Sari la conținut

Economie politica, politici economice, macroeconomie.


ZEN

Postări Recomandate

fxstreet a afisat rezultatele licitatiei borndurilor spaniole care s-au vandut la un pret rezonabil. Dobanda la cele de 5 ani a scazut de la 6.456 la 4.766 ceea ce este o scadere uriasa in contextul acesta.

Bondurile franceze pe 10 ani s-au vandut cu o dobanda maricica, nu mare, dar putin mai mare decat m-as fi asteptat, cu 2.28, intr-o foarte usoara urcare fata de precedentele care s-au vandut cu o dobanda de 2.21.

Surpriza pozitiva sunt bondurile spaniole cu maturitatea la 5 ani.

Pentru Spania este complicat. Daca cere bail-out-ul va avea parte de un program fiscal strict care va include taieri de buget in diferite domenii si probabil si cresteri de impozite ceea ce va duce la un somaj si mai mare si asta inseamna sinucidere politica.

Daca nu cere bail-out-ul atunci situatia ramane complicata si exista riscul ca sa nu-si poate finanta bugetul la costuri rezonabile.

Parerea mea este ca masurile de austeritate mai rau fac, cel putin in ceea ce priveste Spania si ca Spania trebuie sa gaseasca solutii pentru crestere economica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Da, s-au vandut bine bond-urile spaniole, dar s-au vandut in contextul in care au fost bond-uri short-term, marea majoritate intrand sub acoperirea LTRO-ului oferit de ECB bancilor. Mai clar spus, bancile au luat imprumutri pe trei ani de la ECB cu dobanda mica (sub LTRO) si le-au investit in bonduri spaniole cu maturitate de 3 si 2 ani. Din 4 miliarde cat au vandut azi spaniolii, numai 710 milioane au fost bonduri cu maturitate mai mare de 3 ani. Altfel spus, nu prea face doi lei scaderea dobanzii la bonduri.

 

Spaniolii sunt in continuare in rahat si tot ce fac ei acum e sa mai amane cat pot cererea bailout-ului. Pe 21 oct sunt alegeri regionale in Spania si deci n-o fi nebun Rajoy sa le spuna la ai lui ca tre sa cheme IMF-ul si ECB-ul la ei in curte. O tine pe a lui cum ca lucrurile in Spania merg cum trebuie si ca toate target-urile vor fi atinse. De exemplu, a propus fel de fel de taieri de cheltuieli plus ceva mariri de taxe, dar nici vorba de taieri la pensionari, caci ce sa vezi, alegerile din 21 vor fi in mare parte decise de pensionari.

 

In plus, pietele merg si pe ideea ca in cele din urma va interveni Draghi si atunci bondurile sunt vazute ca fiind destul de sigure. Totodata insa, fiindca se merge pe ideea ca ECB-ul va interveni in cele din urma, cu cat va amana Rajoy interventia lui Draghi, cu atat mai mult vor creste dobanzile, caci pietele vor deveni in cele din urma nerabdatoare si euforia asta din ultima luna determinata de simplul anunt al OMT-urilor va disparea.

 

Interesant de vazut ce are Draghi de spus azi. Spania probabil va fi principalul subiect de discutie de la conferinta de dupa speech.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Interesant este ca Draghi nu a spus nimic despre Spania. A subliniat ca ECB este in limitele mandatului ca sunt pregatiti cu OMT-ul dar ca in continuare este treaba guvernelor daca cer sau nu sprijin. Aici cred ca s-a referit indirect la Spania. In rest a mai zis ca saluta initiativa de a se crea o singura entitate de supraveghere bancara la nivelul uniunii si ca trebuie implementat cat mai rapid compactul ala fiscal, de fapt, noul tratat fiscal. Cand Draghi a rostit cuvantul magic OMT pietele au intrat in orgasm si euro a crescut atat fata de impotentul USD cat si fata de samuraiul JPY. Te apuca rasul cand vezi ce reactie au pietele la auzul unui sigur cuvant. Acum este randul guvernelor.

Imi tot trece o idee prin cap, sper sa nu fie una idioata, nu ca nu ar putea fi, dar am impresia ca suntem sub imperiul puterii financiare germane. Pare ca Germania dicteaza cam peste tot in ceea ce priveste politicile monetare ale EZ.

Sunt curios cum se va impaca marea Franta cu ideea de a fi la comanda Germaniei. Este adevarat, avem un fond cultural comun, renascentismul Italian, Iluminismul Francez, liberalismul anglosaxon, izvorat de fapt din ideile protestante. Ciudat este ca in afara de doua razboaie mondiale Germania nu a produs prea mult pe taramul culturii. Este adevarat ca nemtii muncesc ca robotii, si spun asta din experienta ca am muncit alaturi de ei mai bine de un an, dar pretentia lor de a conduce treburile financiare prin Europa mi se pare putin exagerata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Imi aduc aminte cum prin 2005-2007 Spania, Irlanda, Portugalia erau date ca exemplu al unei bune integrari in zona euro. Tot aceste tari erau campioane la absortia de fonduri europene. Grecia era pe val. Auzeam povesti din astea, absolut incredibile dar adevarte, cum ca grecilor li se dublase penisa si salariul intr-un interval de un an de zile. Am stiut de pe atunci ca situatia asta nu va tine. Sa dublezi salariile si pensiile, in euro, intr-un singur an, cu o economie ca a grecilor nu prea tine. In Spania bumul imobiliar intrecuse orice fel de asteptari, firmele de constructii aveau un ROI de doua cifre chiar din primul an.

