- Răspunsuri 51
- Citiri 17,8k
- Creat
- Ultimul Răspuns
Top autori în acest subiect
-
BogdanM 18 postări
-
Cityzen 10 postări
-
tradelover 5 postări
-
Barbones 5 postări
Zile populare
Most Popular Posts
-
ma situez inca in piata. vand si cumpar in continuare, cu aceasi voiosenie ca la inceput am prapadit si eu un cont. Acum nu prea mult timp, sa fie vreo 10 zile. Evident ca orice noua experienta are p
-
multumesc pentru incurajari, cu siguranta ajuta la inceput sa dai peste o bordura si sa ridici ochii cat sa vezi ca te afli pe un drum si sa exclami cu un accent semnistupid "hei uite, ma aflu pe un d
-
Well, pe aici toata lumea cunoaste apetitul pt risc al lui Barbones , dar parerile sunt impartite, fiecare isi cunoaste apetitul pentru risc pe care il are... mai bine sa faci 10% pe an decat sa pierz
Featured Replies
Navigare recentă 0
- Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
In primul rand va salut. Urmaresc de ceva timp acest forum, chiar daca m-am inregistrat f recent. Sunt la inceput de drum privitor forexului. Stiu ca pana sa invat semnificatia si modul de citire al celui mai elementar candle am stat mult timp citind parerile participantilor la forex. Starea de spirit, atitudinea generala, modificarea ei de la inceputuri inspre parcursul traderilor prin curba de invatare. Pana sa intru real intr-un proces de invatare sustinut, am considerat ca a fost nevoie sa ma aduc pe aceasi lungime de unde cu atitudinea corecta a unui trader fata de activitatea sa.
Am inceput sa tranzactionez demo acum ceva luni. Am pierdut bani cred ca in cele mai unice si inventive cai imaginabile, evident sustinandu-le si pe cele clasice. Primele erori erau de-a dreptul stupide, tranzactii facute impotriva trendului cand efectiv la un moment dat te opreai si reflectai asupra ... nici macar strategiei ce crezi ca ti-a stat in cap, dar faptului ca acele tranzactii n-au avut nici o sansa, nici de la inceput nici orice perioada rezonabila cat te-ai fi gandit sa le lasi in piata.
Sunt de formare electronist. Formare, nu inseamna ca am facut o facultate de electronica si profesez in domeniu, ci ca practic electronica la nivel sustinut de undeva de la 6-7 ani. Un lucru e cert, in electronica ai nevoie de rabdare si nervi de otel. Cred ca la un moment dat vor ajuta si in forex. Am constatat ca indifirent cate conturi demo as toca (n-am apucat sa toc decat unul, si nici ala complet) mentalitatea mea nu se responsabiliza suficient fata de lossurile cumulate. Poate sunt un gambler prin profil, chiar daca in viata mea n-am calcat intr-un cazino sau jucat barbut cu tuciurii de la colt. Poate psihologia riscului e infipta acolo, ruleaza in background ca un defect structural.
Am decis sa tranzactionez pe real, conturi foarte mici (50euro) pe care sa nu le realimentez decat daca le lichidez cu totul. Daca acel cont s-ar dubla foarte bine, asa sa ramana. Dar nu vor exista realimentari. Daca voi ramane cu 10 euro in cont, foarte (bine/rau) voi mai putea deschide un 0.01 lot, dar trebuie sa belesc ochii calumea ce fac cu el, altfel am lichidat contul.
Margin call, take profit si stop loss le-am invatat in mers. Cand am citit teoria parca nu le-am inteles. Degeaba folosesc s/l daca se afla pus la 2 nivele de suport mai jos atunci cand fac un buy. Asta ma amuza copios referitor la acea vreme
Incredibil cum din lene si superficialitate, ma aruncam intr-o tranzactie nu fara target, mai rau, nestiind cum sa calculez unul.
Primele 2 tranzactii pe real m-au trezit cu contul ramas la 20 si ceva euro. Am ras jumate de cont si n-am apucat sa invat mare lucru inafara de faptul ca era nevoie de ceva timp de stat pe tusa si analizat. Am citit, am invatat, m-am documentat, seara, ziua, la munca, pe veceu, acasa etc. M-am intors ... culmea un fel de scalper paranoic. Asta e strategia mea, scalpez paranoic. Privesc un trend ascendent, miscarile de corectii, privesc limitele de suport, pivoti si rezistenta, si doar cand indicatorii folositi (bb si stochastic) arata deosebit de promitatori, doar cand se reia urmatorul val din trendul asccendent, doar cand am starea de spirit optima, deschid un buy din care storc cativa pips apoi inchid. Urmeaza alte perioade de asteptare, ma uit pe grafic si astept un alt moment total oportun. Am observat ca determin in general ok aceste momente si am incercat sa rezist tentatiei de " ete frate, io am luat decat 5 pipuri si am scalpat ca fraieru' cand uite.. a mai mers in sus inca 30 pipuri in juma de ora". O vreme a mers, si cei 20 si ceva euro s-au facut vreo 120. Randamentul era bun, le "ghiceam" binisor. Insa ma bucur de ce s-a intamplat ulterior.
