profitul asta sa reziste pe perioade ceva mai lungi de timp (i.e. 1-2 ani) e foarte mic. Te poti imbogati si in sase luni nu zic, dar cu cat asteptarile sunt mai extraordinare cu atat sansele de reusita sunt mai mici (foarte mici, inexistent de mici).
     
    In plus, optiunile binare, astea fx care sunt foarte populare in mediul retail "neatrenat" nu sunt in general altceva decat o forma foarte riscanta de gambling. Se poate spune cumva ca tot tradingul directional e oarecum o forma de gambling si n-ar fi complet gresit, dar alta e sa faci trading pe o piata reglementata, cu un broker vechi, pe niste instrumente cu costuri mult mai mici.
     
    Eu zic sa o iei mult mai incet, sa te documentezi bine de tot despre industria trading-ului, despre ce optiuni ai, inainte de a decide sa investesti vreun leu.
  2. Criodi's postare in In myfxbook, cum schimb frecventa cu care datele sunt actualizate si cum reduc perioada de istoric afisata? was marked as the answer   
    Poti reduce perioada de istoric afisata in myfxbook. Mergi in
     
    Portfolio -> *Contul Tau* -> Custom Analysis (dreapta sus, sea supra butonului verde Discuss)
     
    Acolo vei putea alege ce data de iceput vrei si toate datele mai vechi de acea data vor fi ignorate. Ai grija ca dupa ce alegi perioada de care esti interesata sa dai click pe butonul ala gri la dreapta de Analyze. Ala iti salveaza a datele by default.
     
    Perioada de refresh o poti seta in mt4. Mergi in
     
    Tools -> Options -> FTP (ori Publisher daca nu vezi FTP)
     
    Si ai sa gasesti acolo un drop down pentru refresh time.
  3. Criodi's postare in Cum pot in MT4 sa folosesc alte timeframe-uri decat cele standard (ex. 45 minute, 90 minute, etc)? was marked as the answer   
    Vezi Period Converter. Asa cum descriu si ei acolo instructiunile de utilizare sunt destul simple:
    Use this script to make nonstandard timeframe of symbol based on standard timeframe. For example, to make 3-hours timeframe H3 for selected symbol you should: 1. Open H1 chart. 2. Attach to chart 'Period_converter.mq4' MQL4 file from 'Script' folder of 'Navigator' window. 3. On 'Common' tab check 'Allow DLL imports' and clear 'Confirm DLL function calls' checkbox. 4. On 'Inputs' properties tab please set 'ExtPeriodMultiplier' variable value to 3 (you'll get H1*3 = H3). 5. Click OK. 6. Open H3 chart in offline mode ('File – Open Offline'). H3 chart will be updated every 2 sec (by default) while H1 chart with attached 'Period_converter.mq4' will be opened. Nu uita ca e vorba de un script si nu indicator or expert, deci ai grija sa il instalezi in folderul \scripts.
  4. Criodi's postare in Cum se calculeaza RSI? was marked as the answer   
    Una la mana, formula care o folosesti tu e gresita. Nu se calculeaza average price ci average change. A doua la mana, iti lipseste un pret. Ai nevoie si de pretul de la ora 12:00 pentru a calcula cat sa schimbat pretul la ora 13:00 (close(13:00) - close(12:00)). A treia la mana, rsi-ul asa cum il calculezi tu nu va fi acelasi cu cel din platforma pentru ca acela este "smoothed". Hai sa le luam pe rand.
     
