Sari la conținut

Leverage, Margin si Margin Call


Criodi

Postări Recomandate

  • Moderators

Leverage-ul iti ofera abilitatea de a controla sume mari de bani folosind prin comparatie foarte putin din banii tai personali. Leverage-ul iti spune practic de cat de multi bani ai nevoie ca sa poti controla o anumita suma de bani care apartine brokerului. Cu cat e mai mare leverage-ul cu atat poti controla mai multi bani.

 

Daca leverage-ul tau este de 200:1 vei putea controla o pozitie de 100,000$ folosind numai 500$ din banii proprii. Daca leverage-ul tau este de 100:1 vei putea controla o pozitie de 100,000$ folosind numai 1000$ din banii proprii.

 

Depozitul de 1,000$ se numeste margine si e folosit de brokerul tau pentru a iti mentine pozitia deschisa. Marginea reprezinta suma de bani de care ai nevoie pentru a controla 100,000$ din banii brokerului.

 

Cand tranzactionezi in marja, depozitul tau nu reprezinta o parte din investiie. De exemplu, intr-o pozitie de 100,000$, depozitul tau de 1,000$ nu face parte din suma totala de 100,000$. Nu e ca si cum tu vii de acasa cu 1,000$ si brokerul mai pune 99,000$. Brokerul pur si simplu deschide o pozitie de 100,000$ pe piata interbanacara in numele tau folosind 100,000$ din banii proprii. Depozitul de 1000$ nu reprezinta decat o garantie.

 

Daca piata se misca impotriva ta 1%, pozitia de 100,000$ isi reduce valoarea pana la 99,000$. Pentru ca acei 100,000$ sunt banii brokerului acesta va dori in mod normal sa se asigure ca nu va pierde nici un ban din cauza incompetentei tale in a deslusi directia viitoare a pieteie si astfel va lua 1000$ din banii tai pentru a isi acoperii pierderile. Daca acei 1000$ sunt toti banii tau, atunci pozitia va fii inchisa, iar contul tau va fi ras.

 

Daca piata merge in favoarea ta 1%, pozitia de 100,000$ isi va mari valoarea pana la 101,000$. Daca decizi sa inchizi pozitia in acest moment, brokerul isi va lua inapoi cei 100,000$, va elibera depozitul (margin-ul) de 1000$, si iti va de cei 1000$ ramasi in plus (101,000$ - 100,000$). Contul tau personal va creste de la 1000$ la 2000$.

 

Practic tu tranzactionezi banii brokeruluil. In schimbul comisionului (spread-ul) pe care tu il platesti brokerului, acesta iti ofera tie acces la banii lui si la piata interbancara. Atat timp cat castigi el nu va avea nici o problema cu faptul ca tu ii tii banii blocati pe piata. Asta pentru ca el are astfel garantia ca isi va primi inapoi banii care ti-a imprumutat. Asta e singurul lucru care il intereseaza pe broker – banii lui. Atat timp cat din pozitia ta el isi poate lua inpoi toti banii pe care i-a pus acolo, tot ceea ce e peste ramane al tau. Bineinteles, cand pozitia ta o ia in directia gresita si produce pierderi, brokerul trebuie sa se asigure ca nu pierde nici un bani cu tine si astfel se foleseste de banii tai pentru a isi acoperii pierderile.

 

E ca si cum ai imprumuta 1,000$ de la un prieten si i-ai promite ca ii vei aduce banii inpoi intr-o luna. Daca in acea luna tu transformi 1,000$ in 5,000$ restul de 4,000$ ramane al tau. In schimb daca din 1000$ faci 500$ atunci va trebui sa platesti cei 500$ lipsa din buzunarul tau. Acelasi lucru se aplica la trading-ul in marja. Imprumuti bani de la broker cand deschizi o pozitie si ii dai brokreului banii inpoi cand o inchizi. Cand ii dai banii inpoi, tot ce e peste suma initiala bagi tu in buzunar in timp ce tot ce e sub suma intiala, acoperi tot tu din buzunarul propriu.

 

Daca pozitia ta e pe rosu si pierde bani broker-ul te va urmarii indeaproape si te va verifica constant pentru a se asigura ca tu ai destui bani in cont pentru a acoperii pierderile. In momentul in care banii din cont nu sunt suficienti pentru a acoperii pierderile, primesti ceea ce se cheama margin call. Cand pozitile tale deschise cad sub nivelele de margine disponibila, vei primi un margin call si cateva sau chiar toate dintre pozitiile tale vor fi inchise de catre broker la pretul pietei.

