Sari la conținut

Linii de trend si divergente


Postări Recomandate

Dragi traderi incepatori,

Va propun o metoda simpla si profitabila de tranzactionare, metoda care nu necesita decat o analiza simpla pe o platforma mt4 si folosirea a 2 indicatori. Cei 2 indicatori sunt cci si fibo_piv. Unul este standard pe orice platforma mt4, celalalt este clasic si super-cunoscut. Daca totusi nu-l aveti o sa-l atasaz.

In termeni simpli metoda, asa cum spune si in titlu, se bazeaza pe linii de trend; spargerea liniilor de trend si trecerea prin nivelul 0 la cci(14) reprezinta semnalul de intrare long/short. Semnalul de iesire este dat la atingerea nivelelor 2.5R sau 2.5S de la fibo_pivot. Deci nu trebuie sa faceti previziuni si sa va bazati pe ele, trebuie doar sa asteptati confirmarea trecererii pretului peste liniile de trend.

 

 

Nu este metoda mea curenta de joc, dar a fost una dintre metodele mele profitabile, in evolutia mea ca trader. Intr-un alt thread voi posta si metoda mea de joc, la momentul prezent, dar ptr. asta e nevoie sa mai deschid alte cateva thread-uri educationale. Probabil ca stilul meu de joc se apropie de cel a lui maslow... Alte detalii mai tarziu...

 

Scopul acest thread este unul educativ. Am cunoscut diversi traderi care testeaza de zor diverse strategii de pe forumuri, dar nu gasesc o metoda profitabila consistent. Am trecut si eu prin asa ceva si am pierdut o gramada de timp, "studiind". In calea acestor traderi vin cu aceasta metoda simpla care se preteaza a fi folosita pe orice timeframe si orice pereche forex, cfd, metale pretioase, etc. Ptr. simplificare o sa folosim studiul eur/usd la H1.

Toti traderii care joaca pe aceasta metoda sunt invitati sa posteze aici. Astept sa lamurim de asemenea orice aspect legat de linii de trend si divergente. Lipsa de interes va atrage dupa sine intreruperea postarilor ;)

 

Please enjoy!

Salutari, mfx

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Exista numeroase articole si carti in engleza despre cum se folosesc liniile de trend si divergentele in analiza tehnica; o cautare pe google va lamuri complet partea de teorie. Subiectul este deja consacrat...

 

O sa scriu aici succint aspectele teoretice, de baza si apoi o sa trec la studiul practic al liniilor de trend si divergentelor, la modul in care se traseaza liniile de trend pe mt4, o sa arat exemple concrete de intrare/iesire in timp real, cum folosim tp/sl, cum mutam sl pe masura ce tranzactia devine profitabila si altele.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce sunt liniile de trend?

analiza tehnica este construita avand la baza presupunerea ca pretul poate intr-o miscare sustinuta in sus (trend in sus), miscare sustinuta in jos (trend in jos) sau miscare intr-un interval (flat market). Liniile de trend sunt instrumente importante in analiza tehnica pentru identificarea trendului si confirmarea lui. O linie de trend este o linie dreapta care conecteaza 2 sau mai multe puncte si extinzandu-se in viitor actioneaza ca o linie de suport sau rezistenta. Multe dintre principiile aplicate nivelelor de suport si rezistenta pot fi aplicate liniilor de trend deasemenea.

 

 

Linia de trend in sus

O linie de trend cu directia in sus are o inclinare pozitiva si este formata prin unirea a 2 sau mai multe puncte de jos ale pretului (la baza lui).

Cel de-al doilea punct de jos trebuie sa fie mai inalt decat primul; doar asa linia va avea o inclinare pozitiva. Liniile de trend in sus actioneaza ca un suport si la bursa indica o cerere mai mare decat oferta, in consecinta si pretul creste. O crestere a pretului combinata cu cresterea cererii inseamna o tendinta crescatoare puternica si arata o puternica determinare a celor care cumpara.

Cat timp pretul ramane deasupra liniei de trend, trendul in sus este considerat solid si intact. O scadere dedesuptul liniei de trend indica o scadere a cererii in raport cu oferta si ca o schimbare a directiei trendului ar putea fi iminenta.