    Formula pentru RSI este:
     
    \(\text{RSI} = 100 - \frac{100}{1+\text{RS}}\)
     
    unde
     
    \(\text{RS} = \left(\frac{\text{AV_GAIN}}{|\text{AV_LOSS}|}\right)\)
     
    Calculezi deci pentru fiecare bara cat s-a schimbat pretul. La ora 12:00 pretul era in jur de 1.3296. Avem astfel datele:
    Time        Close      GAIN      LOSS 12:00 1.32963 Na Na 13:00 1.32329 0 -0.00634 14:00 1.32253 0 -0.00076 15:00 1.32504 0.00251 0 16:00 1.32622 0.00118 0 17:00 1.32603 0 -0.00019 AV_GAIN = (0.00251 + 0.00118) / 5 = 0.000738
    AV_LOSS = (-0.00634 - 0.00076 - 0.00019) / 5 = -0.001458
     
    Atentie ca in formula se foloseste |AV_LOSS| adica valoarea fara minus, adica 0.001458. Deci
     
    \(\text{RS} = 0.00738/0.001458 = 0.506173\)
     
    iar 
     
    \(\text{RSI} = 33.605\)
     
    De ce 33.605 si nu 48 cum arata platforma? Pentru ca in platforma valoarea lui RSI pe fiecare bara nu se calculeaza ca in platforma de mai sus decat pentru prima valoare. Toate valorile RSI folosesc apoi valoarea anterioara a lui average loss si average gain. Asta e "smoothing-ul" de care vorbeam mai sus. Adica
     
    AV_GAIN = [(AV_GAIN_ANTERIOR) x 4 + AV_GAIN_CURENT] / 5
    AV_LOSS = [(AV_LOSS_ANTERIOR) x 4 + AV_LOSS_CURENT] / 5
     
    Initial efectul este slabut, insa dupa cateva mii ori zeci de mii de bare efectul se aduna si rezultatele smoothed sunt destul de diferite de rezultatele calculate in mod simplu. Daca ai modifica RSI-ul astfel incat prima valoare care o calculeaza pe grafic sa fie tocmai aia de la ora 17:00 vei vedea ca valoarea lui RSI va fi intradevar 33 si nu 48. Poti sa citesti si http://stockcharts.com/school/doku.php?id=chart_school:technical_indicators:relative_strength_index_rsi Explica bine atat RSI-ul cat si multe alte indicatoare tehnice.
  5. Criodi's postare in Cat timp trebuie testata o strategie? was marked as the answer   
    Numarul de tranzactii necesare depinde de standard deviation-ul strategiei noastre, de intervalul de incredere care ne intereseaza, si de canalul de variabilitate pentru care vrem sa stabilim acest interval de incredere. Pentru \(n\), numar de tranzactii necesare avem formula:
     
    \[n = \left(\frac{2 \cdot s \cdot \alpha}{\Delta}\right)^{2}\]
     
    unde \(s\) este sample standard deviation masurat (pe tranzactiile facute deja), \(\alpha\) descrie intervalul de incredere (pentru 95%, \(\alpha = 1.96\)), iar \(\Delta\) reprezinta marimea acelui canal de variabilitate de care vorbeam.
     
    Daca de exemplu am o strategie care scoate 1% per trade, si ma interesaza sa stabilesc daca rezultatele sunt intradevar relevante (adica diferite simnificativ de 0), as putea stabili un canal de \(1\% \pm 0.5\%\) sau altfel spus \([0.5\%,1.5\%]\). In acest caz \(\Delta = 1.5\% - 0.5\% = 1\%\). Daca am calculat \(s=3\%\) atunci numarul de tranzactii necesare este 
     
    \[n = \left(\frac{2 \cdot s \cdot \alpha}{\Delta}\right)^{2} = \left(\frac{2 \cdot 0.03 \cdot 1.96}{0.01} \right)^{2} \approx 138 \]
     
    Ne trebuie deci 138 de tranzactii pentru a verifica strategia (formal vorbind, nu facem decat sa stabilim acest interval de incredere)
     
    In cazul unei strategii pe termen lung, numarul de tranzactii deja facute e probabil sa fie foarte mic si atunci nu voi putea masura un sample standard deviation relevant. In acest caz pot extrapola acel \(s\) din formula pentru sharpe ratio. Sa zicem ca am o strategie care ma astept sa scoata 5% pe luna. Daca imi stabilesc (\\Delta = 8\%\), adica lungimea canalului \([1\%,9\%]\) si ma intereseaza un sharpe ratio anual, \(S=3\) atunci standard deviation-ul lunar extrapolat din sharpe va fi egal cu 5.54%.
     