 

Margine necesara (Margin required): suma de bani de care ai nevoie pentru a deschide o pozitie

Margine folosita (Margin Used): suma de bani blocata de brokerul tau pentru a iti mentine pozitiile curente deschise (margine necesara per pozitie * numarul de pozitii deschise)

Margine disponibila (Margine Disponibila): suma de bani din contul tau care e disponibila pentru deschiderea de noi pozitii.

Euqity: balanta flotanta a contului tau, care depinde de valoarea pozitiilor deschise. Cand toate pozitiile sunt inchise aceasta valoare este egala cu cea a balantei contului.

 

Margine disponibila = Equity – Margine Folosita

 

Daca Equity > Margine folosita NU PRIMETI MARGIN CALL

Daca Equity <= Margine Folosita PRIMESTI MARGIN CALL

 

Multe site-uri forex sunt destul de “biased” in ceea ce priveste leverageul si pe multe dintre acestea veti gasi leverage-ul ca fiind numit “killer” (well... pe babypips cel putin, unde desi matematica si felul lor de a explica arata foarte clar ce e ala leverage sau maring, exemplele lor nu mi se par prea concludente). Personal, nu sunt de accord cu aceasta afirmatie. Consider ca leverage-ul este instrumentul care le ofera traderilor reatil buni ocazia de a isi transforma talentul in bani. Desigur ca daca esti un trader slab, leverage-ul mare nu va face decat ca lucrurile sa mearga si mai prost pentru tine, dar sincer… Cui ii pasa? Un trader slab este ca si un architect de doi lei (sau orice alta profesie). Asa cum nu as discuta cu cel din urma despre planurile unei noi case pe care vreau sa mi-o construiesc, la fel nu as discuta cu cel dintai despre trading. Pentru a mentine calculele cat mai simple spreads, slippage, sau requotes nu vor fi luate in considerare. Exemplele au la baza perechea EURUSD. Prin exemple incerc sa evidentiez mecanismul margin call-ului si indemn la un control complet asupra fondurilor prin luarea intotdeauna in considerare a celui mai rau caz posibil.

  • Upvote 6
  • Downvote 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Leverage 50:1

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

1000100001000

 

Risk 2% din Balanta per trade sau 20$

SL: 40 pips

 

Ca sa obtii 20$ pentru fiecare 40 pips trebuie sa deschizi o pozitie de jumatate de minilot – 5000 unitati. Astfel ai 0.5$/pips is 20$/40 pips. La un leverage de 50:1 trebuie sa pui ca margin 100$/trade.

 

Sa zicem ca vrei sa deschizi 10 pozitii (fara spread/comision). Contul va arata cam asa:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

1000100010000

 

Equity = Margine folosite = MARGIN CALL In realitate un astfel de scenariu este imposibil din cauza spread-ului. Si chiar daca ar fi spread 0 si ar fi posibil asa ceva, scenariul este absurd, deoarece nu are sens sa deschizi o a zecea pozitie doar pentru ca aceasta sa iti fie instantaneu inchisa de broker. Sa zicem ca deschizi numai 9 pozitii:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

10001000900100

 

Daca 5 dintre pozitii ar atinge SL-ul (-100$) si restul ar ramane la break even contul tau ar arata cam asa:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

10009009000

 

Si ai primi un MARGIN CALL. Cel putin una dintre pozitii va fii inchisa de broker pentru a elibera ceva margine. Cu toate ca acest scenariu nu e foarte neplacut - 5 pozitii pierzatoare (toate la SL, pur si simplu nu ai avut dreptate, nu e nicio problema aici), 1 inchisa la breakeven de broker si 3 inca deschise – este totusi o situatie destul de proasta pentru ca nu iti permite sa iti tranzactionezi strategia in mod liber.

 

Pentru a putea tranzactiona in voie dupa srategia ta ai nevoie sa iti poti mentine pozitiile deschise atat timp cat e nevoie pana cand acestea ating SL-ul sau TP-ul. Faptul ca brokerul iti inchide o pozitie la margin call interfereaza cu strategia ta si nu iti permite sa o testezi cu acuratete maxima.

