Nu cred ca am afirmat asa ceva. Daca am spus, atunci este o prostie, si imi cer scuze. Sunt perechi mult mai sensibile la stiri decat EURUSD, in special acelea cu lichiditate scazuta. EURUSD este perechea
forex cea mai tranzactionată, deci lichiditate mare, sunt multi buyeri si selleri care pândesc la fiecare pip, deci nu face salturi spectaculoase sau gapuri, pe când o pereche pe care traderii nu se inghesuie tinde să fie mult mai jumpy, mai sensibilă la stiri. Uita-te de exemplu cum se misca USDCAD sau GBPJPY. Alea chiar se misca, daca te prinde pe invers cu betul, ala esti. Poti sa dai o raită pe
Olsen Scale, este scara care măsoară "cutremurele" pe piată (asemănătoare scalei Richter pt cutremurele reale) si o sa vezi că nu EURUSD este perechea cea mai sensibilă la stiri. Stiri importante care provoacă "cutremure" de 2-3 grade Olsen pe alte perechi, abia miscă un 0.4, 0.6, 0.9 grade Olsen pe Euro. As putea spune că E/U este una dintre cele mai putin sensibile perechi la stiri, si acesta este unul dintre motivele (alături de altele pe care le-am mai explicat) pentru care eu m-am specializat pe ea in trading, mie imi place siguranța, nu tunurile si gamblingul. EURUSD este o pereche "moale", datorită lichidității ridicate pe care o are, as putea spune una dintre cele mai moi. Este bătută, dintre majore, doar de EURGBP, care se misca mai putin (dar din alte motive, valoarea ridicată a pipului). Toate astea sunt chestii de matematică. O pereche cu cotatie de 2, 3, 4, se va misca intotdeauna mai mult ca una cu cotatie 1, 1.3, 1.5, etc, care la rândul ei se va misca mai mult ca una cu cotatie 0.5, 0.7, 0.8. In numar de pipsi.
Deci dacă am afirmat cum că EURUSD ar fi cea mai sensibilă la știri, atunci cred că ori a fost o bâlbâ de tastatura, ori o greseala gravă de exprimare. Nu imi aduc aminte in ce context am spus asta. Cred că ceea ce am spus de fapt, este faptul că
știrile pe euro sau pe dolar mișcă piața cel mai mult (in ansamblul ei, adică atunci cand e o stire importanta pe dolar, toate perechile se misca, pe cand daca e o stire pe
gbp, de exemplu, sau pe
jpy, atunci doar perechile cu
gbp, respectiv cu
jpy, se misca, dar alte perechi nu, ori se misca prea putin),
si asta se intamplă datorită faptului că cele mai tranzactionate 8 sau 10 perechi (dintre cele 28 care se pot forma cu cele 8 valute de baza)
contin toate in componență euro sau usd. Asta cred ca am spus, de fapt. Ca o consecinta a faptului că cele mai tranzactionate perechi contin
eur sau
usd in componență, perechea EURUSD tinde să se miste indiferent de stirile care apar, chiar dacă aceste stiri sunt pe alte valute, ele influenteaza EURUSD indirect. Dar asta nu inseamna neapărat miscare multă.
Later Edit: Intr-adevăr, am afirmat ceea ce am bolduit mai sus in unul dintre posturile de pe prima pagina a acestui tread, iar ceva mai sus pe pagina curentă am spus si faptul că EURUSD tinde să se miste la stiri care apar pe alte valute, datorita influentei indirecte. De exemplu daca apare o stire pe
CAD, aia misca USDCAD, deci indirect se misca EURUSD. Dar nu misca GBPCHF de exemplu, si nici EURCHF, pentru că lumea nu tranzactionează CADCHF, sau GBPCAD, aceste perechi au spreaduri mari si multi brokeri nici nu le oferă. Desigur, influente indirecte exista intotdeauna, iar exemplu cu
CHF este prost ales aici, dar ai prins ideea, ignoră exemplul in sine. Il pusesem prima dată pe
JPY in loc de
CHF, dar aia era si mai aiurea. De ce? In general stirile bune pe
CAD tind să miște
JPY in jos (canadienii sunt cei mai mari exportatori de petrol dintre cele 8 tari cu valute majore, iar japonezii cei mai mari importatori) iar stirile proaste pe
CAD tind să crească
CHF (safe heaven cand lucrurile merg prost in lume).
Toate cele 8 valute majore (in ordinea care se formeaza perechile, ele sunt:
EUR,
GBP,
AUD, NZD,
USD,
CAD,
CHF,
JPY, adică orice doua ai lua, daca faci cu ele o pereche, ordinea lor in pereche este aceeasi cu ordinea in listă), deci toate, ziceam, au legături directe intre ele, mai puternice sau mai slabe. Unele se corelează direct tot timpul, altele se coreleaza invers tot timpul, altele se coreleaza direct cand economia globala merge bine, si invers in timpuri agitate (cel mai bun exemplu este EURCHF), etc. Valutele care sunt cel mai putin legate direct intre ele, după părerea mea, sunt
AUD si
CAD. Australienii nu cumpără nimic de la canadieni, nici măcar petrol, canadienii cumpără de la australieni ceva aur, dar in general au si ei metale berechet. As putea sa spun că astea doua valute chiar se misca independent una de alta, toate legăturile care exista intre ele sunt mai mult indirecte (prin
USD si
JPY, cel mai mult, japonezii cumpără petrol de la canadieni si metale si seafood de la australieni, deci miscarea unei perechi de tipul AUDCAD este dată de evolutia dolarului si a yenului japonez).
Edited by tradelover, 30 March 2011 - 07:20 PM.
There are no shortcuts in forex. You didn't learn to walk without first learning how to crawl.