Sari la conținut

Validitatea unei strategi


Postări Recomandate

Cum iti da de inteles pretul ca se va duce intr o directie oarecare? si daca ti-a dat de inteles intial, cand ai ales sa intri in piata, ca pretul va merge intr-o directie si a luat-o invers, de ce a doua oara cand pretul da de inteles o directie ar trebui sa tina directia fara sa se intoarca?

Aici experienta isi spune cuvantul Barbones, Jesse Livermor spunea ca omul, cand pierde incepe sa spere ca pretul isi va schimba directia in favoarea sa si cand castiga ii este frica ca pretul sa nu se intoarca impotriva sa.

 

Datorita experientei mele in piata, in special experientei negative, atunci cand sunt pe o pozitie pierzatoare eu sunt incapabil sa gandesc ca pretul se va intoarce in favoarea mea si nu ma mint singur de genul "hai ca urmeaza conferinta de presa a lui Trichet poate zice ceva de bine si o sa scap si o sa ies pe plus" sau "hai ca pretul se apropie de suport si sunt sigur ca vor fi niste tauri acolo care sa cumpere astfel ca voi avea parte de o corectie si sa scap" sau "pretul a facut deja o miscare de 200 de pipsi in aceasta zi e imposibil sa se mai duca" ....

 

Cand pretul nu se comporta cum ma astept eu sa se comporte incep sa citesc DANGER pe chart si daca sunt prins intr-o pozitie pierzatoare in capul meu ruleaza "Urmeaza conferinta de presa a lui Trichet... daca zice ala ceva si ma arunca intr-o pozitie extrem de pierzatoare", "vai, pretul se apropie de suport... daca sparge suportul asta am halit-o!", "mama... pretul a facut deja o miscare de 200 de pipsi, sunt sigur ca o sa loveasca S.L.-urile si o sa mai faca inca 50 - 100 pipsi" etc.

 

Asta e modul in care pot eu sa explic... in realitate e mult mai mult dar tine si de sistemul de tranzactionare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu unul sunt pasionat de psihologie si filosofie si am la activ numeroase carti grele citite. Daca o sa citesti Jung sau Freud o sa aflii despre acea parte "dark side" din om si cum omul isi proiecteaza defectele si frustrarile asupra altor persoane si calitatile si dorintele asupra idolilor sai. Pe baza acestei naturi umane a aparut "Dumnezeu" si "Diavolul".

Am citit si eu in tinerete destul de mult despre religie/filosofie/psihologie (in ordinea asta). Pot sa spun ca au fost printre cele mai tari lucruri pe care le-am citit. Ca un comentariu, Freud si Jung sunt Parintii, dar psihologia moderna a trecut de ei. Din Jung a mai ramas cate ceva, dar din ce am inteles eu (nu sunt expert in domeniu) Freud e privit astazi ca medicii care tratau scotand sange. Adica a fost un pioner, dar ce spunea el nu mai e valabil.

 

Atunci cand un om critica si barfeste de fapt el isi face portretul ascuns al "umbrei" sale. Deci cand zici de unul ca e prost in mare masura e ca si cum te-ai uita in oglinda si ai zice sunt prost

Adica faci o "proiectie", ca sa folosim limbajul de specialitate (http://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_projection) Posted Image

 

Tot pe baza efectului de oglinda... oamenii vor da sfaturi care sunt valabile DOAR PENTRU EI iar acest lucru face ca anumite sfaturi sa nu aiba nicio valoare pentru tine care nu ai o ora de practica in forex. De aceea si zicala "fa ce spune popa si nu ce face popa" si ca exercitiu, daca vreti sa primiti sfaturi de calitate fiti atenti la sfaturile pe care voi le oferiti altora pt. ca sunt cele mai bune sfaturi din lume pentru voi insiva.

Psihologia recomanda sa nu dai sfaturi decat daca sunt cerute. Nu din proprie initiativa. Cum spunea Jung, "nu e treaba mea de ce are cireasa codita" (daca tin minte corect). Adica lasa omul in pace pana iti cere el ajutorul. Pt ca altfel "sfatul" tau nu e decat dorinta ta egoista de a-ti impune parerea aspura altuia.