 

Numarul optim de pozitii pe care il poti deschide pentru a nu risca un margin call este 8. Cu 8 tranzactii deschise contul ar arata cam asa:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

10001000800200

 

Si oricat de urat s-ar misca piata impotriva ta nu ai pierde decat 8*20 = 160$ si nu ai primi niciodata un margin call. In cel mai rau caz, chiar inainte de a inchide toate pozitiile la SL, contul ar arata cam asa:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

100084080040

 

Equity>Margine Folosita = NO MARGIN CALL

 

Acum hai sa vedem ce s-ar intampla cu aceasi strategie daca ai folosi un leverage de 100:1

Marginea necesara per trade ar fi 50$ si numarul optim de tranzactii pe care l-ai putea deschide ar fi 14. Cu toate tranzactiile deschise contul ar arata cam asa:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

10001000700300

 

In cel mai rau caz, chiar inainte de a fi lovite toate sl-urile contul ar arata asa:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

100072070020

 

Equity>Margine Folosita = NO MARGIN CALL

 

Aici ies la iveala aspectele oarecum nevative ale leverage-ului. Un leverage mai mare iti ofera intradevar spatiu mai mult de manevara pentru mai multe trade-uri simultan dar iti ofera in acelasi timp si sansa de a face overtrade, lucru care in cele mai multe cazuri se dovedeste a fi un „killer”. O pierdere pe toate cele 14 tranzactii inseamana o pierdere de 280$ sau un procent destul de mare de 28% din contul initial dintr-un singur foc. In functie de apetitul fiecaruia pentru risc 28% pe toate pozitiile deschise nu e neaparat un risc urias, dar pentru cei mai multi dintre voi sunt convis ca e un numar destul de mare. Eu consider ca atat timp cat iti urmaresti strategia in mod corect si toate tranzactiile sunt luate in functie de regulile strategiei nu ar trebui sa conteze cat de mult risti din cont pe toate tranzactiile deschise. In fond, conteaza daca iti pierzi 28% din cont azi sau daca ii pierzi saptamana asta – facand oricum acelasi lucru? Pana la urma daca strategia ta e de doi lei si pierde bani, cred ca nu prea conteaza cat de repede iti pierzi banii. Ba dimpotriva, cu cat ii pierzi mai repede cu atat mai bine. Acum a nu se intelege ca eu sunt de acord cu a risca si 50% sau mai mult din cont pe toate pozitiile deschise, dar cred ca o limitare de genul 1% pe tranzcatie si 5% pe toate tranzactiile este mult prea stricta si nu iti ofera deloc spatiu de manvera. Trebuie retinut totodata, ca scopul numarul unu al oricarei strategii de trade este acela de a fii tranzactionata. A refuza sa deschizi tranzactii din cine stie ce varii motive interfereaza in mod direct cu rezultatele pe termen lung ale strategiei. Nu poti sa analizezi in mod corect rezultatele unei strategii pe o anumita perioada de timp daca tu nu iei decat jumatate din tranzactiile pe care ar fi trebuit sa le iei. Daca ti se pare ca risti prea mult pe toate pozitiile deschide deodata atunci reduce riscul individual per tranzactie si mareste capitalul disponibil in cont.

 

Leverage 50:1

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

1000100001000

 

Risk 2% din Balanta per trade sau 20$

SL: 80 pips

 

Practic e aceeasi chestie ca mai inainte dar cu un sl mai mare. Un sl mai mare pentru acelasi volum riscat in dolari inseamna un volum tranzactionat per trade mai mic. Pentru a pierde 20$ pe 80 pips volumul trebuie redus la 0.25 minilots sau 2500 unitati.

 

Cum volumul sa redus la jumate si marginea necesara per tranzactie sa redus cu jumatate. Practic avem acelasi scenariu ca in strategia de40 pips si leverage 100:1. Numarul optim de tranzactii e 14, iar la deschiderea lor contul ar arata cam asa:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

10001000700300

 

Avantajul strategiei il reprezinta faptul ca iti permite mai mult spatiu de manevra. Piata trebuie sa mearga 80 de pips si nu 40 pentru a iti inchide pozitiile. Nu uita totusi ca desi ai nevoie de 80 de pips pentru a pierde si nu 40 tot asa ai nevoie de 80 de pips si nu 40 pentru a face acelasi profit.

