Sari la conținut

netinvestmen

Traders
  • Număr mesaje

    37
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

  • Zile Câștigate

    1

Intrări Blog postat de netinvestmen

  1. netinvestmen
    Jucătorii mari știu bine, ce contracte (hîrtii de valoare, acțiuni etc) e bine de le cumpărat și care nu-și au rostu. Dacă se hotărăsc să cumpere ceva, ei analizeză nu orice informație aleatoare despre ea sau tendința modei. Ei întîi planifică strategic, iar mai apoi coordonează operațiile de obținere a acestei hîrtii. Aceasta o numim ca Acumulare. Ulterior, coordonarea vînzărilor -Distribuire.
     
    Acumulare- înseamnă cumpărarea a cîtor mai multe hîrtii fără creșerea semnificativă a prețului, mai sus de prețul de cumpăre să nu rămîie sau să rămîie cît mai puține. Pentru jucătrii mari, căderea de preț este binevoitoare. De exemplu la stocks, nu toate acțiunele pot fi acumulate repede, deoarece marea lor cantitate este legată. De exemplu băncile păstrează acținile pentru a acoperi creditele, directorii dețin acțiunile pentru controlul companiei. Aceasta este o ofertă flotantă cu care Smarții se vor întîlni mai tîrziu pe piață.
     
    Astfel, cînd majoritatea hîrtiilor vor schimba "mîinele", deobicei în majoritatea cazurilor, de la simplii deținători persoane fizice la Smart, și nu rămîn deținători pentru a vinde la nivelele de mai sus, trendul este gata să fie bullish fără a întîlni rezistență. Cu alte cuvinte oferta a fost lichidată.
     
    Distribuirea- la un potențial vîrf al trendului bull, Smartul va dori să vîndă o parte din hîrtiile acumulate la nivele de jos, și să fixeze profitul. Majoritatea din ei vor depune ordere bine "încărcate" de vînzare, dar nu la un preț fixat, dar într-un anumit range. Fiecare order va trebui să fie acceptat de Market Maker, care "face" piața. O parte din ordere vor fi executate imediat, o altă parte, figurat vorbind, se vor înregistra în registru market makeru-lui. Market maker-ul la rîndul său, execută REvînzarea activului, care trebuie să fie executat la un preț nu mai mic decît prețul de vînzare propriu sau al altor traderi. Acest proces de distribuire poate dura în tmp ceva mai mult.
     
    La fazele inițiale de distribuire, dacă vînzările sunt exagerat de mari și prețul începe a cade semnificativ, vînzarea o opresc, iar prețul îl mențin, ce dau șanse market maker-elor și altora să vîndă mai mult la următorul trend bull. Cînd Smarții se "leapădă" de majoritatea hîrtiilor acumulate, se începe trendul bear, deoarece fără susținerea profesioniștilor piețele au tendință de cădere.
     
    Astfel dinamica piețelor de capital au la bază principiile simple de acumulare/distribuire a activilor. E necesar să ne dăm seama că profesioniștii au o informație extrem de prețioasă pentru această activitate NEnobilă de facere de bani. Cum credeți care e ea? Exact. Ei văd ambele părți a pieței concomitent.
  2. netinvestmen
    Cu toții am auzit de termenul "rezistență", dar ce semnificație are el? Așa dar, în contextul mecanicii de piață, resistența într-un up-trend apare cînd cineva vinde hîrtiile în același timp cînd este dorit un up-rally. În acest caz oferta flotantă încă nu a fost lichidată, iar piața eventual, nu contribuie la atingerea noilor maxime. Iată de ce oferta (rezistența) trebuie mai întîi să fie lichidată pentru ca trendul să fie un bullrally semnificativ.
    Doar începe mișcarea în sus, restul traderilor, ca turma de oi, tind să se alăture trendului. Acest fenomen unii îl mai numesc instinctul de turmă (sau comportamentul maselor). Ca indivizi, suntem liberi în acțiune, gîndire, dar trebuie să recunoaștem, că la apriția unui pericol sau a unor posibilități ispititoare, cum n-ar fi de pardoxal, dar purtările fiecăruia pot fi predictibile. Anume aceastene cunoștințe a purtării maselor, ajută traderul profesionist, să găsească momentele cele mai oportune de maximilizare a profitului.
    Pînă cînd nu se va schimba psihologia purtării oamenilor, efectul instinctului de turmă va persista pe piețele financiare. Traderii profesioniști sunt prădătorii, iar cei neinformați- prada din turmă. Întotdeauna trebuie să ținem minte de asta.
    Sunt doar două motive fundamentale de ce piața de capital își schimbă direcția:
     