 

Dar nu pot fi de acord cu ideea ta decat partial. Cum ar fi daca la scoala nu am invata ca pamantul e rotund si ca materia e facuta din atomi, si ar trebui sa descoperim noi print trial and error asta? Asa progreseaza omenirea, invatand de la cei mai batrani ca noi. Si prin trial and error descoperi care e nivelul urmator, in loc sa pornesti tot timpul de la inventarea focului.

 

Sau cum ar fi funk daca la scoala ni s-ar preda si teoria evolutiei, si cea creationista, si cea panteista, si sa lasam elevul sa aleaga cea "care i se potriveste", pt ca toate sunt corecte intr-un anume fel. Tu spui ca vrei ca rezultatele sa vorbeasca, dar nu pari sa vrei o testare concreta a puterii de predictie a diferitelor metode de trading (TF, TA, ...).

Editat de gigi
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@dani2kn. pe departe acesta este postul care sintetizeaza cel mai bine ce s-a intamplat aici in ultima luna. In cautare de sfaturi am ignorat de fapt toate sfaturile, si atunci cand am gasit raspunsurile singur, mi-am permis chiar sa dau eu sfaturi la randul meu. De ceva timp am realizat ca de fapt framantarile mele le transpun in sfaturi pentru altii pe care eu nu sunt in stare sa le respect.

 

Offtopic
Am ales tot timpul sa vad partea buna a lucrurilor si a persoanelor si sa evit critica, si tu explici foarte frumos mai sus ce inseamna sa fii in stare sa faci asta. Jung,Freud,Bertrand ..(nu are rost o lista) sunt oameni de la care avem de invatat totul sau nimic. Filozofie nu este un cuvant mare pe care au voie sa il pronunte doar oamenii mari. Filozof este orice om care este incercat de intrebari si care recurge la introspectie pentru a isi raspunde singur. In acest proces se foloseste inevitabil si de ideeile altora dar nu ia totul de bun, si incearca asa cum ai zis si tu sa priveasca lucruile dintr-o alta optica, sau prisma cum am numit-o eu. Observa legatura intre cuvantul prisma si optica !

 

Fiecare trebuie sa isi rezolve singur problemele legate de viata/trading s.a.m.d si indiferent de ce spun altii lucrurile cu adevarat constientizate sunt cele pe care le traiesti cu adevarat ! ..dar pentru a se produce acel click despre care vorbesti de multe ori este esential sa asculti si alte pareri si sa privesti lucrurile printr-o alta optica, caci este arogant sa crezi ca optica ta este cea corecta. Tu poti sa detii multe informatii de calitate si sa le procesezi corect, dar poti sa nu ajungi niciodata la producerea acelui click pentru ca vei vedea mecanismul dintr-un singur unghi, ..al tau.

 

Poti fii omul care pune cap la cap o "combinatie" daca iei in considerare si optica altuia, pentru ca nu se stie niciodata cum se vad lucrurile din perspectiva altuia. Poate tu din pozitia din care refuzi sa te misti nu vezi ce vede celalalt, si deci esti lipsit de o piesa din puzzle asa cum o numesti. Deci pana la urma lucrurile le descoperi singur, dar ai mai multe sanse se le pui cap la cap daca nu ignorii si experienta altora si incerci sa privesti si din punctul lor de vedere. Alege sa vezi partea buna a oamenilor, nu te incapatana sa crezi ca altii nu pot avea dreptate si nu crede ca lumea poate fii vazuta ca tine sau deloc.

 

Sunt de accord total cu ce spui, creierul invata pe baza unui mecanism de trial and error, si ma repet cu conceptul care zice ca se invata mai mult din reusite decat din greseli, pentru ca atunci se "batatoresc" legaturile intre neuroni pe baza sinapselor, pentru ca asa este structura acestuia. Nu sunt de accord cand spui ca nu se poate invata din experienta altora. Intradevar refuzul de a accepta viziunea altuia, face inutila ascultarea sfaturilor, dar o gandire total detasata si lipsita de prejudecati, te poate face sa depasesti acest obstacol si sa vezi daca altul poate avea dreptate. Poti sa inveti totul singur dar le pui cap la cap mai bine si mai repede "escaladand" si ideeile altora.