 

Acelasi scenariu dar cu un leverage mai mare, la fel ca in exemplele anterioare iti mareste numarul optim de tranzactii la 22. La un leverage de 100:1, in momentul deschiderii pozitiilor contul ar arata cam asa:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

10001000550450

 

In cel mai rau punct, cu cateva milisecunde inainte ca toate pozitiile sa se inchida la SL, contul ar arata asa:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

100056055010

 

Ai putea astfel sa tranzactionezi liber 22 de tranzactii fara sa iti faci griji de vreun margin call. Nu uita totusi ca 22 de tranzactii pierzatoare inseamna o cadere de 44%. Pentru cei mai multi dintre voi o gaura de 44% in cont nu reprezinta o experienta placuta, sunt sigur. Pentru a putea tranzactiona liber fara sa iti faci griji ca banii nu iti ajung si ca dai in margin call ai nevoie sa iti reduci riscul per trade. Totusi, sa faci asta pe un cont de 1000$ sau mai putin inseamna sa tranzactionezi pentru sume de 10$ sau mai putin si sa deschizi pozitii de 1000 unitati sau mai putin. Can intri atat de adanc in lumea conturilor micro, dupa parerea mea, cred ca e mai bine sa iti reconsideri planul si sa incluzi in el si o marire de capital.

 

Sa nu credeti in „procentele nu banii conteaza” cand tranzactionati conturi mici. Cand tranzactionezi pentru sume de 10$ sau mai putin nu va veti putea concentra asa cum ar trebui. Pana la urma cata presiune poti simti atunci cand esti fata in fata cu o pierdere de 10$? Daca nu exista presiune, durere, nu exista vointa, progres. Ce te va motiva sa continui sa inveti, sa citesti, sa cercetezi si sa experimentezi cand tot ceea ce ai putea castiga se limiteaza la sume de genul 10 sau 20$? Trebuie sa simti presiunea pierderii pe fiecare tranzactie proasta. Nu intratat de mult incat sa iti afecteze cursul obisnuit al vietii tale, dar destul cat sa te faca sa iti doresti sa eviti pierderile cu orice scop.

 

Leverage 50:1

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

5000500005000

 

Risk 1% din Balanta per trade sau 50$

SL: 50 pips

 

Ca sa risti 50$ pe 50 pips trebuie sa tranzactionezi un minilot – 10000 unitati - per trade. Asta iti ofera o valoare de 1$/pips si 50$/50 pips. Marginea folosita per trade e 200$. Numarul optim de tranzactii este 20. Cu toate pozitiile deschise contul ar arata asa:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

5000500040001000

 

In cel mai rau caz ar arata asa:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

5000400040000

 

In momentul asta ai primi chiar si un margin call, dar asta nu ti-ar afecta strategia pentru ca oricum la acest nivel toate ordinele sunt la SL.

 

Dupa cum bine se poate vedea, un cont de 5000$ cu un risc de 1% arata mult mai bine. Ai destul loc pentru 20 de tranzactii si nu ai pierde decat 20% din cont in cel mai rau caz. In piata reala conditiile astea nu ar fi atat de proaste. Pana la urma rareori ai sa deschizi 20 de trade-uri simultan la riscul asta si cel mai probabil nu toate tranzactiile se vor inchide in acelasi timp si pe minus.

 

Leverage 100:1

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

5000500005000

 

Risk 1% din Balanta per trade sau 50$

SL: 50 pips

 

Acelasi scenariu, dar cu un leverage mai mare. Numarul optim de tranzactii creste pana la 33. Marginea necesara per trade scade la 100$. Cu toate 33 pozitiile deschise contul arata asa:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

5000500033001700

 

In cel mai rau caz, inainte ca toate pozitiile sa dea in sl, contul ar arata asa:

BalantaEquityMargine FolositaMargine Disponibila

50003350330050

 

Nu vei primi un margin call si vei putea sa iti inchizi toate tranzactiile la SL.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

In incercarea de a nu ma lungi prea mult, nu am acoperit decat cateva scenarii. Cred insa ca aceste calcule simple sunt destule pentru a va putea face o idee despre ce inseamna margin sau leverage si despre cum va afecteaza acestea trading-ul. Adaptati aceste calcule conturilor voastre si vedeti unde va plasati. Am folosit sl-uri care sa imi permita calcule cat mai usoare desi sunt constient ca putin dintre voi folosesc exact aceleasi sl-uri. Am folosit leverage-ul de 50:1 pentru ca e cel mai mare leverage permis la brokerii americani si 100:1 pentru ca e un leverage oferit de foarte multi brokeri buni in europa. E si leverage-ul pe care eu il folosesc momentan. Calculele sunt ipotetice, insa ilustreaza intocmai conceptele care trebuiesc cunoscute.

 

Cateva puncte cheie

 

Pentru un trading optim este bine sa eviti margin call-urile cu orice pret. Daca nu ai posibilitatea de a iti inchide toate pozitiile la SL, conform strategiei, atunci metoda ta de trade nu va oferi rezultate corecte, concrete.