In posturile lui tradelover vazusem candva o argumentare prin care chirurgii n-ar face o viata neaparat buna ca traderi, specificul meseriei lor nefiind direct compatibil cu viata de trader. Imaginati-va un chirurg ce face operatii cum lucreaza un trader. Am omorat 40% din pacienti, dar stai, uite cei 60% ce au scapat chiar sunt fericiti. equity-ul inca sta bine. In realitate, cu un rating f mare in succesul operatiilor efectuate, un chirurg nu a invatat niciodata real, palpabil si sustenabil cum sa piarda. Cum sa faca fata unui sir de pierderi. Nici eu dupa micile mele sesiuni de scalping. Dar micile smecherii cu scalpatul n-au mers o vecie. Din cei 120 euro s-au facut 52 in doar 4 tranzactii (privind retroactiv.. asta da MM
). Au fost nevoie de sute de tranzactii ca sa ajung acolo. Cand am vazut lucrurile mergand in jos, n-am stiut ce sa fac, cat sa le las sa mearga in jos. Evident piramidasem in pierdere, evident incasam calumea pe negativ. S/l-ul il tot modificam, pana cand efectiv ideea acelui loss timp de cateva zile cat pretul statea mult sub nivelul meu, ba chiar testa suportul de mai jos, m-au epuizat. Am inchis toate acele tranzactii si am incasat lossul. Pretul a testat, n-a patruns, intr-o singura zi era de unde a plecat. Am zis ca e nevoie de alta pauza.
M-am intors mai tarziu stiind sa inteleg evolutia pretului, ce se intampla spre limitele suport/rezistenta, ce se intampla in timpul stirilor (care mi-au mancat si alea bani) unde sa deschid si sa inchid pozitii. N-am fost intodeauna corect mergand mai departe pe scalpatul meu insa acum aveam acele cunostinte si am folosit rabdarea de care ma bucuram ca as putea dispune, am avut parte de redresari normale ale pietei dar "miraculoase" pentru mine. Am incercat sa invat si atunci. Folosind un MM mai strict, ulterior ce am stavilit nevoia de a ma intoarce la 120 euro rapid, am inceput usor usor sa adun. S-au facut 67 euro. Pe acolo sunt si acum, a urmat o pauza in care am inceput o sesiune noua de documentare.
Tragand linie, experienta cu banii pe real (50-100 euro consider sume optime de invartit in loc de demo care pur si simplu n-a mers la mine) cred ca ajuta. Am platit 30 euro sa invat sa pun un s/l cat de cat mai corect. Am mai platit inca 10 euro sa invat sa nu fac scalp in perioada stirilor (MARE tampenie), alti 14 euro "investiti" in abilitatea de a deduce cand apare un trend reversal (chiar si la nivelul amarat la care inteleg lucrurile). I-am recuperat cu greu, uneori cu teama, apoi pauze, perioade de gandire, studiu etc. Insa consider ca experienta realului e sfanta. Chiar inainte de asta aveam un cont demo care il cresteam frumusel cu convingerea ca chiar fac ceva remarcabil acolo. Am renuntat la el imediat ce uitandu-ma in urma am vazut un sir lung de gamble-uri. Cu timpul din tot remarcabilul care il credeam acolo a mai ramas doar un noroc chior. Realul mi-a mai deschis ochii si destupat urechile, insa calea e lunga.
Nu-mi fac griji de gamble-uri acum. Piata o sa ma arda imediat. De fiecare data cand pierd cu o pozitie, ma uit la piticii din trecut "mah sigur n-ai pus-o cam la repezeala?!?" abia apoi analizez ce a mers prost.
Mergem inainte, as vrea sa ingros randurile traderilor si peste ani sa pot sa ma uit si eu si sa rad de acest post. Targetul meu este acum de a creste cu 5-10% pe an. Adica sa fiu cu 5-10% mai putin looser de la an la an.