    Numarul se obtine in felul urmator:
     
    \[s = \frac{E(r_{lunar})}{s_{lunar}/\sqrt{12}}\]
    \[3 = \frac{0.05}{s_{lunar}/\sqrt{12}}\]
    \[s_{lunar} = \frac{0.05}{3} \cdot \sqrt{12} = 0.016 \cdot \sqrt{12} = 5.54\%\]
     
    Cifra 12 apare pentru ca vorbim de 12 luni. Inarmati cu \(s_{lunar} = 5.54\%\), \(\alpha = 1.96\), \(\Delta = 8\%\) putem calcula cate luni de tranzactionare ne trebuie:
     
    \[n = \left(\frac{2 \cdot s \cdot \alpha}{\Delta}\right)^{2} = \left(\frac{2 \cdot 0.05 \cdot 1.96}{0.0554} \right)^{2} \approx 13 \]
     
    Ne trebuie deci 13 luni de tranzactionare pentru a verifica strategia. Raspunsul este adaptat dupa raspunsul oferit unei intrebari similare pe http://quant.stackexchange.com/questions/1891/how-much-data-is-needed-to-validate-a-short-horizon-trading-strategy A se vedea si topicul Cum dezvoltam si evaluam statistic o strategie de trding? pentru un tratament mai complet.
     
    Later edit: Cateva clarificari
     
    Numarul 138 l-am obtinut pentru ca am folosit niste cifre nerealiste. In practica s-ar putea sa aveti un standard deviation de 6-12 ori mai mare decat expected returns (profitul mediu per trade). La astfel de cifre veti avea nevoie de 500-1500 de tranzactii. E important apoi de notat si ca acel standard deviation pentru care rulati aceste cifre trebuie sa fie calculat pe un sample reprezentativ. Daca de exemplu ati rulat 30 de tranzactii castigatoare la rand si apoi faceti calculul de mai sus o sa obtineti niste rezultate extraordinar de optimiste. Trebuie insa sa va intrebati daca aceste 30 de tranzactii sunt reprezentative pentru strategia care o rulati. Apoi, daca in timp standard deviation-ul creste, sau daca expected returns scade, calculele trebuiesc refacute, pana cand ajungeti la un punct satisfacator.
  6. Criodi's postare in Cum pot intra in posesia petrolului pe care il tranzactionez? was marked as the answer   
    Petrolul spot care il tranzactionezi tu pe platforma ta retail e cash settled. Adica tranzactiile se rezolva strict in bani fara a se tranzactiona fizic vreun bun. Pentru a intra fizic in posesia petrolului trebuie sa mergi pe un futures exchange precum chicago mercantile exchange si sa tranzactionezi contracte gen http://www.cmegroup.com/trading/energy/crude-oil/light-sweet-crude_contract_specifications.html pe care apoi sa le mentii pana la data exiprarii. La data expirarii contractul este settled physically si petrolul iti va fi livrat. Marimea unui contract standard este de 1000 de barili, adica 158 000 litri, iar livrarea se face in Cushing, Oklahoma. Ai nevoie deci de ceva canistre si de cateva petroliere pentru a cara petrolul acasa la bunica
     
