- Răspunsuri 21
- Citiri 17,3k
- Creat
- Ultimul Răspuns
Top autori în acest subiect
-
Criodi 7 postări
-
funkagenda 5 postări
-
sec 4 postări
-
gigi 3 postări
Zile populare
Most Popular Posts
-
Mecanica din spatele pretului Am mai raspuns odata la intrebarea cum se formeaza pretul AICI. M-am folosit acolo de comparatii cu piata de fructe si legume pentru a sublina cum functioneaza cererea
-
Tipuri de participanti si motivele din spatele tranzactiilor Am vazut mai sus ca traderi pot fi de doua feluri atunci cand intra in piata: vanzatori si cumparatori. Aceste doua categorii se impart
-
Order flow Postul asta e un fel de anexa la topicul asta pentru ca nu prea pot oferi elemente aplicabile practic. Am vrut doar sa aduc in discutie acest concept de order flow pentru ca pur si simpl
Featured Replies
Navigare recentă 0
- Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
Elemente fundamentale in evolutia pretului
1. Introducere
2. Mecanica din spatele pretului
3. Tipuri de participanti si motivele din spatele tranzactiilor
4. Risk flows
5. Orderflow
6. Model Macroeconomic de determinare a ratei de schimb (pe pagina 2 a topicului)
Introducere
Un prim element vital pe care trebuie sa il studiem este aspectul emotional al traderilor si modul in care se reflecta acesta in graficul pretului.
Oamenii, oricat de rationali s-ar vrea, sunt in cele din urma dependenti de emotii. Pur si simplu nu am putea functiona altfel. Avantajul nostru insa e ca al nostru creier reptilian nu mai e dominant de mult. Adica noi am progresat de la a fi condusi in mod strict de emotii, sentimente, sau instincte la a fi condusi de ratiune, logica, si numai partial de emotii. Cu toate acestea insa se pare ca am avea mari dificultati in a lua chiar si cele mai simple dintre decizii daca nu am putea fi ajutati de emotii. Antonio Damasio a studiat acest aspect folosindu-se de indivizi care au suferit daune cerebrale ce le-au afectat capacitatea de a mai produce emotii. In urma studiului a descoperit el ca cei care nu sunt in stare de emotii, desi sunt foarte capabili de logica si ratiune au foarte mari dificultati in a lua chiar si cele mai simple dintre decizii. Desi acesti oameni erau inca capabili sa produca argumente logice in favoarea unei decizii ei aveau foarte mari dificultati in a lua in mod practic aceaa decizie.
Avem nevoie de aceste sentimente si emotii pentru a functiona corect. Insa desi suntem dependenti de aceste emotii nu suntem condusi in mod necesar de ele. Intr-o situatie de trading in care avem un plan logic bine pus la punct urmatoarea tranzactie pe care o luam nu are nimic deosebit de emotional in ea. Altfel spus, emotia nu este cea care ne impinge la a lua o decizie de trade, ci doar ceea ne permite pur si simplu sa actionam. Ne permite sa actionam pentru al nostru plan ne face sa ne simtim bine si in siguranta in ceea ce priveste urmatoarea decizie de trade.
Ce te faci insa cand planul nu exista? Ce te faci cand deciziile luate sunt pur emotionale? Intr-un astfel de caz dai de probleme. Cand devi condus in mod necesar de emotii si doar mai apoi de ratiune te afli intr-o belea mare de tot.
Problema se pune insa ca nu e nevoie de o situatie neaparat extraordinara pentru a face tranzitia de la un mod rational de actiune la unul emotional. Si vedem cum se intampla asta in mod deosebit cand vine vorba de bani. Emotiile preiau controlul in mod deosebit cand e vorba de bani pentru ca banii sunt un simbol al sigurantei in ziua de astazi. Acum zeci de mii de ani vanatul era. Acum e vorba de bani. Vrei un acoperis deasupra capului, vrei mancare, vrei siguranta si comfort? Iti trebuie bani. Asa ca e foarte simplu de inteles de ce se incing spiritele cand vine vorba de bani si de ce controlul este preluat in astfel de situatii de creierul reptilian.
Vedem acest creier reptilian in actiune pe pietele de capital mai mult decat oriunde altundeva. Pe piata se vede foarte clar cum frica si lacomia ii impinge pe oameni la a lua fel de fel de decizii irationale. Insasi miscarile de pret in sus si in jos nu sunt nimic altceva decat o reprezentare a starii emotionale a investitorilor. E evident astfel de ce trebuie sa intelegem cum functioneaza oamenii din punct de vedere emotional cand pretul evolueaza intr-un fel sau altul pentru a putea explica defapt logica din spatele evolutiei preturilor pe piete.
Un alt element important pe care trebuie sa il intelegem pentru a putea explica logica din spatele evolutiei preturilor este aspectul fundamental reprezentat in cazul acesta de situatia economica a tarilor emitente de monezi si de situatia economica globala. Si ca sa scot acest aspect in evidenta am sa compar foarte pe scurt piata valutara cu cea bursiera.
Companii ca netflix, apple si alte astfel de superstaruri au vazut o crestere a valorii actiunilor de foarte multe sute de procente. Daca erati destepti acum cativa ani, faceati o analiza fundamentala a companiei, a echipei de management, a produsului, a pietei de dezvoltare, si daca va prindeati de potentialul firmei va bagati banii in ea si asteptati. Astazi erati de zeci de ori mai bogati.
In comparatie cu piata bursiera insa, piata valutara nu ofera astfel de oportunitati. Aici trebuie sa fiti mereu in priza. Nu e intotdeauna de ajus sa studiati evolutia economica a unei tari si apoi sa spuneti ca daca o tara creste mai repede decat alta atunci moneda ei trebuie sa se aprecieze fata de cealalta. Pe forex aspectul fundamental influenteaza altfel evolutia pretului.
Cand vine vorba de analiza fundamentala, pe forex trebuie sa avem in vedere aspectul global al economiei si nu doar economiile individuale ale tarilor emitente de monezi. Desi intr-o analiza fundamentala completa toate elementele care trebuiesc luate in calcul sunt numeroase, in final, concluzia ar putea foare simplu sa se reduca la urmatorul concept: risk flow/risk aversion.
Conceptul de risk flows/risk aversion este un alt element vital in intelegerea evolutiei pretului. Acesta reprezinta defapt o proiectie a increderii investitorilor. Cand investitorii au incredere in economia globala si in posibilitatile viitoare de crestere vor cumpara monezi de risc sau higher yielding (avem risk flows), iar cand nu au incredere vor vinde astfel de monezi si vor cumpara monezi lower yielding considerate mai sigure precum usd, yen sau chf (avem risk aversion)
Voi trece in acest topic peste toate aspectele mai sus mentionate si sper ca la sfarsitul acestui topic toata lumea va avea o ideea mai buna asupra a ceea ce se intampla in spatele graficelor si a ceea ce determina defapt fluctuatiile pretului pe piata valutara internationala.
Editat de Criodi