Sari la conținut
  • intrări
    4
  • comentarii
    0
  • citiri
    27.924

COT-Raportul de plasare a pozițiilor fondurilor mari de la CFTC


netinvestmen

3.965 citiri

Una din specificația piețelor futures (ceea ce la stock nu este), care vine în ajutorul anlizei tehnice, este raportarea la CFTC a pozițiilor deținute de fondurile mari. Vreau să fac o întroducere laconică despre subiectul ăsta, și sper să fie de ajutor pentru traderul "mic și neajutorat" ce vrea să încalece o așa profesie NEnobilă, ca tradingul electronic. Pîna a trece nemijlocit la raport, trebuie să concretizăm niște momente, care ne pot duce ulterior în confuzie.

Ce sunt Volumes și Open Interes?

 

Volumes- totalitatea contactelor tranzacționate într-o perioadă anumită de timp. Sau, numărul de contracte care au "schimbat mîinele". Sau, cît de activi au fost traderii în perioada dată. Însă, trebuie de avut în vedere că nu volumul crează trendul. El doar îl poate confirma. Analiza tehnică se începe de la analiza prețului (candlestick, paterne, figuri etc) iar mai apoi se trece la Volumes&Open Interes, și nicidecum invers (!). Volumele NU de dau semnale de intrare, ieșire. Un bar exagerat (!) de mare al volumelor, dacă este precedat de un range, de ex., într-un trend bull, poate să semnalizeze o ofertă ascunsă, ce poate "îneca cererea". Dar... ne-am abătut.

 

Open Interes- contractele ce au rămas netranzactionate (neacoperite) la sfîrșit de zi. La fiecare cumpărător de contract futures îi revine un vînzător. Cel puțin. Adică putem avea ofertă de 100 contracte de la un vînzător, și ele sunt cumpărate de 100 cumpărători de cîte un contract. Așa deci, în momentul cînd s-a inițiat un order de cumpărare/vînzare a unui contract, pînă în mometul executării ordinului, poziția se socoate ''deschisă'' (open).

 

Înțelegînd acești indicatori și dacă mai analizăm raportul COT (Commintmens of Traders) de la CFTC (Comisia Federală de Reglamentare a Tranzacționărilor Futures), putem anticipa obiectivele de durată medie și lungă a jucătorilor mari de pe această piață. Trebuie de înțeles că piața futures, la începutul începuturilor, s-a creat pentru minimizarea riscurilor producătorilor agricoli, în special. Ca să nu se poate manipula pe acest fundal, în 1924 Comisia Federală a obligat producătorii și fondurile hedge (asigurătorii), speculanții, să-și raporteze pozițiile pe piață. Acum toți membrii oricărui Clearing House din cadrul bursei CME, sunt oblogați să raporteze pozițiile lor, dacă depășesc poziții cumulative de peste 2000 contracte pe instrument (Reportable Positions)

 

 

Putem diferenția 4 categorii de bază de fonduri:

Dealer intermediary- nemijlocit producătorii, ce au riscul real asupra contractului (fermerii, companiile de prelucrare etc).

Asset Manager/hedge funds- fondurile de asigurare pentru producători. Ei i-au poziția opusă de tranzacție.

Leveraged Funds- speculatorii mari

Nonreportable - acei neraportabili. Acei mici ca noi.

 

Cu trecerea anilor, accesu și serviciile la piețele futures sau lărgit, au apărut și mai multe instrumente (1962- s-au mai adăugat 13 contracte pe grîne, boboase; 1971- s-a introdus valutele etc) dar rigorile puse de CFTC au rămas intacte. Acum COT se raportează în fiecare vineri și marți a fiecărei săptămîni, la futures și opțiuni.

 

 

Cel mai îmbucurător fapt, e că această informație deacum e gratis (pentru cine cunoaște și se împărtășește 04.gif), ba și mai mult...

dau și un resurs unde se poate accesa și un indicator. www.itginvest.com/Tools/Futures quotes and Charts

 

Raportul COT de la CFTC se află www.cftc.gov/ Commintmens of traders. Aici găsim un raport destul de analitic ceea ce ține de numărul de tranzacții, Open Interes, pozițiile de Spread (pentru cei ce tranzacționează mai ales în Pit). Indicatorul de pe ITGInvest e cel mai explicativ.

 

Astfel dacă însumăm toate pozițiile Hedgerilor și celor Reportable vedem că ea se cupride între 70-90% din totalul rulajului. Aceasta este piața lor! Să ne alăturăm balenelor.

 

Succese și profituri pînă-n nori la toți.

  • Upvote 2

0 Comentarii


Comentarii Recomandate

Nu sunt comentarii de afișat

Vizitator
Adaugă un comentariu...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.