    Contractele futures in general insa sunt rezolvate cash inainte de livrare si astfel foarte putine contracte sunt settled physically. M-am mirat chiar sa vad ca inca mai exista contracte ce se pot rezolva prin livrare fizica. E belea mare cu livrarea, iar scopul initial al contractelor nu a fost niciodata de a tranzactiona fizic bunurile ci de a oferi un instrument pentru hedge. Bine, e mult de discutat aici, iar eu nu tranzactionez futures, insa long story short, daca vrei sa cumperi petrol, cele mai bune optiuni sunt urmatoarele: ori te apuci si sapi pana dai de aurul negru ori iti tragi niste petroliere si dai o fuga pana la arabi. Din MT4 sigur n-ai sa scoti petrol  
  7. Criodi's postare in De ce este NFP-ul un anunt atat de important? was marked as the answer   
    Non-farm payrolls este un numar economic extraordinar de important si in consecinta cauzeaza valuri in pietele finanicare atunci cand este anuntat. NFP-ul reprezinta numarul de joburi adaugate sau pierdute in economie in fiecare luna. Este un indicator important pentru ca este puternic corelat cu rata de inflatie, cu produsul intern brut si cu rata federala de dobada.
     
    PIB vs NFP
     

     
    INDICELE DE PRET vs NFP
     

     
    Se vede cum pib-ul si nfp-ul sunt puternic correlate si cum de asemenea exista o oarecare corelatie intre indicele de pret si nfp. Nu am pus chart insa aceasi corelatie se gaseste si intre nfp si rata de dobanda. Relatia intre nfp si dobanda insa e un pic mai complicata. Ele se preced in general una pe alta si exista o perioada de lag. Adica cand una incepe sa creasca cealalta nu raspunde decat vreo 12 luni mai tarziu.
     
    PIB-ul, Inflatia, si Rata de dobanda au un impact masiv asupra transferurilor de capital dinspre si catre statele unite. Mai multe detalii despre aceasta relatie se pot gasi AICI unde am postat mai demult un model macroeconomic simplu ce infatiseaza relatia intre factorii economici si valoarea unei monezi.
     
    Pe scurt insa cu cat rata de dobanda a SUA e mai mare cu atat dolarul va fi mai puternic, cu cat rata de inflatie in SUA e mai mica cu atat dolarul va fi mai puternic, si cu cat PIB-ul SUA este mai mare cu atat dolarul va fi mai puternic. Cum NFP-ul este un indicator puternic pentru toti acesti factori economici e limpede de inteles de ce pietele reactioneaza atat de puternic la anuntarea numarului. Toti traderii incearca sa inteleaga ce reprezinta acest numar si cum va influenta cursul economiei si al politicii monetare.
     
    Aceasta din urma - politica monetara a bancii centrale - este un element foarte important ce se afla in stransa legatura cu NFP-ul. Mai important adesea decat restul factorilor economici mentionati mai sus. Am adus in discutie mai sus rata de dobanda. Asta nu este insa tot ceea ce banca centrala stabileste. Pe langa rata de dobanda FED-ul implementeaza si alte politici monetare ceva mai creative. De cand cu criza economica mai importanta decat rata de dobanda (care este aproape de 0 de foarte mult timp) a fost politica lor de injectare de capital in piata.
     
    Cunoscuta sub numele de QE (quantitative easing) aceasta injectare de capital are doua efecte principale: ridica valoarea bunurilor si reduce valoarea bancnotelor. Bursele de actiuni o iau deci in sus, iar dolarul o ia in jos. Reactia din ultimii ani a fost adesea urmatoarea: Un NFP foarte bun = QE mai putin = dolar mai puternic. Alternativ, un NFP foarte prost = QE mai mult = dolar mai slab. Astfel corelatia dintre factorii economici de mai sus nu a contat foarte mult in aceasta perioada.
     
    Cand insa QE-ul nu era pe buzele tuturor NFP-ul obisnuia sa aiba un alt efect. Un NFP foarte bun indica un stadiu pozitiv al economiei SUA si implicit al economiei global. Un NFP pozitiv ducea astfel la formarea unui sentiment pozitiv si in cele din urma la o apreciere a bunurilor de dobanda mai mare si risc mai ridicat precum actiunile sau asa zisele monezi de risc si anume EURO, CAD, AUD etc. In astfel de situatii un NFP bun ducea deci la o slabire a dolarului si nu la o intarire gen QE.
     
