Sari la conținut

Starship

Traders
  • Număr mesaje

    14
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

  • Zile Câștigate

    1

Starship a câștigat ziua ultima dată pe Februarie 15 2021

Starship a avut cel mai apreciat conținut!

Vizitatori Recenți Profil

Blocul vizitatori recenți este dezactivat și nu este arătat altor utilizatori.

Starship's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Reputație Comunitate

  1. Starship

    Actiuni space exploration

    Da, UFO a avut o evolutie buna in ultimele 365 de zile. Ma gandeam, totusi, ca am indeajuns de mult timp incat sa fac research-ul meu si sa cumpar ceea ce mi se pare mai promitator din portofoliul lor. Am atasat o lista cu companii/fonduri pe care le urmaresc. Majoritatea banilor pe care ii am acum in investitii s-au dus catre Rocket Lab (VACQ).
  2. Starship

    Actiuni space exploration

    Un interviu informativ cu Peter Beck: https://www.space.com/rocket-lab-neutron-peter-beck-interview
  3. Starship

    Actiuni space exploration

    Si ceva mai de marketing, asa:
  4. Starship

    Actiuni space exploration

    S-au specializat pe lansarea de payload-uri mult mai mici, asa ca e un pas foarte indraznet din partea lor. Indraznet nu doar prin prisma faptului ca maresc de peste 20 de ori capacitatea de transport pe LEO, dar mai ales pentru ca vor ataca segmentul pe care il domina deja fara probleme Falcon 9, care s-a dovedit o racheta reutilizabila extrem de eficienta - deja au boostere care au zburat de 8 ori si promit mult mai mult, deci costuri mult mai mici decat rachetele conventionale. Ma intreb cat de multe plusuri (costuri, frecventa lansari, plasarea pe orbita, volum payload, nu doar greutate) vor aduce fata de Falcon 9 - ca sa aiba succes va fi nevoie de ceva cu adevarat inovator. Ii urmaresc de ceva timp (canalul Everyday Astronaut de pe youtube a facut cateva video-uri & stream-uri despre ei) si pot sa zic ca am vazut ca sunt foarte pasionati si entuziasmati de misiunea lor, iar CEO-ul (Peter Beck) e un vizionar si are niste obiective realiste. Chiar imi doresc sa le iasa. Va fi o provocare mare daca vor sa atace segmentul dominat de SpaceX, dar si miza e foarte mare.
  5. Starship

    Actiuni space exploration

    Frumoasa analiza, multumesc de sharing. Stiam ca fondatorul Momentus e rus, dar nu m-am gandit la potentiale probleme pe tema asta. Intr-adevar, sunt niste legi destul de serioase in US cand vine vorba de tehnologii spatiale. Spre exemplu, SpaceX nu are voie sa angajeze vreun non american, iar FAA ii pune bete in roate la simple teste pentru prototipurile Starship, deci autoritatile de acolo sunt stricte si atente la ce se intampla in domeniul asta. In schimb, ideea cu care au pornit ei la drum e chiar interesanta. SpaceX transporta sateliti pe low earth orbit prin serviciul lor de ridesharing, dar e vorba de orbite default si nu customizate, asa ca cei de la Momentus au venit cu ideea de a ajuta clientii SpaceX sa isi duca satelitii pe orbitele preferate. Pe langa asta, ar fi si prima companie care ar oferi mentenanta pentru sateliti. Daca ar reusi sa faca asta eficient, ar reduce mult din costuri si din necesitatea de a lansa noi sateliti si a-i pastra pe orbita pe cei vechi ca deseuri (va fi o problema mare in viitor).
  6. Starship

    Actiuni space exploration

    Ca tot ziceam pe pagina anterioara de Rocket Lab. https://www.reuters.com/article/rocket-lab-ipo/rocket-lab-nears-merger-deal-with-a-spac-to-go-public-wsj-idUSL3N2KZ04J Sunt entuziasmat.
  7. Starship

    Actiuni space exploration

    Ce parere ai de SRAC si Holicity? Ai avut timp de ceva research pe tema asta? As vrea sa bag in jur de 10k $ in ei, dar nu m-am hotarat la broker pentru ca cei de la XTB nu-i au.
  8. Starship