 

 

Liniile de trend in jos

O linie de trend in jos are o inclinare negativa si este formata prin unirea a 2 sau mai multe varfuri (puncte superioare) ale pretului. Cel de-al 2-lea varf trebuie sa fie inferior primului; doar in acest fel linia de trend va avea o inclinare negativa. Linia de trend in jos actioneaza ca o rezistenta si indica o cerere mai mica decat oferta. O scadere a pretului combinata cu cresterea cererii rezulta intr-o tendinta foarte scazatoare si arata hotararea puternica a celor care vand. Atat timp cat pretul ramane dedesuptul liniei de trend, trendul in jos este solid si intact. O spargere/penetrare a linie de trend de deasupra ar putea indica o posibila schimbare a directiei trendului.

 

Validitatea liniei de trend

Ca sa trasezi o linie de trend sunt necesare 2 sau mai multe puncte. Cu cat mai multe puncte sunt utilizate pentru trasarea liniei de trend cu atat mai valide sunt nivelele de suport si rezistenta reprezentate de liniile de trend. Uneori este dificil sa gasesti mai mult de 2 puncte cu ajutorul carora sa construiesti o linie de trend. Uneori nu poti s-o construiesti deloc (este vorba de condiitile de flat/ranging market).

Regula generala in analiza tehnica este sa folosesti 2 puncte sa trasezi linia de trend si al 3-lea punct sa confirme validitatea trendului.

 

Exceptii

Cateodata apare posibilitatea pentru trasarea unei linii de trend, dar punctele nu se unesc foarte clar si exact. Cateodata unghiurile ar putea fi prea abrupte sau punctele de conexiune prea aproape unele de altele. Daca unul sau doua puncte ar putea fi ignorate, atunci linia de trend ar putea fi trasata.

Cu o volatilitate mare prezenta in market, preturile pot sa reactioneaze in diverse sensuri, sa produca spikes (salturi enorme de preturi intr-un timp extrem de mic, dupa care revin la pozitia lor initiala) si in acest fel sa distorsioneze punctele minime si maxime. Cateodata exista  o aglomerare de candele care au varfurile jos/sus foarte apropiate, deci o miscare intr-un range apropiat, pe o perioada de timp; aceasta aglomerare de candele poate fi folosita ca un pct. de unire a liniei de trend iar variatiile bruste de pret (spikes) sa fie ignorate.

 

 

Precautii

Folosirea incorecta a liniilor de trend ar putea produce semnale false. Asta inseamna ca trebuie sa invatati temeinic, din exemplele practice pe care vi le voi oferi, sa folositi corect liniile de trend. Si chiar si folosing corect liniile de trend, nu inseamna ca vor exista doar tranzactii perfecte; marketingul este de multe ori imprevizibil...

Doar folosirea corecta a stop loss si a unui money management riguros poate aduce traderului profit.

post-1-1183831403_thumb.jpg

post-1-1183831402_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ati citit probabil de multe ori prin carti de trading "Momentum precede pretul."  Este o situatie in care puteti prevedea o schimbare a pretului, inainte ca ea sa se intample. E un lucru foarte util pentru un trader. La fel ca si cu paternurile de reversal, de care nimeni nu stie de ce functioneaza, dar ele totusi functioneaza. Dar despre beneficiile paternurilor intr-un thread viitor...

 

Ce sunt divergentele?

Divergenta este termenul folosit in analiza tehnica pentru cazul cand un indicator sau mai multi, nu mai confirma miscarea trendului. Exemplu: pretul se duce in sus, dar indicatorul, sa zicem rsi, se picteaza in jos. Tranzactiile cu un grad mare de reusita se fac cu ajutorul divergentelor, combinate cu liniile de trend, cu ratiile Fibonacci, cu suportii si rezistentele si cu paternurile de reversal. Despre fibo si paternuri de reversal voi scrie in threaduri separate.

 

Sa lamurim un pic...

Cei mai multi indicatori tehnici merg in sus si in jos odata cu pretul. Cand pretul se misca sus, indicatorul se traseaza in sus; cand pretul se misca in jos si indicatorul se picteaza in jos. Cand indicatorul face un varf, indicatorul tehnic face si el un varf, iar cand pretul se duce intr-un punct de minim, indicatorul il urmeaza.

