Sari la conținut

Actiuni space exploration


Stefan

Postări Recomandate

  • Management

Principalul motivul pentru care am inceput sa tranzactionez actiuni a fost pentru ca am vrut sa fac parte din "noua cursa spatiala". Totul a pornit de la discutii cu baietelul meu care este interesat de absolut tot ceea ce tine de spatiu si rachete. Prima actiune cumparata a fost Virgin Galactic :)

In prezent urmaresc:

  • SPCE (Virgin Galactic);
  • LHX (L3Harris Technologies);
  • LMT (Lockheed Martin);
  • FLIR (FLIR Systems);
  • IRDM (Iridium Communications;
  • AIR (Airbus Group);
  • HO (Thales Group);
  • MAXR (Maxar Technologies);
  • AJRD (Aerojet Rocketdyne Holdings);
  • SATS (EchoStar Corporation).

Mai sunt pe aici oameni care urmaresc aceasta industrie? Si daca da, voi ce actiuni urmariti?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Stefan a schimbat titlul în Actiuni space exploration
  • Management

Am uitat sa mentionez aici si NOK (Nokia) care se pare ca a fost selectata de NASA sa construiasca o retea 4G pe luna. Problema este ca nu-mi dau inca seama daca va fi o entiate juridica separata sau nu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Management

Si daca tot vorbesc singur pe aici, macar sa mai adaug niste repere pe care recunosc ca nu le stiam pana astazi:

  • RTX (Raytheon Technologies) - se pare ca sunt prezenti si in Romania... Sunt cei care fac rachete interceptoare pentru sistemul Patriot;
  • GILT (Gilat Satelite Networks);
  • LORL (Loral Space & Communications);
  • KTOS (Kratos Defense & Security Solutions).
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pe langa Virgin Galactic, in ce ai mai investit? Eu am cumparat la ei undeva in jur de 16 $, dar am vandut cand erau in jur de 28 $ ca sa-i redirectionez catre Palantir.

Momentus Space mi se pare o varianta foarte interesanta - se vor folosi de misiuni ride sharing Falcon 9 pentru a directiona pe orbite personalizate clientii care altfel ar fi beneficiat doar de o orbita default.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Management

Si eu am m-am grabit sa vand SPCE si acum regret, dar am mai pastrat cateva actiuni. Mai am IRDM si ma bate gandul sa intru pe LMT, in functie de cum evolueaza zilele astea. De asemenea AIR si HO, sunt pe lista scurta. 
 

De HOL si SRAC nu stiam, multumesc! Mi-ai dat tema de cercetare. 
 

p.s. bine ai venit pe forum! 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bine v-am gasit! E o industrie care ar putea avea parte de o explozie si gasesc destul de rar persoane cu care sa discut despre asta, asa ca ma bucur ca am descoperit forumul si topic-ul asta.

Urmaream IRDM & MAXR de acum 8,9 luni, pe cand erau ~ 20 $, dar nu am avut intelepciunea si hotararea sa si investesc in ei. Sunt destul de multe companii pe care le-ai pus mai sus de care nu stiam, asa ca am primit si eu o tema de cateva ore bune sau chiar zile de sapat pe internet.

Din punctul meu de vedere, un portofoliu alcatuit exclusiv din companii cu business majoritar legat de spatiu si diversificat are sanse mici sa nu aiba succes in urmatorii 10 ani. Daca le ies planurile, SpaceX o sa traga dupa ei toata industria prin prisma reducerii costurilor/kg in orbita, luna sau chiar asteroizi pe termen lung, de ce nu?

Din pacate, ei nu sunt si nici nu vor fi listati in viitorul apropiat, dar caut activ companii listate care ar avea parteneriate cu ei si ar putea beneficia de pe urma reducerii costurilor de transport(cu cel putin o magnitutine fara de ce a fost pana acum 5 ani). Cred ca asta ar fi o nisa buna de exploatat in viitor.

 

 

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Management

Intr-adevar, e foarte important sa fie tratate ca o investitie pe termen lung. Eu recunosc ca ma mai ia valul uneori si ies prea repede din tranzactii. Desi am o cu totul alta abordare decat aveam in vremea in care faceam day trading, inca am reminiscente din perioada aia.

Am aflat azi si despre TRMB (Trimble). Inca un reper de studiat. Momentan tot ce stiu despre ei este ca sunt implicati in cartografiere, dezvoltarea sistemelor de pozitionare prin sateliti, a dronelor, precum si in dezvoltarea de componente hardware folosite de alte companii din domeniu. 

Un alt lucru de luat in calcul este ca ARK a depus documentatia pentru lansarea unui nou fond de investitii axat pe space exploration. Documentele au fost depuse pe 13 ianuarie si in mod normal trebuie sa treaca 75 de zile pana la lansare. Concret, asta inseamna ca in perioada urmatoarea s-ar putea face achizitii masive pentru formarea fondului.  Bineinteles ca nimeni nu stie ce actiuni vor intra in fond, dar ne putem uita la detinerile din celelalte fonduri administrate de ARK pentru a ne face o idee. De exemplu IRDM si SPCE sunt detinute in celelalte fonduri. Pe grupul dedicat ARK postez eu tranzactiile lor zilnice. De asemnea, tot ARK administreaza de prin 2018, in Japonia, un alt fond cu tema spatiala. Acolo se pare ca sunt incluse urmatoarele repere:

asset.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Stiu ca actiunile Virgin au crescut brusc imediat dupa ce s-a anuntat ca ARK va face un fond special pentru industria spatiala.

Trimble detine companii din diverse industrii inovatoare, printre care si spatiu: https://www.trimble.com/Corporate/About_Companies.aspx

image.png.77871cd824894f781c0cd7682ac0082c.png

"Trimble is transforming the way the world works by delivering products and services that connect the physical and digital worlds

Hmm, interesant ce spun aici. Suna ca o deviza de marketing, dar ascunde probabil si viziunea lor. Pare un pariu sigur pentru urmatorii 5 ani, dar nu cred ca s-ar incadra intr-un space ETF pur (cred ca sub 50% din business e legat de spatiu). Sunt curios daca vor avea o regula ca la UFO unde companiile trebuie sa aiba un minim de 60 sau 70% (nu mai retin exact) din venituri space related.

Ma gandesc ca o mare parte din companiile ce apar in lista pusa de tine mai sus, au avut deja parte de o crestere datorata postarii respective de pe twitter si a zvonurilor, asa ca probabil vor mai creste putin cele cumparate de fondul din Japonia, iar cele de pe lista care nu vor fi incluse in noul lor portofoliu vor scadea. Tinand cont de asta, cred ca ar fi o idee sa luam in considerare companiile care ar putea fi cumparate si nu sunt incluse in portofoliul fondului din Japonia, cum ar fi cele puse de tine in primele trei postari.

Probabil vor fi incluse si companii noi care nu sunt in portofoliul fondului japonez, iar astea vor avea cele mai mari cresteri. Bine, e mai mult specula decat investit in spatiu pe termen lung, dar ar fi un start incurajator macar 😄

 

p.s. Cand primim si noi Rocket Lab, zis si mini SpaceX?😀

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce parere ai despre parteneriatul dintre SpaceX (Starlink) si Microsoft(Azure Modular Datacenter)? Starlink va fi listat la bursa in urmatorii ani, dar Microsoft e deja, insa nu stiu cat de mult poate influenta o potentiala ramura de succes cotatia finala a unei companii atat de mari. 

Cam acelasi lucru e valabil si cu Google, care detine in jur de 8% din SpaceX. Daca era o companie mai mica decat Google, mai ziceam, merita investit, dar asa...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.