 

Trebuie sa detii intotdeauna controlul asupra banilor si pozitiilor tale. Fa intotdeauna calcule si asigura-te ca pana si daca cel mai rau scenariu posibil s-ar materializa toate tranzactiile tale vor fi inchise la SL si nu prin margin call. Daca dupa strategia ta, SL-ul trebuie sa fie la 100 de pips de intrare, atunci asigura-te ca pretul se poate duce pana la -99 de pips fara ca sa se declanseze vreun margin call. Pretul poate face orice si poate oricand sa transforme un trade de -99 intr-un trade profitabil. Nu fa greseala de a nu permite acestui lucru sa se intample din cauza unei proaste administrari a banilor si a incasarii unor margin call-uri neasteptate.

 

Leverage-ul, in opinia mea, nu este un “killer”. Subcapitalizarea si proasta administrare a fondurile este un “killer”. Leverage-ul este doar un instrument care, daca este folosit cum trebuie, va functiona intotdeauna in avantajul tau. Bineinteles ca daca abuzezi de el si il folosesti in mod incorrect nu te va ajuta cu nimic, dar pana la urma ce instrument folosit incorect ati vazut voi sa functioneze correct? Utilizarea corecta a leverage-ului nu este sinonima cu utilizarea unui leverage cat mai mic. Foloseste atat de mult leverage cat iti trebuie tie, dar ai intotdeauna grija ca fondurile tale sa iti permita o executie optima a strategiei de trnzactionare.

 

Nu face greseala de a deschide mai multe trade-uri plecand de la ideea ca balanta flotanta (equity-ul) ti-o permite. Equity-ul se poate schimba foarte repede si se poate schimba in mod dramatic. Daca deschizi mai multe trade-uri ce folosesc ca margine equity-ul crescator fara a iti asigura acel equity printr-o miscare a sl-urilor in sens pozitiv (ridicand sl-ul mai sus te asiguri ca equity-ul nu va scadea niciodata sub o anumita suma, o suma ceva mai mare decat in cazul sl-ului original) nu faci decat sa iti maresti sansele de a da in margin call. Indiferent cat de bine arata equity-ul tau si cat de favorabile par a fi conditiile de piata fa-ti intotdeauna calculele pentru cel mai rau scenariu posibil. In calculul acelui “numar optim de trade-uri” am luat intotdeauna in calcul cel mai rau caz posibil, in care absolut toate trade-urile ating sl-ul. Fa aceleasi calcule de fiecare data cand deschizi un nou trade si nu deschide niciodata un numar de trade-uri mai mare decat numarul optim.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 luni mai târziu...

Leverage-ul iti ofera abilitatea de a controla sume mari de bani folosind prin comparatie foarte putin din banii tai personali. Leverage-ul iti spune practic de cat de multi bani ai nevoie ca sa poti controla o anumita suma de bani care apartine brokerului. Cu cat e mai mare leverage-ul cu atat poti controla mai multi bani.

 

Daca leverage-ul tau este de 200:1 vei putea controla o pozitie de 100,000$ folosind numai 500$ din banii proprii. Daca leverage-ul tau este de 100:1 vei putea controla o pozitie de 100,000$ folosind numai 1000$ din banii proprii.

 

Depozitul de 1,000$ se numeste margine si e folosit de brokerul tau pentru a iti mentine pozitia deschisa. Marginea reprezinta suma de bani de care ai nevoie pentru a controla 100,000$ din banii brokerului.

 

Cand tranzactionezi in marja, depozitul tau nu reprezinta o parte din investiie. De exemplu, intr-o pozitie de 100,000$, depozitul tau de 1,000$ nu face parte din suma totala de 100,000$. Nu e ca si cum tu vii de acasa cu 1,000$ si brokerul mai pune 99,000$. Brokerul pur si simplu deschide o pozitie de 100,000$ pe piata interbanacara in numele tau folosind 100,000$ din banii proprii. Depozitul de 1000$ nu reprezinta decat o garantie.

 

Daca piata se misca impotriva ta 1%, pozitia de 100,000$ isi reduce valoarea pana la 99,000$. Pentru ca acei 100,000$ sunt banii brokerului acesta va dori in mod normal sa se asigure ca nu va pierde nici un ban din cauza incompetentei tale in a deslusi directia viitoare a pieteie si astfel va lua 1000$ din banii tai pentru a isi acoperii pierderile. Daca acei 1000$ sunt toti banii tau, atunci pozitia va fii inchisa, iar contul tau va fi ras.