Cateodata, totusi, o discrepanta apare intre pret si miscarea indicatorului. Aceasta discrepanta este cunoscuta sub numele de divergenta. Ea apare pe indicatorii de supra-cumparare/supra-vanzare (overbought/oversold) ca si pe indicatorii care se misca deasupra sau dedesuptul nivelului 0.

 

Divergentele sunt de 2 tipuri:

1) Divergente clasice: sunt discrepantele gasite intre doua varfuri de pret si varfurile unui indicator/oscilator. Ne referim aici la varfuri de jos sau de sus (tops/bottoms). Divergenta clasica ne indica faptul ca urmeaza un final de trend si miscarea pretului in sens invers.

2) Divergente ascunse: Orice trend are miscari corective. Daca la finalul miscarii corective exista o discrepanta intre pret si oscilator/indicator atunci avem de-a face cu o divergenta ascunsa. Acest lucru semnaleaza continuarea miscarii trendului in directia initiala.

 

Despre ce indicatori tehnici/oscilatori este vorba? Unde studiem daca exista sau nu divergentele? In principiu orice oscilator a carui miscare nu este in acord cu miscarea pretului poate fi folosit ptr. trasarea divergentelor.

 

Voi traduce aici din cartea lui Achelis, "Technical Analysis from A to Z"

O divergenta apare atunci cand trendul pretului unui share nu este la fel cu miscarea unui indicator.

MACD

"O indicatie ca trendul curent este aproape de final apare atunci cand MACD se misca in sens opus fata de pret. O divergenta bearish (in jos) apare atunci cand MACD face noi varfuri in jos (new lows) in timp ce pretul urca. O divergenta bulish (in sus) apare atunci cand MACD face noi varfuri, dar pretul nu mai face varfuri in sus, ci se duce in jos. Amandoua aceste divergente sunt semnificative atunci cand apar la nivele de supra-cumpare/supra-vanzare."

 

Money Flow Index

"Uitati-va dupa divergente intre indicator si actiunea pretului. Daca pretul se duce in sus si MFI se traseaza in jos (sau viceversa) o miscare in sens invers (reversal) ar putea fi iminenta."

 

Accumulation/Distribution.

"Divergentele intre Accumulation/Distribution si pret determina o schimbare iminenta a pretului. Atunci cand apare o divergenta pe acest indicator atunci pretul se schimba si confirma miscarea indicatorului Accumulation/Distribution. Spre exemplu daca indicatorul se misca in sus si pretul se duce in jos atunci cel mai probabil pretul se va schimba si va incepe o miscare in sus."

 

CCI

"O divergenta apare atunci cand pretul face noi varfuri in timp ce la CCI varfurile noi nu le mai depasasc pe cele vechi. Astfel divergentele clasice sunt folosite ptr. corectia pretului."

 

Momentum.

"Interpretarea indicatorul Momentum este identica interpretarii indicatorul Price ROC". Ambii indicatori afiseaza rata de schimbare a pretului. Totusi, ROC afiseaza rata de schimbare ca un procent pe cand indicatorul afiseaza rata de schimbare ca pe o ratie.

Cand pretul face varfuri, indicatorul Momentul se schimba repede in sus si dup-aia scade, facand nota discordanta cu urcarea pretului sau cu miscarea pretului intr-un interval. In acelasi fel, atunci cand marketingul face varfuri in jos, Momentum se duce brusc in jos apoi urca in timp ce pretul inca mai coboara. Din ambele situatii rezulta divergente intre indicator si pret."

 

Relative Strength Index.

"Relative Strength Index ("RSI") este un foarte popular oscilator. A fost introdus de catre Welles Wilder intr-un articol in  Commodities Magazine in Iunie, 1978.Pas cu pas instructiunile de calculare si interpretare ale RSI au fost dezvaluite in cartea Mr. Wilder, New Concepts in Technical Trading Systems. RSI este un oscilator care urmareste pretul si care se misca in range intre 0 si 100. O metoda populara de analiza cu RSI este sa indentifici o divergenta in care pretul face un nou varf, dar RSI nu depaseste varful vechi. Aceasta divergenta este o indicatie a unui iminent reversal. [...]

