Sari la conținut

Ce cred eu despre criptomonede acum


Stefan

Postări Recomandate

  • Management

Pe scurt, majoritatea sunt un joc de "popa prostu'" (se gasesc regulile pe net pentru cei care nu stiu jocul). Practic se plimba monedele astea digitale de la unul la altul si fiecare incearca sa scape de ele (schimbandu-le in fiat), astfel incat la terminarea jocului sa nu fie prins cu moneda proasta in mana. Singura diferenta este ca aici, spre deosebire de jocul cu carti, s-au mai adaugat doua reguli: (1) cu cat tii mai mult monedele, cu atat creste posibilitatea ca valoarea lor sa creasca si (2) nu se stie care va fi moneda proasta la afarsit. In plus fata de regulile astea noi, multi scapa din vedere un aspect derivat din punctul 2... si monedele fiat pot fi popa prostu' ;)

DAR

Cine ma cunoaste stie ca sunt fanul teoriei reflexivitatii care spune ca exista o reactie in lant prin care perceptia investitorilor influenteaza fundamentele economice, care la randul lor afecteaza perceptia investitorilor. Tot ce trebuie pentru a intra in acest cerc (vicios sau virtuos in functie de ce parte esti), este un "tipping point". Cand se trece de acest punct, se trece de la popa prostu' la crearea de valoare reala si la schimbari si reorganizari de modele economice si sociale. Nu-mi dau inca seama daca decizia Tesla de a isi tine o parte din active in bitcoin si de a accepta aceasta moneda pentru plata masinilor a reprezentat un tipping point sau nu, dar cu siguranta suntem aproape. Problema este ca daca nu reusim sa trecem de acel punct, tot la popa prostu' ramanem. Partea buna e ca popa prostu' e un joc amuzant atunci cand il joci din placere, stiind in ce te bagi.

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Stefan a schimbat titlul în Ce cred eu despre criptomonede acum
  • Stefan a recomandat acest subiect
  • Moderators

Eu nu am tranzactionat crypto ever si nici macar tehnologia blockchain nu m-a dat pe spate - poate si pentru ca am vazut mult prea multe proiecte/planuri in care se dorea introducerea blockchain in principal pt a adauga inca un buzzword la marketing materials si nu din considerente tehnice.

Personal tot nu vad marea valoare adusa de crypto currencies. Mi se pare doar inca un alt asset class speculativ, orientat foarte mult catre retail investor, nereglementat si super manipulat. Cum in ultimele luni totul a crescut aproape vertical - nu doar rebound, ci mult peste maxime pre covid - ar fii fost aproape culmea sa nu vedem si un nou everest crypto.

Elon Musk se cam afla la limita legalitatii in ceea ce priveste asset prices/manipulation. Personal vad implicarea lui publica in tot felul de subiecte curente ca o forma de personal marketing to the masses, dar cu impact masiv, voit sau nu, in piete. Faptul ca twitter feed-ul lui e probabil cel mai puternic semnal de tranzactionarea existent nu reflecta bine zic eu asupra conditiilor de piata.

Cateva exemple recente: Signal - Signal Advance jumps another 438% after Elon Musk fueled buying frenzy (cnbc.com), Gamestop - (16) Elon Musk on Twitter: "Gamestonk!! https://t.co/RZtkDzAewJ" / Twitter - aici povestea e mai lunga, dar mi se pare amuzant ca tweet-ul lui a venit foarte aproape de varf - si in fine, evident, BTC, cu mentiunile lui oarecum suspecte de manipulare tinand cont de activitatile Tesla in bitcoin. Sa fie si asta un nou varf bitcoin?

Nu stiu daca suntem la acel tipping point urmat de valoare reala sau daca suntem doar la varful unei bule speculative urmate de o noua perioada lunga de disgratie. Personal tind catre a doua varianta, dar nu am convingeri puternice. Am sa privesc in continuare de pe margine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.