 

Izoleaza un copil in munti de la 7 ani, (asigura-te ca sa stie sa foloseasca un calc.) si pune-l sa priveasca grafice. Pastreaza-l pe fratele lui geaman in societate si da-i accelasi calculator de la aceasi varsta si cu aceleasi grafice. Intrebarea intrebatoare este : care dintre fratii va anticipa corect viitorul si in ce masura o va face ? La cel izolat se va numii intuitie pentru ca se bazeaza strict pe experienta proprie, si la cel neizolat se va numii stiinta pentru ca se bazeaza pe cunostiinte comune lui si altor oameni ?

Este o linia foarte subtire intre intuitie si stiinta, aici este marea confruntare intre concepte. Intuitia are nevoie de stiinta pentru a se forma, si stiinta are nevoie de intuitie pentru a exista si dezvolta.

Subiect prea complicat ca sa il dezbatem noi aici. De aceea am zis ca oricine poate invata de la oricine, si critica trebuie indreptata mai mult catre sine decat catre altii. Oricum mi-a placut interventia ta care da dovada de bun simt, un lucru rar intalnit in ziua de azi, ..apropo, putini oameni in ziua de azi care mai zic : cu cat invat mai mult cu atat imi dau sema ca stiu mai putin/nimic. !

Multi prefera sa creada ca ei stiu destule, si chiar duc mai departe idee asta, ajungand sa pretinda ca ei stiu cel mai bine ...:laugh: Asta e cel mai inalt nivel care separa oamenii din cate stiu eu pana acum ...Exista cei ce stiu ca stiu, si cei care stiu ca nu stiu ...cine e in stare sa fie sincer cu el insusi ?

 

P.S : in timp ce scriam au mai aparut 3 posturi, ..in ritmul asta nu mai reusesc sa urmaresc graficul. Ce e mult strica, inclusiv filozofia. Nu am apucat sa citesc ce s-a scris intre timp, insa realizez ca ar trebuii sa ma dedic mai putin acestui forum, si sa intervin mai rar. Punctele de vedere interesante ale unora ma fac sa revin, si intr-un fel sunt multumit de acest lucru si consider ca fac progrese si cu ajutorul vostru.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sau cum ar fi funk daca la scoala ni s-ar preda si teoria evolutiei, si cea creationista, si cea panteista, si sa lasam elevul sa aleaga cea "care i se potriveste", pt ca toate sunt corecte intr-un anume fel. Tu spui ca vrei ca rezultatele sa vorbeasca, dar nu pari sa vrei o testare concreta a puterii de predictie a diferitelor metode de trading (TF, TA, ...).

Gigi ma "provoaca" tot timpul in sensul bun, si reuseste de fiecare data sa ma faca sa imi storc creierii pentru a-i raspunde. (scurt)

In primul rand mi-ar parea rau daca ai sarii peste ceea ce scriu eu si nu ai aprofunda si ce mai scriu prin offtopic.

Stiu de ce crezi ca am lasat sa se inteleaga ca elevul trebuie sa aleaga teoria care ii se potriveste, dar comparatia este putin fortata, si imi vine foarte greu sa raspund in doua randuri. Am vorbit mult despre relativitate si vad ca nu sunt singurul care intelege conceptul.

 

Pana si adevarul si conceptul de bine/rau sunt relative, si merg mai departe si spun ca fiecare alege, ceea ce poate, si ca ar fii mai bine sa aleaga "ce ii se potriveste" in sensul sa fie coerent in ceea ce face/spune. Un popa nu este coerent daca e de accord cu Darwin, ..nu isi au rost alte exemple, asta am vrut sa zic. Revenind la exemplul tau, da confirm, ca fiecare ar face bine sa aleaga ce ii se potriveste din timp, si un copil ar trebuii sa stie daca i-ar place sa fie doctor sau preot, cunoasterea anticipata a aptitudinilor poate favoriza dezvoltarea acestora Posted Image

 

Fiecare trebuie sa isi aleaga calea ce mai usoara, si aceasta este de obicei cea cunoscuta, cea coerenta cu gandirea si cunostiintele tale. Tu ca programator ai mai multe sanse sa reusesti urmandu-ti profesia, si asa fiecare, trebuie sa isi descopere "vocatia" si sa aleaga nu la intamplare "ce ii se potriveste" dupa ochi, ci "ce ii se potriveste" concret.

