- Răspunsuri 11
- Citiri 22,3k
- Creat
- Ultimul Răspuns
Top autori în acest subiect
-
Criodi 5 postări
-
Apollo 2 postări
-
gigi 2 postări
-
dirzuandreiovidiu 1 postare
Zile populare
Most Popular Posts
-
Hai ca mai pun o postare si apoi va las. Incerc si eu sa fac ce zicea tradelover ca a facut si anume sa ma vindec de fenomenul SIWOTI ca vorba ceea, in pietele financiare cu cat e mai mult W la ei cu
-
Rezumat si aplicatie practica Hai sa luam un exemplu pas cu pas in care aplicam tot ceea ce am scris mai sus. Calculele statistice sunt facute in R. In afara de bootstrapping insa puteti executa totu
Featured Replies
Navigare recentă 0
- Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
Am facut un hobby in ultima vreme din a modifica replici din filme, citate celebre, etc, si a le face relevante trading-ului. Un astfel de citat, care surprinde intocmai spiritul acestui topic, este:
The path of the trader is beset on all sides by the pitfalls of strategy development and the tyranny of misleading models. Blessed is he who in the name of science and profit will shepherd the trader through dark market valleys, for he is truly a beacon of objectivity and the finder of winning strategies. - Jules Winnfield (Pulp Fiction)
Hai sa vedem deci ce trebuie sa facem pentru a produce strategii intr-un mod cat mai obiectiv si a evalua rezultatele lor intr-un mod cat mai corect.
Greseli frecvente facute in faza de conceptie si backtesting
Inainte de a evalua rezultatele unei strategii trebuie sa ne asiguram ca am obtinut rezultatele alea intr-un mod cat mai obiectiv. Trebuie sa avem mai intai grija la urmatoarele:
Acuratetea datelor
Sunt datele noastre istorice corecte? Avem cumva un chart plin de gap-uri spike-uri si alte astfel de nebunii? Cu cat piata cu care lucram este mai decentralizata cu atat sansele ca un sigur sir de date sa nu fie o reprezentare fidela a istoriei sunt mai mari. E adevarat ca in lumea lui mt4 lucrul cu mai multe serii de date nu prea este usor de facut. Se pot lua insa mai multe siruri de date, compara in afara mt4, scoate orice fel de balarii, si apoi transformate intr-un fisier istoric compatibil mt4. Cat de problematic este acest aspect depinde evident de strategia noastra. Una care tranzactionaza rar s-ar putea sa nu fie afectata prea tare.
Presupuneri despre executie
Am presupus corect slippage-ul cu care ne vom intalni in realitate? Spread-ul? Backtesting-ul in mt4 nu contine spread-ul istoric. Se ia nivelul de bid si i se adauga nivelul de spread curent. Asta n-are insa nicio treaba cu realitatea istorica. Ce sa mai zicem de slippage. In backtester nu exista asa ceva. Numai astea doua combinate pacalesc adesea foarte multi traderi care castiga pe istoric dar o dau in bara in timp real.
Half-life
Half-life, nu jocul pe calculator, ci celalalt Half-Life reprezinta durata de timp in care o cantitate se reduce la jumate din valoarea initiala. In trading ne referm practic la perioada de timp in care strategia ajunge din profitabila, neprofitabila. Nicio strategie nu tine la infinit. Nicio strategie nu tine nici macar prea mult timp. Nu trebuie sa estimam deci un half-life prea mare. Daca facem astfel de presupuneri s-ar putea sa ne para rau mai tarziu cand strategia incepe sa scartaie.
E adevarat ca e greu de estimat cat timp va fi o strategie profitabila de la bun inceput. Ideea insa este sa fim mereu atenti la conditiile din piata si sa ne reevaluam constant rezultatele obtinute spre a decide daca mai merge treaba sau nu.
Supra estimarea profitului
Cam orice strategie va produce in timp real numai o fractie din profitul produs in backtesting. Asta nu-i vreo teorie stiintifica insa este o prespunure de bun simt. Viitorul este imprevizibil. Nu sti ce volatilitate va fi, ce costuri de trading vor fi, ce evenimente vor misca piata. Oricat de bine ai mers pe trecut e greu de crezut ca vei merge cel putin la fel de bine si in viitor.
Perioada de istoric pe care se fac testele
Am testat cumva un trend-following strategy intr-o perioada de trend si apoi ne-am minunat de cat de tare e strategia noastra? Am testat cumva o strategie buna in range intr-o perioada de range? Daca am facut-o s-ar putea sa o patim urat in timp real cand conditiile se schimba. Perioada pe care testele se fac trebuie sa fie reprezentativa pentru un set cat mai amplu de conditii. Chiar si testarea aia facuta in timp real nu poate fi luata in serios daca a fost facuta intr-o perioada tocmai potrivita strategiei. E foarte usor sa ne pacalim singuri testand numai pe perioadele care ne convin noua.
Look-ahead bias
Cand lucram cu date istorice stim exact ce se va intampla pe urmatoarea candela. Daca cumva aceasta informatie se strecoara in strategia noastra inseamna ca inducem un look-ahead bias strategiei care face ca rezultatele noastre sa nu aiba niciun fel de relvanta statistica. Trebuie deci sa avem grija ca fiecare tranzactie pusa pe istoric nu foloseste decat date aflate la stanga punctului de intrare. Alea aflate la dreapta sunt date care nu ar fi fost cunoscute in acel moment.
Out-of-sample testing
Testarea pe perioade out-of-sample inseamna testarea pe o portiune de istoric pe care n-am folosit-o in optimizarea si dezvoltarea strategiei noastre. Adica daca avem 10 ani de istoric, impartim datele in doua, cautam pattern-uri, optimizam, testam, etc pe primii cinci ani si apoi dupa ce am obtinut o strategie multumitoare o testam din nou pe ceilalti cinci ani. Doar rezultatele obtinute pe acesti cinci ani pot fi folosite pentru a evalua daca strategia noastra este intradevar buna de ceva sau nu. Vom discuta mai jos cum se evalueaza rezultatele unei strategii de trade. E obligatoriu ca acele metode sa se foloseasca numai pe rezultate obtinute pe perioade out-of-sample.
Si apropo. Daca strategia aia optimizata nu merge pe out-of-sample nu va apucati sa o optimizati iar pe out-of-sample ca n-ati rezolvat nimic. Si nici sa nu luati a doua cea mai buna strategie de pe primii cinci ani si sa o testati pe acesti cinci ani out of sample. Daca faceti asa ceva inseamna ca faceti data snooping.
Data snooping
Daca luati o perioada de istoric si testati strategii pe ea pana cand gasiti ceva care merge e foarte posibil ca aceste rezultate sa fi aparut pur si simplu la noroc. Cand evaluam deci aceste strategii multiple pe aceasi perioada de timp va trebui sa aplicam teste mult mai stringente pentru a fi siguri ca nu ne pacalim singuri. Voi dedica o intreaga postare mai jos acestui element caci este extraordinar de important.
Editat de Criodi