    Reactiile de pe anumite perechi precum EURUSD sau USDJPY pot fi explicate prin prisma rationamentelor de mai sus. Cand sentimentul pozitiv a fost cel a dominat reactia la un NFP bun EURUSD si USDJPY au luat-o in sus (euro fiind moneda de risc in comparatie cu dolarul iar dolarul moneda de risc in comparatie cu yenul). Cand sentimentul a fost negativ reactia a fost inversa. Cand asteptarile de QE au determinat reactia un NFP bun a dus la un dolar puternic iar un NFP prost la un dolar slab. Alteori, cand factorii economici au dominat reactia, un NFP bun a dus la un dolar mai puternic fata de euro strict datorita faptului ca economia euro era in pamant in timp ce cea americana mergea cat de cat.
     
    Fiecare situatie trebuie tratata deci independent si nu exista reguli clare ce pot prezice cuantitativ care vor fi reactile la un numar sau altul. NFP-ul insa nu trebuie sa sperie pe nimeni. Nu este nimic irational in actiunea pretului dupa un NFP si in general cele prezentate mai sus ofera o baza solida pentru intelegerea miscarii pretului de dupa un NFP.
     
    Uneori este destul de greu de analizat care dintre elemente a avut un rol mai important insa alteori reactia poate fi destul de previzibila. E important insa de retinut ca NFP-ul este un element foarte important si nu trebuie tratat ca pur si simplu o alta stire in timpul careia e mai bine sa stam pe bara si dupa care sa ne intoarcem iar la trading-ul nostru pur tehnic. Un nfp poate stabili tonul pentru cateva saptamani. Ar fi bine daca ati sti care e acest ton si ati tranzactiona dupa el.
  8. Criodi's postare in Ce studii academice sunt relevante in trading? was marked as the answer   
    Nu stiu ce sa zic despre ASE sau alte facultati romanesti caci nu m-am interesat. Eu studiez momentan in Anglia. Am sa iti ofer insa o parere despre studiul academic in general si relevanta lui in trading.
     
    Un raspuns sec ar fi ca studiile academice nu vor avea niciun fel de impact asupra trading-ului tau. E un raspuns pe care multi il dau. E in mare parte adevarat. O diploma in economie si finante nu iti va creea vreun mare avantaj in piata. De altfel, foarte multi dintre cei care ajung in joburi de trader (sau care au succes in trading independent) nu au o pregatire in domeniul economic. Nu o au nici macar in domeniul matematic sau stiintific. Multi vin din facultati de literatura, istorie, si alte astfel de domenii.
     
    Nu cunosc programa scolara din romania insa daca este cat de cat apropiata de cea pe care o urmez eu aici, pana in anul III nu ai sa inveti absolut nimic practic. E foarte multa teorie, grafice, calcule ideale, valabile numai intr-o lume ideala, deci imaginara si nu reala, s.a.m.d. Inveti insa si chestii interesante. Inveti despre macro economie (incepi sa intelegi ce inseamna defapt analiza fundamentala si ca tine de mult mai mult decat de acel calendar forexfactory), inveti despre detaliile tehnice din spatele operatiunilor bancilor centrale si ale altor mari jucatori in piata, si capti astfel o mai buna intelegere a intregului sistem economic. Desi e prea posibil sa cunosti toate acestea si sa nu faci nici un ban din ele in mod direct eu sunt de parere ca toate aceste cunostinte academice te vor ajuta sa capeti o mai buna imagine de ansamblu asupra economiei si te vor ajuta in cele din urma sa devii un trader mai bun.
     
