Sari la conținut
  • intrări
    4
  • comentarii
    0
  • citiri
    27.914

Bazele fundamentale ale comerțului pe piața de capital


netinvestmen

3.586 citiri

Bazele fundamentale ale comerțului pe piața de capital

  1. Teoria Licitației

Orice piață are ca scop principal contrapunerea unui vînzător cu un cumpărător a unui produs, oricare n-ar fi el, acțiune, obligațiune, futures, pîine, cartof, ciment. Ea (piața, bursa) crează premisele necesare pentru a satisface cerințele ambelor părți și în principiu nu se deosebește de tejgheaua sau taraba din cartieru nostru de după colț. Așa deci, mergem la piață să cumpărăm cartofi. De acasă suntem hotărîți sa cumpărăm cartofii cu 100 lei găleata (1contract/lot). Suntem boi , pardon, tauru (bull) cu cererea Bid al prețului. Acolo întîlnim pe bunicuță (bear) ce le vinte cu Ask-ul ei. Ea e hotărîtă să le vîndă nu mai puțin de 105 lei/găleată. Așa dar s-a format un spread de 5 lei. Atîta timp cît nici unul din noi nu cedează condițiile altuia, nu se înfăptuiește actul de vînzare/cumpărare . Tranzacția nu se înregistrează la bursă.

Ori mai apare un al 3-lea personaj care îmi va vinde mie cu 100 sau va cumpăra de la bunică cu 105, ori mă satur eu sa mai umblu, și dau mai scump ori se satură bunica să mai stee și cedează la preț. Doar atunci cînd “se bate palma”, bursa înregistrează operația. În totdeauna unul din noi va fi mai motivat fie să cedeze, fie mai agresiv s-o ție pe a sa la preț! Prețul ca rezultat va oscila în dependență de motivarea/agresivitatea vînzătorui sau cumpărătorului. Însă va oscila într-un anumit range. Va apărea deci un preț la care în mai multe periode de timp,( oră, zi, an) vor găsi vînzătorii și cumpărătorii ca prețul acceptabil, rezonabil.

Într-o bună zi apare un camion, se parchiază lîngă bunică, și oferă cartofi cu 80 lei/găleată. S-a creat o coadă la el. E angrosist, fie un producător. Ei își permit să vîndă cu 80 lei, deoarece ei au destulă marfă, au cheltuieli la depozitare sau marfa începe să se strice. Jocul lor e altul decît la cei mici. Ei nu se duc la piața în fiecare zi după cartofi. Ei vin la sezon cu camioanele. La bursa de capital ăștia-s producătorii (commercials), fondurile hedge (asiguratorii producătorilor), speculanții mari (fonduri de investiții, de pensionare, de asigurări), sau îi mai numim într-un cuvînt SmartMoney. Mai există și acei din Pit care deasemeni pot fi catalogați ca Smart, însă ei operează la ordinu celor de sus, menținînd lichiditatea și din contu propriu, cîteodată. Aceștia-s Specialiștii sau Operatorii. Acei mici ca noi, cu găleata de cartofi (Retail trader) holbînd ochii la charturi zile întregi, deschîntînd canale Fibonachi, Bolinger Bands, MACD, RSI, trecerea Lunii în constelația muștii, ajungem în postura bunicii cu 2 găleți de cartofi de 105 lei așezați lîngă un camion ce le lasă cu 80.

So.

La bursă avem concomitant 2 licitații: cea a cumpărătorului, și cea a vînzătorului. La cea a cumpărătorului se propune cel mai bun preț (!) de cumpărare. Cumpărătorii ”luptă” pentru cel mai înalt(!) preț de cumpărare. La cea a vînzătorului se propune cel mai bun preț de vînzare (“luptă ” pentru prețul cel mai de jos). Aceste propuneri se fac cu ajutorul Limit Orders (DOM), care pot fi și TakeProfit sau StopLoss. Însă drive-ul prețului o face Market Order. Sau. LimitOrders opresc mișcarea trendului. Pornește mișcarea- creșterea fluxului de MarketOrders ce se contrapun Limitelor. Dacă fluxul MarketOrders după Bid e destul de mare ca să “înghită” LimitOrders după Ask, atunci trendul este Bulish. Și invers pentru Bearesh.

  1. Informața bursieră.

Fie aceeași piața cartofului cu bunica. Time frame 1 min. Ne-am hotărît să cumpărăm 10 găleți de cartofi. 1lot=1găleată. Cu 100lei după Bid am cumpărat de la cineva. Delta- +10găleți. Volumes- 10. Alt cumpărător cumpără 5 găleți cu 101lei. Ca rezultat Delta- +15, Volumes – 15. Dar, nu știu cum s-a primit dar mi-a căzut niște cartofi cam încolțiți. Dă să-I vînd cuiva, că nu-mi plac. Am găsit un cumpărător, și zic, dă să împing eu aceste 10 găleți cu 101lei. Ca rezultat Delta - +5, Volumes – 25. Gata! Minuta s-a sfîrșit. S-a format un bar. Parametrii lui:

 

Open (ea e și Low) -100 lei.

Close (el e și Hi) -101 lei

Volumes - 25 loturi

Delta - +5

 

Ce putem spune de acest bar? Categoric se tranzacționează activ (tocmai 25 loturi !) în diapazonul de preț 100-101 lei. Piața cartofului este o piață a cererii. Persistă cumpărarea, Delta +5.

Astfel, analizînd Prețul, Volumes (nr. de contracte care “și-au schimbat mîinele”), Delta (s-a înregistrat orderul după Bid sau după Ask),viteza fluxului orderelor (footprint), putem să depistăm prezența Smartului. Și după cum spunea un trader cu renume, “Dacă dorești să faci profit la bursă, întreabă un diletant ce va face, și fă invers.”

  • Upvote 1
  • Downvote 1

0 Comentarii


Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat

Vizitator
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.