Biserica nu accepta creationistii, si invers, dar fiecare o duc bine merci, ..tocmai pentru ca exista mai multe cai, si nimeni nu trebuie sa afirme ca a lui este cea corecta. In cel mai rau caz, ii lasa pe alti in ignoranta lor, si isi vede de treaba. Rezultatele pot fii obtinute pe mai multe cai, cel mai usor este se le obtii pe calea care reusesti sa fii coerent, si ti "se potriveste" ...Posted Image

 

Cat despre rezultate da, sustin in continuare ca ele vorbesc cele mai bine, si ca faptele inseamna mai mult decat vorbele, constient fiind ca eu nu am rezultate deci nu incerc sa ma includ pe mine in categoria aceasta.

citat : "dar nu pari sa vrei o testare concreta a puterii de predictie a diferitelor metode de trading", aici nu sunt sigur ca am inteles bine ce ai vrut sa zici ! Cum nu par sa vreau o testare ? asta caut, ..asta incerc sa identific, sa validez asa cum am inceput topicul, sau poate nu inteleg eu bine ce ai vrut sa zici ...

 

Stii de la inceput ce ti se potriveste sau aflii pe parcurs, mie acum de exemplu mi s-ar potrivii sa ma departez cateva zile de forum, si sa ma gandesc bine in ce parte sa o apuc Posted Image ...

Editat de funkagenda
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@gigi ... proiectia se realizeaza atunci cand tu esti implicat emotional in ceea ce zici. Daca eu ii zic iubitei mele "da draga te iubesc!" dar in timpul asta vizionez Barcelona - Real Madrid si sunt cu ochii cufundati in televizor s-ar putea sa nu sune asa de credibil ca si atunci cand o spun intr-un cadru intim.

 

Cuvintele pe care le rostim sunt lipsite de valoare si nimeni nu pune baza in ele decat foarte putin in schimb se pune baza pe emotiile pe care le transmite.

 

Oamenii nu-si aduc aminte de ce le-ai zis ci isi aduc aminte de felul cum i-ai facut sa se simta!

 

Daca tu ii zici unui om ca e prost dar fara sa ii transmiti mesajul acesta asta nu inseamna ca faci proiectii, spre exemplu cand ii zici ""Ba esti prost? Chiar asa s-a intamplat?!?"

 

Psihologia recomanda sa nu dai sfaturi decat daca sunt cerute. Nu din proprie initiativa. Cum spunea Jung, "nu e treaba mea de ce are cireasa codita" (daca tin minte corect). Adica lasa omul in pace pana iti cere el ajutorul. Pt ca altfel "sfatul" tau nu e decat dorinta ta egoista de a-ti impune parerea aspura altuia.

Aici e vorba de un forum in care lumea intra tocmai pentru a primi sfaturi sau a citi lucruri care eventual o sa le foloseasca deci nu e valabil ceea ce ai spus tu in cazul acesta.

 

Dar nu pot fi de acord cu ideea ta decat partial. Cum ar fi daca la scoala nu am invata ca pamantul e rotund si ca materia e facuta din atomi, si ar trebui sa descoperim noi print trial and error asta? Asa progreseaza omenirea, invatand de la cei mai batrani ca noi. Si prin trial and error descoperi care e nivelul urmator, in loc sa pornesti tot timpul de la inventarea focului.

 

Aici nu e vorba de scoala si de cultura generala... dar ca sa ma folosesc de exemplul tau e ca si cum l-a scoala te-ar invata sa scrii fara ca in prealabil sa fi facut bastonase.

 

Si tot aici, tocmai de aceea arta de a deveni speculator nu se preda in scoli.