    1. "Mulțimea" e în panică, după o cădere semnificativă pe piața (în special după apariția noutăților proaste), și deobicei, urmînd instinctul, vinde. Ca un trader ce cunoaște psihologia mulțimii, întrebați-vă: "S-au pregătit oare traderii profesioniști (smartmoney) și marketmakerii pentru a acumula vînzările din panică la aceste nivele de preț?" Dacă răspunsu e da, atunci acesta este un semnal al puterii pieții (strongmarket).
     
    2. După ridicușuri semnificative "mulțimea" se neliniștete că pierdere mișcarea și se afundă în ea, deobicei la noutăți bune. Aici sunt localizați și traderii care sunt poziționați long și doresc profituri mai mari. Aici trebuie să ne întrebăm: "Își vînd activele traderii profesioniști pe fonu acestor cumpărări?". Dacă da, atunci aceasta e un semnal serios de slăbiciune.
     
    Nu însemnă oare asta, că suntem sortiți întotdeauna să jucăm după muzica pusă de alții? Păi... Și da, și nu.
     
    Un trader profesionist se marginalizează de mulțime, și devine prădător, nu pradă. El înțelege și depistează pricinele care mișcă piețele, și nu se lasă manipulat de noutățile bune sau rele, indicatori, indicii, sfaturi, sugestiile brokerilor etc. Cînd piața "zdruncină" (shake-out) la noutăți rele, el cumpără. Cînd mulț​imea cumpără, iar noutățile sunt bune, el caută oportunități de vînzare.
    Noi ne aflăm într-o lume de afaceri unde sunt concentrați cei mai iscusiți oameni ai gîndirii. Tot ce ne trebuie nouă este să ne alăturăm lor. Comerțul alături de Deținătorii Puternici cere abilități de a recunoaște la timp, este oare piața într-o disbalanță și este ea interesantă pentru profesioniști acum?
    Dacă putem să cumpărăm cînd cumpără professioniștii (acumulare sau reacumulare), și să vindem cînd vînd profesioniștii (distribuire sau redistribuire), și nu ne abatem de sistemul de trading, doar așa putem să devenim un Trader de succes.
  3. netinvestmen
    Bazele fundamentale ale comerțului pe piața de capital
    Teoria Licitației