Economia spaniola functioneaza in mod traditional cu un somaj mare dar 24-25% este deja prea mult si pentru ei. Un program de austeritate nu va inlesni crearea de noi locuri de munca la stat iar ca sectorul privat sa creeze noi locuri de munca prea curand nu prea vad. Daca vrei sa produci te duci in China, India, Africa, acolo unde si fiscalitatea este mai blanda. Pentru Spania nu exista solutii rapide pentru iesirea din recesiune. O alta problema a Spaniei este ca nici nu are o economie atat de diversificata, cum este cea Italiana, de exemplu.

Tratatul de aderare al UE impune un deficit fiscal de 3% din PIB. Ce rost are sa pui un deficit atat de mic daca nimeni nu-l respecta!!!??? In mod normal orice economist stie ca nu valoarea deficitului este atat de importanta cat posibilitatea de a-l finanta. Pe o perioada de 10 ani poti avea 3 ani cu deficit de 6% ca sa finantezi anumite proiecte care sa duca la o dezvoltare a economiei atat pe verticala cat si pe orizontala si apoi 7 ani poti sa revii la un deficit in jurul a 3% sau sub si chiar la surplus bugetar. Prin noul pact fiscal se strange si mai mult cureaua in jurul deficitelor si sunt convins ca foarte putine tari din UE vor putea sa respecte aceste tinte.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Parerile analistilor economici sunt impartite. Unii spun ca Spania nu va cere bailout-ul iar altii ca-l va cere dupa alegerile regionale. Daca-l cere va fi rau pentru spania, din punctul meu de vedere. Eu cred ca cel mai bine pentru o tara ca Spania si Grecia este sa iasa din zona euro si sa-i readopte propria valuta. Bineinteles ca daca acestea doua vor iesi din zona euro evenimentul va fi privit de catre investitori ca unul catastrofic dar...dar oricum Grecia nu o sa-si poate plati si finanta comfortabil bugetul prea curand si nici Spania si ma refer la urmatorii 5 ani. Chiar restructurata fiind economia Greciei nu are cum sa devina mai eficienta decat este acum intr-un orizont de timp mai scurt de 5 ani. Grecia este acum la cheremul Troikai, si in curand si Spania, daca cere bailout-ul.

Datorita euro, turismul Grecesc s-a scumpit mult si a pierdut mult in fata Turciei si a Bulgariei. Turismul Spaniei la fel. Cu o moneda puternica nu prea mai poti sa atragi turisti asa cum o faceai inainte, mai ales un turim de masa. Fara o banca centrala nationala independenta care sa lucreze exclusiv in favoarea statului respectiv este greu sa faci un reglaj fin al mecanismelor monetare si fiscale. Ma mira miopia specialistilor greci si spanioli in privinta asta.

Norvegia, Suedia si Danemarca nu au fost seduse de euro si asta mai mult din cauza faptului ca ar fi pierdut controlul asupra politicilor monetare, asa cum s-a intamplat cu Grecia si Spania. Cu Uk situatia este alta. Ei oricum nu ar fi cedat.

Faptul ca BCE-ul isi are sediul in Frankfurt si nu la Brussel spune multe.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Peste 4 minute Draghi va cuvanta din nou. Deja EU se duce in jos. Sunt curios ce va mai spune Draghi pentru ca de trei luni incoace spune acelasi lucru, care este oricum neinteresant, din punctul meu de vedere, pentru ca nu rezolva nimic in afara de a pacali pe cine poate fi pacalit. Traim intr-o era in care cuvantul vorbit, si chiar mormaiala fara logica, a unuia sau altuia, poate sa produca adevarate cutremure.

Draghi, ai grija la ce spui, mai da-ne o doza de drog frumos mirositor care sa ne faca sa uitam in ce rahat suntem cu economia si cu finantele.

Baga mare Draghi!

 

Edit: Nu am intrat short de teama ca speculatorii isi vor pierde iarasi mintile si vor intra in orgasm la auzul vocii lui Draghi. Am pierdut o buna oportunitate de a face cativa pips pe termen scurt. Oricum, ziua abia a inceput! Baga Draghi, baga!!!

 

P.S. Am vrut sa scriu Run Draghi run, dar mi-e ca-mi cereau barosanii de la Holyhood bani pentru drepturi de autor!

Editat de ZEN
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca ECB nu printeaza bani ca sa injecteze sange proaspat in economia greaca si spaniola atunci bye, bye...criza se va adinci si se va raspandi.

Grecii nu au de unde sa faca rost de bani, nu le mai da nimeni iar economia lor nu produce atat incat sa le dea de mancare la toti.. O sa fie distractiv sa vedem cum evolueaza situatia. Cu Spania e la fel daca nu chiar mai rau din cauza marimii Spaniei. Noroc de ei ca au clima blanda.

Vad ca euro a devenit un fetis, un fel de totem la care sefii EZ se inchina ca la Dumnezeu. Problema este ca au uitat de oameni si au uitat de ce ne-am adunat cu totii in constructia asta numita EU si EZ. Ne-am adunat nu ca sa cream o noua moneda ci ca sa cream o noua bunastare.

Daca pentru o noua bunastare trebuie acum sa omoram euro, fie, eu as fi de acord cu asta. Nu poate sa nu-ti pese de oameni, de vietile lor, de copii lor, care pe zi ce trece, in europa periferica, o duc tot mai rau, si asta doar ca sa prezervi ce? O bucata de hartie? Pui hartia mai presus de viata omului!? Ciudata atitudinea liderilor EU in fata crizei. Nu-mi place. Seamana din ce in ce mai mult cu o dictatura a unora care protejeaza un obiect de cult. Seamana cu inceputul unul cult religios totalitar. Sa ne inchinam cu totii la Maritul si Prea Sfintul EURO! By the way, euro in spaniola inseamna pisat. Cred ca are un nume predestinat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.