Sari la conținut

Inceput de sesiune noua


Rasbid

Postări Recomandate

La fiecare inceput de sesiune noua de trading, luni 00:00 ( gmt +2) am observat ca pretul nu continua de la punctul la care a ramas vinerea din saptamana precedenta.

post-4934-0-68878800-1290801102_thumb.png

post-4934-0-49193400-1290801117_thumb.png

post-4934-0-55321200-1290801125_thumb.png

 

Intrebarea este: de ce se intampla acest lucru? Exista posibilitatea de a prezice directia acestui gap?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

"Întrebarea" este de fapt două întrebări :happy:

 

De ce se produce gap?

 

Bancile mari (principalii provideri de lichiditate), precum si fondurile de investitii, speculatorii, "the big sharks", etc, se inchid over the weekwnd. Oamenii aia care le conduc au si ei familii, neveste, copii, pisici si acvarii cu peştişori, etc. Drept urmare, teoretic, piaţa nu se mai mişcă de cand se inchide ultima sesiune vinerea (chicago, care se inchide cu o ora dupa newyork, dar chicago e o bursa mititica, in comparatie cu london, ny, tokyo) şi până luni dimineata cand se deschide prma bursă pe mapamond, in noua zeelandă (de asemenea o bursa minusculă). "Mişcare adevărata" însă, nu mai există de la inchiderea NY-ului (cu o ora inainte de Chicago), până la deschiderea Sydney-ului (cu o ora după NZ, luni dimineaţă) si Tokyo-ului (cu doua ore dupa NZ), NY fiind a doua bursa ca mărime pe mapamond, după London, Tokyo e a treia, iar Sydney cam a patra sau a cincea (după London, NY, Tokyo, urmează cateva care sunt cam pe acelaşi loc, printre care Frankfurt, Hongkong, Sydney, etc. Mai mici sunt Chicago, Shanghai, NZ).

 

Deci teoretic, lumea intră în vacanţă, inclusiv brokerii noştrii, cei mai mulţi dintre ei. Piaţa TA se închide vinerea la ultima cotaţie pe care ţi-o dă brokerul TĂU, înainte de a inchide obloanele. Peste weekend însă, activitatea de trading nu se încheie TOTAL.

 

Practic întotdeauna exista banci şi brokeri mici care continuă activitatea, există oameni de afaceri care au nevoie de bani duminică, ori se pregătesc să facă plăţi luni dimineaţă, etc, există evenimente neprevăzute, conflicte locale care iau amploare in weekend, războaie care încep duminica... Se fac meetinguri de urgenţă la băncile mari care au bube în cap (meetingul care a distrus LTCM a fost ţinut duminica, s-au adunat toţi bancherii mari din SUA şi Europa să facă planuri cum să îi dea in cap lui Meriwether). Ştii legea aia a lui Murphy că "durerea de dinţi începe sâmbătă seara". Aceşti investitori/traderi/oameni de afaceri/brokeri etc, contribuie la cerere si ofertă over the weekend, din care cauză piaţa continuă să se mişte, mai mult sau mai puţin. De obicei mai puţin, pentru că în comparaţie cu băncile centrale şi cu fondurile de investiţii, puterea de cumparare a acestor "mici rechini" este minusculă, de 1000 de ori mai mică. Ca şi cum te-ai întâlni tu cu vecinul tău la o bere sâmbătă seara, el îţi spune ca are 1400 de dolari si vrea să îi schimbe în euro, iar tu care tocmai nu stiai ce să faci cu 1000 de euro, te hotărăşti să i-i schimbi tu. Asta nu o să mişte piaţa in Europa prea mult...

 

Acum e clar de ce se mişcă piaţa over the weekend. Luni dimineaţa cand brokerul tău deschide obloanele, el te va cota la noul preţ pe care i-l dă banca. Şi astfel apare gapul pe grafic la tine. Deci gapul depinde de brokerul pe care il ai, de timpul la care închide/deschide coşmelia, şi cât de lung o ţine închisă.

 

Legat de partea a doua, cum putem prevedea acest gap, well, depinde ce înţelegi prin "a prevedea". Vrei să îl prevezi vinerea înainte de închidere? Sâmbăta? Duminica? Lunea dimineaţă înainte de deschidere?