Cum am discutat mai sus, divergente apar atunci cand pretul face noi varfuri (in sus sau un jos) care nu sunt confirmate de catre indicator, prin faptul ca acesta din urma nu picteaza la randul sau noi varfuri.

Pretul de obicei se corecteaza si se misca in directia RSI."

 

Stochastic Oscillator.

Sto.chas.tic (sto kas'tik) adj. 2.

"Uitati-va dupa divergente atunci cand pretul face o serie de noi varfuri dar Stochastic nu le face."

 

TRIX.

"TRIX este un indicator momentum... Divergentele intre pret si TRIX pot ajuta la indentificarea punctele de reversal."

 

 

 

 

Avem un numar mare de indicatori pe care putem sa-i folosim ptr. evidentierea divergentelor. Practic ii folosim pe toti, sau pe care anume?

Puteti sa folositi cati indicatori/oscilatori doriti. Ptr. aceasta tehnica eu voi folosi doar CCI.

 

 

 

Ce facem cand descoperim o divergenta?

Nimic!   Stam si asteptam trecerea pretului peste linia de trend.

Divergentele sunt un instrument de confirmare a schimbarii directiei pretului. Pana cand pretul nu arata semne de reversal, divergentele nu au nici un efect. Exista totusi cazuri cand divergentele pot fi folosite de unele singure in tranzactionare (cazul divergentelor pe stoch), dar aceste cazuri nu fac obiectul acestui thread.

 

 

De ce doar CCI? Pentru simplitate, pentru ca pe el pot fi trasate si linii de trend (o tehnica pe care o veti invata in curand). Cu el avem si confirmarea intrarii intr-o tranzactie, etc.

Dupa ce va deprindeti cu tehnica puteti folosi toti indicatorii pe care ii doriti si sa va faceti propria strategie de tranzactionare.

 

Am atasat si 2 imagini cu divergente clasica/ascunsa pe cci(14) si eur/usd la h1.

post-1-1183837889_thumb.jpg

post-1-1183837888_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc maslow! Orice informatii sunt utile si ajuta.Toti traderii care folosesc liniile de trend si divergentele sunt invitati sa posteze.

 

Apropo maslow, habar n-aveam de conectare high/low, n-am folosit-o niciodata. Eu am folosit doar liniile la baza trendului up si liniile deasupra trendului down, nimic altceva. Cu ocazia asta poate mai invat si eu cate ceva ;)

 

Salutari,

mfx

 

mfx am sa pun si eu cateva informatii pe thread-ul tau..sper sa ajute si sper ca iti dau o mana de ajutor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am inteles maslow, dar sa nu bagam in ceatza mai tare traderii.

Nu stiu ce relevanta au ptr. thread-ul acesta, liniile trasate High-Low sau invers Low-High.Eventual hai sa deschidem un alt thread in care sa discutam despre lucrul in canal si despre Andrews' Pitchfork.

Ma gandesc foarte serios sa mai deschid cateva thread-uri legate de paternurile de reversal (sunt multi care nu stiu sa diferentieze un triangle de un wedge), despre fibo, unde impulsive/corective, despre sq9, pyrapoint si DGL (dynamic gann levels), poate asa se mai lumineaza si traderii incepatori si nu mai cauta alandala prin alte forumuri.

 

 

Pentru mfx:

Trendline-ul High-Low sau invers Low-High este primul pas pentru trasarea unei ulterioare linii mediane. Mai trebuie gasit un pivot anterior si gata Pitchfork-ul. ;)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ok, apreciez si-ti multumesc maslow!

Nu cred ca trebuia sa fie doar pm, e bine sa le lamurim pe toate...

In legatura cu celelalte thread-uri, o sa le deschidem pe toate pas cu pas, pe masura ce timpul permite...

Tocmai ca sunt probleme delicate trebuiesc atacate si lamurite.

 

Salutari,

mfx

 

 

Si eu am inteles mfx. Ma adresasem numai tie si Offtopic si ar fi fost mai bine sa-ti dau un PM ca sa nu distorsionam cursul firesc al thread-ului. Sper ca prima parte a postului meu anterior este la obiect. Ideea cu thread-uri deschise pe subiectele enumerate eu o consider laudabila. Sunt probleme delicate care merita tratate.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inainte de a incepe cu postarea tranzactiilor in timp real, probabil ca ptr. unii e necesar sa lamurim cum se traseaza o linie de trend pe o platforma metatrader.