    Orice piață are ca scop principal contrapunerea unui vînzător cu un cumpărător a unui produs, oricare n-ar fi el, acțiune, obligațiune, futures, pîine, cartof, ciment. Ea (piața, bursa) crează premisele necesare pentru a satisface cerințele ambelor părți și în principiu nu se deosebește de tejgheaua sau taraba din cartieru nostru de după colț. Așa deci, mergem la piață să cumpărăm cartofi. De acasă suntem hotărîți sa cumpărăm cartofii cu 100 lei găleata (1contract/lot). Suntem boi , pardon, tauru (bull) cu cererea Bid al prețului. Acolo întîlnim pe bunicuță (bear) ce le vinte cu Ask-ul ei. Ea e hotărîtă să le vîndă nu mai puțin de 105 lei/găleată. Așa dar s-a format un spread de 5 lei. Atîta timp cît nici unul din noi nu cedează condițiile altuia, nu se înfăptuiește actul de vînzare/cumpărare . Tranzacția nu se înregistrează la bursă.
    Ori mai apare un al 3-lea personaj care îmi va vinde mie cu 100 sau va cumpăra de la bunică cu 105, ori mă satur eu sa mai umblu, și dau mai scump ori se satură bunica să mai stee și cedează la preț. Doar atunci cînd “se bate palma”, bursa înregistrează operația. În totdeauna unul din noi va fi mai motivat fie să cedeze, fie mai agresiv s-o ție pe a sa la preț! Prețul ca rezultat va oscila în dependență de motivarea/agresivitatea vînzătorui sau cumpărătorului. Însă va oscila într-un anumit range. Va apărea deci un preț la care în mai multe periode de timp,( oră, zi, an) vor găsi vînzătorii și cumpărătorii ca prețul acceptabil, rezonabil.
    Într-o bună zi apare un camion, se parchiază lîngă bunică, și oferă cartofi cu 80 lei/găleată. S-a creat o coadă la el. E angrosist, fie un producător. Ei își permit să vîndă cu 80 lei, deoarece ei au destulă marfă, au cheltuieli la depozitare sau marfa începe să se strice. Jocul lor e altul decît la cei mici. Ei nu se duc la piața în fiecare zi după cartofi. Ei vin la sezon cu camioanele. La bursa de capital ăștia-s producătorii (commercials), fondurile hedge (asiguratorii producătorilor), speculanții mari (fonduri de investiții, de pensionare, de asigurări), sau îi mai numim într-un cuvînt SmartMoney. Mai există și acei din Pit care deasemeni pot fi catalogați ca Smart, însă ei operează la ordinu celor de sus, menținînd lichiditatea și din contu propriu, cîteodată. Aceștia-s Specialiștii sau Operatorii. Acei mici ca noi, cu găleata de cartofi (Retail trader) holbînd ochii la charturi zile întregi, deschîntînd canale Fibonachi, Bolinger Bands, MACD, RSI, trecerea Lunii în constelația muștii, ajungem în postura bunicii cu 2 găleți de cartofi de 105 lei așezați lîngă un camion ce le lasă cu 80.
    So.
    La bursă avem concomitant 2 licitații: cea a cumpărătorului, și cea a vînzătorului. La cea a cumpărătorului se propune cel mai bun preț (!) de cumpărare. Cumpărătorii ”luptă” pentru cel mai înalt(!) preț de cumpărare. La cea a vînzătorului se propune cel mai bun preț de vînzare (“luptă ” pentru prețul cel mai de jos). Aceste propuneri se fac cu ajutorul Limit Orders (DOM), care pot fi și TakeProfit sau StopLoss. Însă drive-ul prețului o face Market Order. Sau. LimitOrders opresc mișcarea trendului. Pornește mișcarea- creșterea fluxului de MarketOrders ce se contrapun Limitelor. Dacă fluxul MarketOrders după Bid e destul de mare ca să “înghită” LimitOrders după Ask, atunci trendul este Bulish. Și invers pentru Bearesh.
    Informața bursieră.

    Fie aceeași piața cartofului cu bunica. Time frame 1 min. Ne-am hotărît să cumpărăm 10 găleți de cartofi. 1lot=1găleată. Cu 100lei după Bid am cumpărat de la cineva. Delta- +10găleți. Volumes- 10. Alt cumpărător cumpără 5 găleți cu 101lei. Ca rezultat Delta- +15, Volumes – 15. Dar, nu știu cum s-a primit dar mi-a căzut niște cartofi cam încolțiți. Dă să-I vînd cuiva, că nu-mi plac. Am găsit un cumpărător, și zic, dă să împing eu aceste 10 găleți cu 101lei. Ca rezultat Delta - +5, Volumes – 25. Gata! Minuta s-a sfîrșit. S-a format un bar. Parametrii lui:
     
    Open (ea e și Low) -100 lei.
    Close (el e și Hi) -101 lei
    Volumes - 25 loturi
    Delta - +5
     
    Ce putem spune de acest bar? Categoric se tranzacționează activ (tocmai 25 loturi !) în diapazonul de preț 100-101 lei. Piața cartofului este o piață a cererii. Persistă cumpărarea, Delta +5.
    Astfel, analizînd Prețul, Volumes (nr. de contracte care “și-au schimbat mîinele”), Delta (s-a înregistrat orderul după Bid sau după Ask),viteza fluxului orderelor (footprint), putem să depistăm prezența Smartului. Și după cum spunea un trader cu renume, “Dacă dorești să faci profit la bursă, întreabă un diletant ce va face, și fă invers.”
  4. netinvestmen
    Una din specificația piețelor futures (ceea ce la stock nu este), care vine în ajutorul anlizei tehnice, este raportarea la CFTC a pozițiilor deținute de fondurile mari. Vreau să fac o întroducere laconică despre subiectul ăsta, și sper să fie de ajutor pentru traderul "mic și neajutorat" ce vrea să încalece o așa profesie NEnobilă, ca tradingul electronic. Pîna a trece nemijlocit la raport, trebuie să concretizăm niște momente, care ne pot duce ulterior în confuzie.
    Ce sunt Volumes și Open Interes?
     