 

varianta 1) Dacă vrei să îl "prevezi" vineri, înainte de inchidere, să pui bet care să te facă fericit luni de dimineaţă pentru toată săptămâna, well... asta e imposibil. Poţi încerca sa îl "ghicesti", cu o analiză economică (tehnică şi fundamentală) foarte detaliată. Dacă o sa cauţi prin posturile mele vechi, în general am "ghicit" astfel de gapuri vinerea. Adica ele s-au produs atunci când am spus ca se vor produce, şi au avut in general direcţia şi mărimea prognozată. "Şmekeria" e simplă, nu am facut astfel de previziuni decât in vinerile cu discursuri ale lui Bernanke, NFP-uri, meetinguri importante, etc, care INTOTDEUNA produc gapuri over the weekend, iar pentru directie şi mărime m-am bazat pe intuiţie şi pe analiză tehnică. Oricum şansele să nimeresc erau de 50%, şi dacă nimeream, voi îmi dădeaţi voturi =)):D Uneori nu mi-a ieşit forecastul, indiferent cât "efort am depus" :D, şi vamistul stă mărturie, hihi. Este imposibil să prevezi un gap (ca direcţie e oarecum OK, dar ca mărime e foarte dificil) over the weekend, la fel cum este imposibil să prevezi luni ce va face cursul marţi, ori joi ce va face vineri. Dacă am putea face asta cu exactitate, am fi toţi milionari.

 

Prevederea direcţiei nu este suficientă. Ar însemna să stai luni la deschidere călare pe calculator, când e somnul mai dulce, să te repezi să inchizi daca s-a confirmat si ai făcut profit câţiva pipsi. Pe de altă parte, dacă eşti wrong şi se produce un gap mare in sens invers, stopurile sunt inefective. Daca ai stop de 30 si se face gap in contra ta de 100, tu pierzi 100, nu 30. Ca sa eviti astfel de pierderi mari trebuie să intri cu loturi mici, iar la loturi mici faci doar vreun "te miri ce" profit, chiar dacă analiza ta asupra direcţiei a fost corectă. Profitul potential al acestei metode este prea mic ca sa se merite să îţi strici somnul.

 

Alta ar fi situaţia dacă ai putea prevedea atât direcţia cât şi mărimea (aproximativă), atunci poţi să faci setupuri destepte care să iţi aducă profit, fără să fie nevoie să le păzeşti ca pe ouăle de pe tarabă la piaţă.

 

varianta 2) Dacă prin "a prevedea" inţelegi să il prevezi luni dimineaţă inainte de deschidere, ori duminică, ori sâmbătă, well, asta e simplu, dar nu iţi foloseste la nimic, pentru că oricum nu poti tranzacţiona. Practic exista brokeri (ex: Oanda) si siteuri de web care oferă evoluţia cursului over the weekend. Deci tu poţi urmări evoluţia live, dacă de exemplu ai un bet deschis şi vrei să vezi sâmbătă sau duminică ce se întâmplă cu acel bet, te duci pe un site care iţi dă cursul sâmbăta şi vezi cum stai cu betul pus vineri. Dar nu îţi foloseste la nimic pentru că oricum nu poţi tranzacţiona până luni când brokerul tău deschide coşmelia. Prevederea cursului luni dimineaţă, presupunând că eşti treaz, poate fi folositoare pentru că îţi dă "un avans", poţi să îţi faci temele cu ceva timp înainte ca brokerul să deschidă, eventual să ştii dacă imediat la deschidere te bagi spre umplerea gapului, ori te bagi pe o continuare a miscării pe direcţia lui. Gapurile care se deschid contra trendului principal sunt cam intotdeauna umplute, chiar dacă trendul se intoarce. Gapurile care se deschid pe direcţia trendului, nu. De exemplu dacă trendul e down şi cursul face gap in sus, el va reveni in jos si va umple gapul, chiar daca aceasta este ultima răsuflare a trendului down (adică dupa aceea trendul down poate continua, ori se termină şi cursul se duce în sus, dar umplerea gapului se produce cam intotdeauna, desigur in acest caz poate apare un al doilea gap, exhaustion gap, island, etc). Daca trendul e down si apare gap in jos, de obicei aceste gapuri nu sunt umplute, iar daca sunt si trendul se intoarce iar in jos după aceea si continuă ca downtrend, intotdeauna va apare un al doilea gap scurt pe directia trendului, numit continuation gap). Parcă am mai povestit asta, într-o discutie mai veche cu Fata Morgana (pe unde o mai fi fata asta? nu am mai auzit nika de ea de un car de ani).

Editat de tradelover
corectat ceva greseli de ortografie si adaugat link la discutia despre gapuri
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Incredibila munca si efortul pe care le depui pentru a raspunde.. In detaliu sa inteleaga orica gâgă. Iti multumesc, m-ai lamurit si in acelasi timp mi-ai spulberat si ideea naiva ca voi putea deveni milionar pe dezvoltarea unei strategii pe baza acestui gap. Multumesc :happy:

Editat de Stefan
Am sters citatul postului anterior
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.