 

Primul pas pentru desenarea liniilor de trend este activarea optiunii View > Toolbars > Line Studies

 

Cum desenez?

Click stanga cu mouse-ul pe iconul care arata linia orizontala sau verticala, apoi duceti mouse-ul oriunde pe ecran, acolo unde trebuie sa inceapa linia voastra. Click si tineti apasat butonul stang al mouse-ului mutandu-l in directia in care doriti sa trasati linia. Lasati liber butonul stang al mouse-ului si linia va fi trasata pe ecran.

 

Cum mut o linie deja trasata?

1) dublu click pe linia selectata, cand faceti aceasta operatiune observati ca apar pe linie 3 patratele foarte mici: asta arata ca linia este selectata.

Daca nu puteti vedea cele 3 patratele mici probabil ca aveti un zoom prea stans, trebuie sa mariti un pic zoom-ul. Dupa ce linia este selectata aveti 3 optiuni:

1) Sa schimbati unghiul liniei folosing patratul mic din stanga; click pe acest patrat si tineti apasat butonul stang al mouse-ului, mutand mouse-ul in directia in care doriti sa schimbati linia. In acest fel unghiul in care este plasata linia se va modifica.

2) Sa schimbati unghiul liniei folosing patratul mic din dreapta; click pe acest patrat si tineti apasat butonul stang al mouse-ului, mutand mouse-ul in directia in care doriti sa schimbati linia. In acest fel unghiul in care este plasata linia se va modifica.

3) Mutati linia cu totul fara a modifica si unghiul in care este asezata. click pe patratul din mijloc si tineti apasat butonul stang al mouse-ului, mutati apoi mouse-ul si linia isi va schimba complet pozitia.

 

Cum sterg o linie pictata deja pe chart?

Exista 2 cai:

1) dublu click pe linia selectata, cand faceti aceasta operatiune observati ca apar pe linie niste patratele foarte mici- asta arata ca linia este selectata. Dupa selectare apasati butonul 'delete' dupa tastatura si linia va disparea.

2) mergeti cu mouse-ul deasupra liniei de trend pe care doriti sa o stergeti si vedeti ce numar id are (exemplu Trendline 20365), apoi click dreapta oriunde pe chart si selectati 'Object List' sau apasati Ctrl+B. Vor aparea diverse obiecte intr-o lista; selectati-l pe cel al carui numar id coincide cu ce ati vazut pe chart (ptr. selectate click pe linia care contine obiectul respectiv), apoi apasati butonul 'Delete' din partea dreapta in fereastra de liste de obiecte.

 

Cum modific proprietatile unui obiect (linie de trend, sau altceva)?

1) click dreapta oriunde pe chart si selectati 'Objects List' (sau Ctrl+B). Obiectele vor fi afisate intr-o lista. Gasiti obiectul cautat, selectati-l cu click pe linia care-l contine, apasati butonul 'Edit' pe partea din dreapta a ferestrei de liste de obiecte.

2) Dublu click pe linia pe care doriti s-o selectati; cand faceti asta observati ca apar pe linie cele 3 patratele foarte mici, semn ca linia este selectata. Apoi click dreapta pe obiect/linie si selectati optiunea 'properties'.

 

 

 

Cu asta am incheiat partea subtire de teorie; daca pot, cand se deschide bursa in noaptea asta o sa postez prima tranzactie pe un cont de demo, cu explicatiile de rigoare, daca nu maine dimineata (adica luni).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am deschis un cont demo la MIG, unde puteti urmari tranzactiile care au la baza liniile de trend si divergentele

Login: 541897

pass: a7mmrsp

Investor: unyz1pv

 

Ce reprezinta imaginea atasata? Se vede o linie de trend in sus (up), trasata cu rosu. Linia de trend a fost sparta de pret, care a facut o miscare in range, peste noapte, datorata lipsei de volatilitate. Divergenta clasica pe CCI(14), trasata cu galben, ne arata ca trendul in sus va continua. Am reluat pozitia de long; acum astept stabilizarea unei noi miscari in sus ptr. trasarea unei noi linii de trend.

post-1-1183964273_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.