 

Daca piata merge in favoarea ta 1%, pozitia de 100,000$ isi va mari valoarea pana la 101,000$. Daca decizi sa inchizi pozitia in acest moment, brokerul isi va lua inapoi cei 100,000$, va elibera depozitul (margin-ul) de 1000$, si iti va de cei 1000$ ramasi in plus (101,000$ - 100,000$). Contul tau personal va creste de la 1000$ la 2000$.

 

Practic tu tranzactionezi banii brokeruluil. In schimbul comisionului (spread-ul) pe care tu il platesti brokerului, acesta iti ofera tie acces la banii lui si la piata interbancara. Atat timp cat castigi el nu va avea nici o problema cu faptul ca tu ii tii banii blocati pe piata. Asta pentru ca el are astfel garantia ca isi va primi inapoi banii care ti-a imprumutat. Asta e singurul lucru care il intereseaza pe broker – banii lui. Atat timp cat din pozitia ta el isi poate lua inpoi toti banii pe care i-a pus acolo, tot ceea ce e peste ramane al tau. Bineinteles, cand pozitia ta o ia in directia gresita si produce pierderi, brokerul trebuie sa se asigure ca nu pierde nici un bani cu tine si astfel se foleseste de banii tai pentru a isi acoperii pierderile.

 

E ca si cum ai imprumuta 1,000$ de la un prieten si i-ai promite ca ii vei aduce banii inpoi intr-o luna. Daca in acea luna tu transformi 1,000$ in 5,000$ restul de 4,000$ ramane al tau. In schimb daca din 1000$ faci 500$ atunci va trebui sa platesti cei 500$ lipsa din buzunarul tau. Acelasi lucru se aplica la trading-ul in marja. Imprumuti bani de la broker cand deschizi o pozitie si ii dai brokreului banii inpoi cand o inchizi. Cand ii dai banii inpoi, tot ce e peste suma initiala bagi tu in buzunar in timp ce tot ce e sub suma intiala, acoperi tot tu din buzunarul propriu.

 

Daca pozitia ta e pe rosu si pierde bani broker-ul te va urmarii indeaproape si te va verifica constant pentru a se asigura ca tu ai destui bani in cont pentru a acoperii pierderile. In momentul in care banii din cont nu sunt suficienti pentru a acoperii pierderile, primesti ceea ce se cheama margin call. Cand pozitile tale deschise cad sub nivelele de margine disponibila, vei primi un margin call si cateva sau chiar toate dintre pozitiile tale vor fi inchise de catre broker la pretul pietei.

 

Margine necesara (Margin required): suma de bani de care ai nevoie pentru a deschide o pozitie

Margine folosita (Margin Used): suma de bani blocata de brokerul tau pentru a iti mentine pozitiile curente deschise (margine necesara per pozitie * numarul de pozitii deschise)

Margine disponibila (Margine Disponibila): suma de bani din contul tau care e disponibila pentru deschiderea de noi pozitii.

Euqity: balanta flotanta a contului tau, care depinde de valoarea pozitiilor deschise. Cand toate pozitiile sunt inchise aceasta valoare este egala cu cea a balantei contului.

 

Margine disponibila = Equity – Margine Folosita

 

Daca Equity > Margine folosita NU PRIMETI MARGIN CALL

Daca Equity <= Margine Folosita PRIMESTI MARGIN CALL

 

Multe site-uri forex sunt destul de “biased” in ceea ce priveste leverageul si pe multe dintre acestea veti gasi leverage-ul ca fiind numit “killer” (well... pe babypips cel putin, unde desi matematica si felul lor de a explica arata foarte clar ce e ala leverage sau maring, exemplele lor nu mi se par prea concludente). Personal, nu sunt de accord cu aceasta afirmatie. Consider ca leverage-ul este instrumentul care le ofera traderilor reatil buni ocazia de a isi transforma talentul in bani. Desigur ca daca esti un trader slab, leverage-ul mare nu va face decat ca lucrurile sa mearga si mai prost pentru tine, dar sincer… Cui ii pasa? Un trader slab este ca si un architect de doi lei (sau orice alta profesie). Asa cum nu as discuta cu cel din urma despre planurile unei noi case pe care vreau sa mi-o construiesc, la fel nu as discuta cu cel dintai despre trading. Pentru a mentine calculele cat mai simple spreads, slippage, sau requotes nu vor fi luate in considerare. Exemplele au la baza perechea EURUSD. Prin exemple incerc sa evidentiez mecanismul margin call-ului si indemn la un control complet asupra fondurilor prin luarea intotdeauna in considerare a celui mai rau caz posibil.