    Actiuni space exploration

    Ce parere ai despre parteneriatul dintre SpaceX (Starlink) si Microsoft(Azure Modular Datacenter)? Starlink va fi listat la bursa in urmatorii ani, dar Microsoft e deja, insa nu stiu cat de mult poate influenta o potentiala ramura de succes cotatia finala a unei companii atat de mari. Cam acelasi lucru e valabil si cu Google, care detine in jur de 8% din SpaceX. Daca era o companie mai mica decat Google, mai ziceam, merita investit, dar asa...
  9. Starship

    Actiuni space exploration

    Stiu ca actiunile Virgin au crescut brusc imediat dupa ce s-a anuntat ca ARK va face un fond special pentru industria spatiala. Trimble detine companii din diverse industrii inovatoare, printre care si spatiu: https://www.trimble.com/Corporate/About_Companies.aspx "Trimble is transforming the way the world works by delivering products and services that connect the physical and digital worlds" Hmm, interesant ce spun aici. Suna ca o deviza de marketing, dar ascunde probabil si viziunea lor. Pare un pariu sigur pentru urmatorii 5 ani, dar nu cred ca s-ar incadra intr-un space ETF pur (cred ca sub 50% din business e legat de spatiu). Sunt curios daca vor avea o regula ca la UFO unde companiile trebuie sa aiba un minim de 60 sau 70% (nu mai retin exact) din venituri space related. Ma gandesc ca o mare parte din companiile ce apar in lista pusa de tine mai sus, au avut deja parte de o crestere datorata postarii respective de pe twitter si a zvonurilor, asa ca probabil vor mai creste putin cele cumparate de fondul din Japonia, iar cele de pe lista care nu vor fi incluse in noul lor portofoliu vor scadea. Tinand cont de asta, cred ca ar fi o idee sa luam in considerare companiile care ar putea fi cumparate si nu sunt incluse in portofoliul fondului din Japonia, cum ar fi cele puse de tine in primele trei postari. Probabil vor fi incluse si companii noi care nu sunt in portofoliul fondului japonez, iar astea vor avea cele mai mari cresteri. Bine, e mai mult specula decat investit in spatiu pe termen lung, dar ar fi un start incurajator macar 😄 p.s. Cand primim si noi Rocket Lab, zis si mini SpaceX?😀
  10. L-am citit. Super bine facut si interesant!
  11. Starship

    Discutii pe ClubHouse

    Salutare! De unde ati facut rost de invitatii?
  12. Starship

    Actiuni space exploration

    Bine v-am gasit! E o industrie care ar putea avea parte de o explozie si gasesc destul de rar persoane cu care sa discut despre asta, asa ca ma bucur ca am descoperit forumul si topic-ul asta. Urmaream IRDM & MAXR de acum 8,9 luni, pe cand erau ~ 20 $, dar nu am avut intelepciunea si hotararea sa si investesc in ei. Sunt destul de multe companii pe care le-ai pus mai sus de care nu stiam, asa ca am primit si eu o tema de cateva ore bune sau chiar zile de sapat pe internet. Din punctul meu de vedere, un portofoliu alcatuit exclusiv din companii cu business majoritar legat de spatiu si diversificat are sanse mici sa nu aiba succes in urmatorii 10 ani. Daca le ies planurile, SpaceX o sa traga dupa ei toata industria prin prisma reducerii costurilor/kg in orbita, luna sau chiar asteroizi pe termen lung, de ce nu? Din pacate, ei nu sunt si nici nu vor fi listati in viitorul apropiat, dar caut activ companii listate care ar avea parteneriate cu ei si ar putea beneficia de pe urma reducerii costurilor de transport(cu cel putin o magnitutine fara de ce a fost pana acum 5 ani). Cred ca asta ar fi o nisa buna de exploatat in viitor.
  13. Starship

    Actiuni space exploration

    Pe langa Virgin Galactic, in ce ai mai investit? Eu am cumparat la ei undeva in jur de 16 $, dar am vandut cand erau in jur de 28 $ ca sa-i redirectionez catre Palantir. Momentus Space mi se pare o varianta foarte interesanta - se vor folosi de misiuni ride sharing Falcon 9 pentru a directiona pe orbite personalizate clientii care altfel ar fi beneficiat doar de o orbita default.
  14. Starship

    Actiuni space exploration

    Holicity & SRAC. Din pacate, cei de la XTB nu m-au ajutat sa vrea sa le introduca in oferta lor si am ratat startul. Cele doua vor face merge cu Astra, respectiv Momentus.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.