 

In fine, ca sa inchei am sa va dau un exemplu de cum functioneaza proiectia defectelor:

 

Acum ceva ani m-am luat la cearta cu un tip care era adept al miscarii Hare Krsna, acesta sustinea sus si tare cum ca crestinismul e asa si pe dincolo iar Isus e intr-un fel sau altul... eu am inceput sa ma iau de Krsna lui si uite asa am degenerat intr-o polemica in care se evidentia clar ca eu si acel tip eram doi semidocti superficiali care habar nu aveau ce zic si ne bazam cultura pe GOOGLE si Wikipedia.

 

Cand am descoperit acest lucru am inceput sa ma urasc pentru prostia de care am dat dovada astfel ca din acel moment am inceput sa caut si sa citesc tot ce tine de carti fundamentale si sa inteleg si sa verific orice afirmatie pe care o fac, ba mai mult sa caut si sa verific orice informatie de cel putin 2 - 3 ori.

 

Acest lucru m-a transformat intr-o adevarata enciclopedie deci, mi-am insusit calitatea pozitiva din intamplarea aceea insa problema face ca nu mi-am insusit si calitatea negativa adica prostia.

 

Eu am refuzat sa imi insusesc acea parte a mea si am inceput sa caut sa o distrug astfel ca intr-un mod inconstient am inceput o "cruciada" impotriva "prostiei" si "semidoctismului" pe forumuri si cum il prindeam pe unul ca gafa (adica manifesta prostia mea din trecut) il faceam cu ou si cu otet si incercam sa sterg cu el pe jos in cel mai crud mod posibil. De fapt ce faceam eu... eu nu voiam sa-l distrug pe el ci voiam sa-mi distrug propria-mi umbra, voiam sa-mi distrug partea din mine care reflecta prostia (pe el care imi arata cat de prost sunt/am fost) si de aceea eu nu dadeam in altii ci tot in mine dadeam pt. ca nu suportam ca eu am fost prost si nu voiam sa-mi insusesc acea personalitate.

 

Sper ca am reusit sa explic destul de clar, intelegi ce vreau sa zic gigi? Intelegi ce fel se manifesta umbra si ceea ce sunt proiectiile defectelor?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sper ca am reusit sa explic destul de clar, intelegi ce vreau sa zic gigi? Intelegi ce fel se manifesta umbra si ceea ce sunt proiectiile defectelor?

 

Am inteles ce vrei sa spui. Inclusiv aluzia la mine :-p

 

Dar tot nu mi-e clar la ce te referi cand spui "umbra". Nici in cartile in romana, nici in cele in engleza de psihologie pe care le-am citit nu tin minte sa fi auzit formularea asta. Pare sa fie ego-ul. Sau e un mod al tau de a te exprima?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca dani2kn a numit-o "umbra" pt ca omul ii vede pe altii asa cum este el, ..mincinosul vede numai mincinosi, hotului de hot ii e frica, ...omului vede involuntar defectele sale in altii, ..si atunci cand critica pe altii nu combate defectele intalnite in altii, ci frica, ca acestea defecte sunt ale lui. De aici expresia ii e frica si de "umbra" lui ! "umbra" este o proiectie ..am inteles bine dani2kn de ce ai numit-o "umbra" ?

Vezi defectele altora si le intelegi pentru ca se alfa in tine, altfel nu le-ai putea recunoaste si intelege...Daca depasesti aceasta faza, reusesti sa vezi si calitatile altora, ..si defectele le vei accepta ca facand parte atat din altii cat si din tine !

 

P.S : (mai jos) oltciter Posted Image))) eu sunt "student" sunt la scoala, pe demo, e august, e "fluctuatie" pe grafic ... Posted Image ..e o scuza buna ??

Editat de funkagenda
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cand admiri un om pt. anumite calitati e din cauza ca tu ai aceste calitati ascunse in tine ce doresc a fi dezvoltate doar ca esti atat de tantalau incat te complaci sa le admiri la altii in loc sa le dezvolti tu pe ale tale.

 

Mie imi place Darth Vader! Crezi ca "The Force is strong with me"? Posted Image Daca ma antrenez am ceva sanse sa devin un Jedi? Posted Image
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.