 

Salut!

Stiu ca e un noroc sa imi raspunzi, dar imi asum riscul.

Sunt nou in trading. Am pierdut 800 euro pe real. Am jucat pe demo putin, dar mi-am dat seama ca nu ajuta.

Stiu, trebuie sa citesc, muuuuuult. Am o ora pe zi pt citit. Dar nu am timp un an sa stau sa citesc si apoi sa tranzactionez.

Problema mea este:

Am 2000 euro si vreau sa ajung in scurt timp (o luna) sa pot sa castig zilnic (in medie), 25 euro pe zi. Pariind pe eur/usd.

Citesc stirile pe zf.ro si capital.ro. Stiu, ajuta prea putin acest lucru.

Insa sunt prea multe carti de citit (chiar si pt inceput). Am rasfoit o carte de incepatori. De la cei de la admiralmarket.ro. Cred ca imi trebuie universtate+master sa deslusesc tainele analizei fundamentale a graficelor si alte chestii din astea. Eu am terminat matematica. Cred ca e putin mai greu (ca teorie) cu aceste analize pe grafic in trading. Implica si economie si psihologie profunda.

Insa pentru 25euro/zi castig chiar nu as putea sa ma lipsesc de invatarea acestor teorii? Stiu, nu ti-i da nimeni acest bani. Sunt la fel de greu de obtinut cum ar fi greu 1 milion de euro. Sau 1 miliard.

Important e sa prevad trendul. Deschid tranzactia la un moment dat (cand apare un semnal ce tine de o stire puternica si de analiza graficelor) si o inchid la momentul oportun (care iarasi nu e usor de vazut). Nu e simplu, imi dau seama.

De asta am nevoie de cateva sfaturi pentru a indeplini ceea ce mi-am propus. Am citit cateva ceva pe aici.

Ce mi se pare cel mai important este sa detin informatia la momentul potrivit. Poate ca nimeni nu detine asta. Insa eu nu vreau decat sa urmez trendul format de putin timp (citeva minute, sa zicem). Adica, pentru 25euro/zi nu cred ca trebuie sa devin expert trader.

Regulile de baza trebuie sa le stiu, evident. Ma poti ajuta cu cateva sfaturi, te rog?

Am nevoie de cineva care sa imi spuna: deschide acum, inchide acum(asta ar fi ideal). Atat. Asta face un broker, dar nu stiu unul cu experienta vasta. Am jucat pe oanda.com singur. Citesc analizele brokerilor de acolo dar...mai eficient ar fi sa imi spuna cineva "acum e momentul". Desigur, nu e o garantie de castig, dar...experienta unui trading e mai mult decat experienta mea care e zero. Din 2000 euro bagati in trading vreau sa castig 500 euro/ lunar. Nu e putin, raportat la valoarea investitiei.

Multumesc si sper sa ai timp pentru mine!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 lună mai târziu...

sunt incepator si va urmaresc de ceva timp.

am exersat de cateva luni pe cateva conturi demo la teletrade. plecam de la 2000 usd si ajungeam in 2-3 luni la 10-12k. recunosc ca nu eram atent la detalii si nu am inteles cum sta treaba cu volumul tranzactiei, adica acele unitati.

nici din analiza detaliata de mai sus a lui criodi nu am inteles cum sta treaba.

"Ca sa obtii 20$ pentru fiecare 40 pips trebuie sa deschizi o pozitie de jumatate de minilot – 5000 unitati"

"Ca sa risti 50$ pe 50 pips trebuie sa tranzactionezi un minilot – 10000 unitati - per trade" spune criodi.

prin ce calcule a obtinut unitatile sau minilotul ca nu pricep.

de exemplu acum am un cont demo pe oanda de 200 euro si cand deschid o tranzactie pe acest cont (laverage 50/1), nu imi da voie sa bifez la volume decat 0,05. ce inseamna asta? ce suma tranzactionez? 200euro x 50 x 0,05?

exista vreun calcul prin care se determina volumul ala sau unitatile de care vorbeste criodi?

in speranta unui raspuns va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Pe scurt, pe orice pereche cu USD in coada (in exemplul meu EURUSD), la fiecare minilot, adica la fiecare 10 000 unitati, tu castigi sau pierzi un dolar per pip. Daca vrei sa obtii 20$ pentru 40 pips trebuie sa tranzactionezi o valoare care sa iti dea 0,5$ per pip. Asta pentru ca 0,5$ * 40 pips = 20$. Si cum la fiecare 10 000 unitati tu castigi 1$ per pip, atunci la 5000 de unitati ai sa castigi 0,5$ per pip. Asa ca daca vrei sa risti 20$ in 40 pips trebuie sa tranzactionezi 5000 unitati sau jumatate de minilot. Asa am obtinut cifrele alea. Aceasi metoda de calcul poti sa o aplici pe toate perechile cu USD in coada. Este super simplu.