    Avantajul major care ti-l ofera insa un studiu economic e ca te arunca in aceeasi oala cu o multime de oameni care probabil au interese similare cu ale tale. Iti ofera acces la profesri care cunosc foarte multe informatii utile, iti ofera acces la o programa structurata, la o librarie plina de carti ce poate nu au legatura cu programa ta, dar care in mod sigur au legatura cu trading-ul (sau orice alt interes al ta), si iti ofera aces la un mediu social in care poti conversa si impartasi idei cu oameni ce urmaresc aceleasi scopuri.
     
    In functie si de ce capacitati tehnice are facultatea poti profita si de alte avantaje pe care altfel nu le-ai avea. Eu am de exemplu la facultate un laborator cu vreo 10 terminale bloomberg (google it daca nu sti ce sunt). Consider ca e un mare avantaj sa poti sa iti iei stirile din bloomberg si nu din forex factory daca vrei sa faci trading in functie de stiri. Daca nu iti palce jocul asta intraday pe stiri atunci poti sa iti iei din terminalele bloomberg rapoarte JP Morgan, Wells Fargo s.a. Toate rapoartele sunt strict pentru clienti si sunt de o mai mare calitate ca orice alt material gasit pe net care e semnat JP Morgan. Pe langa faptul ca am acces la aceste terminale prin simplu fapt ca am folosit acel laborator am reusit sa cunosc o gramade de persoane la fel de interesate ca si mine de trading. Persoane chiar mult mai bine pregatite ca mine si mult mai dotate financiar. Am invatat multe de la ei. N-as fi avut parte de toate aceste avantaje daca nu as fi mers la facultate.
     
    In plus, incepand un studiu academic in economie la nivel de licenta iti deschide calea catre o cariera in domeniu. Poate nu ca trader initial insa nu are foarte mare importanta. Atat timp cat vei lucra in domeniu vei capata o anumita experienta ce in mod sigur te va ajuta. Sau poate continui studiile la nivel de master. Poate mai apoi prinzi un job la banca nationala. Poate in RO sau poate in strainatate. Daca te pasionaeza domeniul, te vei simti bine intr-un astfel de job si vei capata experienta ce mai tarziu o poti folosi in propriul trading. Lucrand in domeniu poti sa intri in contact cu anumiti oameni. Daca mai tarziu te dovedesti a fi un trader foarte bun poti sa te folosesti de aceste contacte si eventual sa iti deschizi propriul fond.
     
    Concluzionez deci prin a spune ca desi o diploma in economie nu iti va asigura niciun fel de avantaj direct in piata procesul prin care vei trece pentru a obtine acea diploma e foarte posibil sa iti ofere un avantaj ce mai tarziu se poate transforma in profituri din trading.
     
    E foarte important insa sa fii pasionat si sa dedici timp studiului. Daca nu esti pasionat de economie sau finante, dar iti place trading-ul si te gandesti ca o astfel de diploma te-ar ajuta, eu zic sa te gandesti mai bine. Daca nu esti pasionat ai sa fi plictisit de ce se preda in scoala caci nu ai sa reusesti sa ii gasesti utilitatea practica si in cele din urma nu vei reusi sa profiti foarte tare de intreg mediul academic si social in care te afli. Daca iti place altceva, precum programarea, tehnologia, matematica sau orice alt domeniul de genul acesta atunci iti recomand sa te indrepti catre o astfel de facultate. Desi nu vei avea aceleasi avantaje ca in facultatea de economie, o diploma de profil real (stiintific/matematic) iti va fi de folos in trading si te va face mai fericit (caci e ceea ce te pasioneaza). Daca te pasioneaza orice alt domeniu care nu l-am mentionat, atunci iarasi, ti-as recomanda sa te indrepti catre o facultate in acel domeniu. E mai bine sa te specializezi pe ceea ce te pasioneaza si sa te ocupi de trading in timpul liber. Daca in timp descoperi ca esti bun in trading si ca iti place mai mult decat celalalt domeniu atunci poti oricand sa devii trader full time. Daca in timp descoperi ca nu poti sa faci fata in trading atunci vei avea oricand sansa de a te intoarce la celalalt domeniu.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.