    Volumes- totalitatea contactelor tranzacționate într-o perioadă anumită de timp. Sau, numărul de contracte care au "schimbat mîinele". Sau, cît de activi au fost traderii în perioada dată. Însă, trebuie de avut în vedere că nu volumul crează trendul. El doar îl poate confirma. Analiza tehnică se începe de la analiza prețului (candlestick, paterne, figuri etc) iar mai apoi se trece la Volumes&Open Interes, și nicidecum invers (!). Volumele NU de dau semnale de intrare, ieșire. Un bar exagerat (!) de mare al volumelor, dacă este precedat de un range, de ex., într-un trend bull, poate să semnalizeze o ofertă ascunsă, ce poate "îneca cererea". Dar... ne-am abătut.
     
    Open Interes- contractele ce au rămas netranzactionate (neacoperite) la sfîrșit de zi. La fiecare cumpărător de contract futures îi revine un vînzător. Cel puțin. Adică putem avea ofertă de 100 contracte de la un vînzător, și ele sunt cumpărate de 100 cumpărători de cîte un contract. Așa deci, în momentul cînd s-a inițiat un order de cumpărare/vînzare a unui contract, pînă în mometul executării ordinului, poziția se socoate ''deschisă'' (open).
     
    Înțelegînd acești indicatori și dacă mai analizăm raportul COT (Commintmens of Traders) de la CFTC (Comisia Federală de Reglamentare a Tranzacționărilor Futures), putem anticipa obiectivele de durată medie și lungă a jucătorilor mari de pe această piață. Trebuie de înțeles că piața futures, la începutul începuturilor, s-a creat pentru minimizarea riscurilor producătorilor agricoli, în special. Ca să nu se poate manipula pe acest fundal, în 1924 Comisia Federală a obligat producătorii și fondurile hedge (asigurătorii), speculanții, să-și raporteze pozițiile pe piață. Acum toți membrii oricărui Clearing House din cadrul bursei CME, sunt oblogați să raporteze pozițiile lor, dacă depășesc poziții cumulative de peste 2000 contracte pe instrument (Reportable Positions)
     
     
    Putem diferenția 4 categorii de bază de fonduri:
    Dealer intermediary- nemijlocit producătorii, ce au riscul real asupra contractului (fermerii, companiile de prelucrare etc).
    Asset Manager/hedge funds- fondurile de asigurare pentru producători. Ei i-au poziția opusă de tranzacție.
    Leveraged Funds- speculatorii mari
    Nonreportable - acei neraportabili. Acei mici ca noi.
     
    Cu trecerea anilor, accesu și serviciile la piețele futures sau lărgit, au apărut și mai multe instrumente (1962- s-au mai adăugat 13 contracte pe grîne, boboase; 1971- s-a introdus valutele etc) dar rigorile puse de CFTC au rămas intacte. Acum COT se raportează în fiecare vineri și marți a fiecărei săptămîni, la futures și opțiuni.
     
     
    Cel mai îmbucurător fapt, e că această informație deacum e gratis (pentru cine cunoaște și se împărtășește ), ba și mai mult...
    dau și un resurs unde se poate accesa și un indicator. www.itginvest.com/Tools/Futures quotes and Charts
     
    Raportul COT de la CFTC se află www.cftc.gov/ Commintmens of traders. Aici găsim un raport destul de analitic ceea ce ține de numărul de tranzacții, Open Interes, pozițiile de Spread (pentru cei ce tranzacționează mai ales în Pit). Indicatorul de pe ITGInvest e cel mai explicativ.
     
    Astfel dacă însumăm toate pozițiile Hedgerilor și celor Reportable vedem că ea se cupride între 70-90% din totalul rulajului. Aceasta este piața lor! Să ne alăturăm balenelor.
     
    Succese și profituri pînă-n nori la toți.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.