 

E un pic mai complicat insa cand vine vorba de perechile care nu au USD in coada ci oricare alta moneda. Eu n-am sa mai scriu aici care e matematica din spatele calculelor pentru ca au facut-o altii inaintea mea. Ai AICI un post de-al lui tradelover in care explica foarte concis cum functioneaza matematica.

 

Mai jos ai atasat un indicator de-al meu care iti afiseaza cate unitati trebuie sa joci daca vrei sa risti o anumita suma in $ pe o anumita distanta in pips. In indicator ai o optiune pentru suma de bani pe care vrei sa o risti si cinci optiuni diferite pentru sl. Indicatorul o sa iti afiseze in coltul din stanga sus cate unitati trebuie sa joci pentru fiecare sl in parte pentru a risca suma de bani pe care o vrei.

The_Lots.mq4

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

nu conteaza daca vreau sa obtin 20 dolari la 40 pips, nu ma intereseaza ce valoare are pipul. asta am inteles.

daca se poate sa-mi explice cineva (daca are rabdare ca poate e o prostie ceea ce intreb dar chiar nu gasesc raspuns) cum e treaba cu volumul.

in casuta de deschidere a unui tranzactii la "volume" apar cateva valori: 0,01; 0,02; 0,03; 0,05; 1; 2.

nu inteleg ce suma tranzactionez.

v-am spus ca am un cont demo de 200 dolari (nu euro cum am spus, greseala mea). (in jurul acestei sume voi deschide unul real, poate putin mai mare, insa asta dupa ce-mi voi clarifica toate notiunile) am incercat sa bifez la volume 1, mi-a spus bani insuficienti.

mi-a dat voie sa bifez la volume 0,05. ce inseamna asta?

ce suma tranzactionez? 0,05 din suma adica 5%? sau nu are legatura cu valoarea contului de 200 si cifrele astea de 0.05, 1, 2,sunt fixe si 1 inseamna 10000$, 2 inseamna 20000$, 0.05 inseamna 500$, 0.5 inseamna 5000$ si asa mai departe?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cifrele de 0.1, 0.5, 1, 2, 10, 50 sunt fixe, nu au legatura cu valoarea contului. iti prezint aici succint:

 

1 = 1 lot = 100,000 unitati din valuta de baza

0.1 = 0.1 loturi = 1 minilot = 10,000 unitati tot din valuta de baza

0.01 = 0.01 loturi = 1 microlot = 1,000 unitati tot din valuta de baza

 

asta ar fi cam tot legat de volume. acuma, care e faza cu valuta de baza? (daca stii notiunile astea, sper sa nu te plictisesc, raspund aici in speranta ca si alti incepatori isi vor gasi raspunsul in explicatiile de aici)

 

Valuta de baza inseamna prima valuta dintr-o pereche valutara. La EUR/USD, valuta de baza este euro. La GBP/USD, valuta de baza este lira, s.a.m.d.

 

Practic, tu cand tranzactionezi:

 

1. Intri long pe EUR/USD cu 1 lot, cumperi 100,000 euro (valuta de baza) si vinzi 100,000 inmultit cu cursul de schimb dolari (adica in jur de 133,000 dolari, nu mai deschid meta traderul la ora asta, ca iar ma apuca dimineata uitandu-ma pe grafice Posted Image )

2. Intri short pe EUR/USD cu 1 lot, vinzi 100,000 euro (iarasi, valuta de baza, intotdeauna volumul tranzactionat este al valutei de baza) si cumperi 133,000 dolari

 

In situatia ta, tu cand zici ca tranzactionezi 0.05 pe o pereche, inseamna ca volumul tranzactiei e de 5000 de unitati din valuta de baza [pe EUR/USD inseamna 5000 euro, pe GBP/USD inseamna 5000 lire, pe USD/CAD inseamna 5000 dolari americani, pe USD/JPY inseamna 5000 dolari (tot americani, evident Posted Image ) ]

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.