Sari la conținut

Trading-ul, un joc al probabilitatilor


Criodi

Postări Recomandate

  • Moderators

Am sa postez aici cateva traduceri ale catorva fragmente din cartile lui Mark Douglas (Trading in the zone, The Disciplined Trader), alaturi de alte cateva opinii proprii formate de pe urma studierii titlurilor mentionate anterior dar si a experientei acumulate pana acum. Personal am invatat foarte multe din studierea acestor lucrari si deschid acest topic in speranta ca cei care-l vor citi se vor orienta si ei catre cele doua titluri mentionate de mine pentru a se bucura de aceleasi informatii valoroase de care am profitat si eu. E un exercitiu bun si pentru mine pentru ca imi perminte sa revizitiez cateva portiuni de care am nevoie sa imi reamintesc.

 

Caracteristica fundamentala a pietei

 

In orice moment dat piata poate face orice. Ceea ce inseamna ca pretul o poate lua in orice directie in orice moment.

 

Daca traderii ar fi crezut cu adevarat ca orice se poate intampla pe piata la un moment dat, ar fi fost cu mult mai putini pierzatori si cu mult mai multi castigatori constanti decat sunt acum.

 

Cum stim ca orice e posibil ? Acest lucru e usor de demonstrat. Tot ce trebuie sa facem e sa analizam componentele fundamentale ale pietei si sa intelegem cum opereaza acestea. Traderii reprezinta componenta fundamentala a oricarei piete. Acestia actioneaza ca o forta asupra preturilor, miscandu-le fie in sus fie in jos in functie de perceptia lor asupra valorii produsului tranzactionat. Fiecare dintre acestia isi exprima astfel opinia fata de diferenta dintre pretul curent al produsului si valoarea pe care ei o perecep ca fiind corecta. Un trader care considera ca produsul este subevaluat va cumpara, urmarind sa il vanda mai tarziu la un pret mai mare, iar cel care considera ca produsul este supraevaluat il va vinde acum, urmarind sa il cumpere inapoi mai tarziu la un pret mai mic. Insa motivele pentru care fiecare dintre traderi va considera un produs subevaluat sau supraevaluat la un moment dat variaza extrem de mult si pot forma o lista interminabila. Combinand astfel lista interminabila de motive ce pot sta in spatele fiecarei tranzactii cu numarul imens de participanti la piata putem concluizona ca orice miscare poate avea loc in orice moment.

 

Un exemplu extras din cartea lui Mark Douglas ilustreaza o intamplare ce ii are ca actori principali pe directorul unei comapni de brokeraj si un analist tehnic angajat. Acesta subliniaza foarte bine aceasta caracteristica fundamentala a pietei

 

Intr-o zi, in timp ce cei doi urmarea piata, analistul a calculat doua nivele de suport si rezistenta intre care pretul se misca in acel moment. Analistul ii explica directorului importanta acestor doua nivele si afirma ca daca pretul va atinge unul dintre acele nivele se va opri si o va lua in directia opusa. Mai calculase el de asemenea ca daca pretul va atinge acel nivel de suport acesta se va dovedi a fi low-ul zilei si ca mai departe pretul nu poate sa mearga decat in sus.

Si asa au urmarit cei doi cum pretul cobora incet incet catre nivelul calculat de analist. Cand in cele din urma pretul a atins acel nivel, directorul se uita la analist si il intreaba: “Asta e pretul la care piata se va opri si o va lua in directia opusa, corect ?” La care analistul raspunde: “Bineinteles, asta e minimul zilei.” “Aiurea!! Fi atent!” raspunde directorul. Acesta ridica telefonul si suna grefierul care se ocupa de ordinele pentru boabe de soia(prodsul urmarit), si lanseaza un ordin de vanzare de doua milioane de unitati la pretul pietei. In numai 30 secunde dupa ce acesta plaseaza ordinul pretul taneste inca 10 centi in jos. Directorul se intoarce apoi catre analistul ingrozit si il intreaba calm: “Unde ziceai ca trebuie sa se opreasca pretul ? daca eu pot face asta atunci oricine o poate face.”

  • Upvote 10
  • Downvote 3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Avantajul unui trader: gandirea in probabilitati

 

Paradoxul probabilitatilor: Evenimente random, rezultate consistente

 

Iata un paradox ineresant. Casinourile fac profituri constante zi dupa zi an dupa an in urma unui eveniment care are un rezultat pur si simplu intamplator, random. In acelasi timp multi traderi cred ca rezultatul comportamentului pietei nu este random, dar cu toate acestea nu reusesc sa produca profituri consistente. Nu cumva ar trebui ca un eveniment neintamplator, consistent, sa produca rezultate consistente in timp ce un eveniment intamplator, random, ar trebui sa produca rezultate random, inconsistente ? Ceea ce propietarii de cazinouri, pariorii experimentati si cei mai bun traderi inteleg e ca pana si evenimentele random pot produce rezultate consistente daca poti aduce probabilitatile de partea ta si daca dispui de un esantion de o marime destul de mare.

 

Ceea ce face gandirea in probabilitati atat de greu de inteles si de aplicat este tocmai acest paradox al celor doua planuri: viitorul apropiat si viitorul departat. Ma refer aici la rezulatele pe termen scurt si la rezultatele pe termen lung.

 

Pe termen scurt, norocul e cel care face diferenta. De ce ? Pentru ca, asa cum am explicat, rezultatul fiecarei tranzactie individuala este random. Atat timp cat nu aveti puterea de a misca singuri pretul, depindeti de ceilalti traderi pentru ca pretul sa o ia in directia favorabila voua. Si daca nu stiti ce gandesc ceilalti participanti si nu stiti ce au de gand acestia sa faca pe viitor atunci pozitia voastra in piata va avea un rezultat random.(adica fie pierdeti, fie castigati, in functie de cum judeca si apreciaza ceilalti valoarea de pe piata a produsului tranzactionat).

 

Ce trebuie inteles prin “rezultat random” se refera defapt la un “rezultat probabil” dar nicidecum sigur. Daca nu indepliniti una din conditiile de mai sus atunci cu siguranta ca nu veti sti niciodata sigur ce se va intampla peste un minut sau peste o ora sau peste un an pe piata. Ce puteti insa sa stiti este cam care ar fi cel mai probabil eveniment ce ar putea avea loc in continuare. In functie de capacitatea voastra de a intelege piata si a anticipa miscarile acesteia puteti decide cam ce s-ar putea intampla pe piata cu un grad mai mic sau mai mare de reusita. Cand insa nu stiti cu siguranta ce se va intampla in continuare, atunci oricat de mare ar fi probabilitatea ca evenimentul anticipat sa se intample, rezultatul va fi in continuare random. De ce? Pentru ca si daca probabilitatile sunt de partea voastra in proportie de 90% nu puteti sti niciodata daca urmatorul eveniment va face parte din acei 90% favorabili sau din cei 10% nefavorabili. Ce puteti sti insa e ca in urmatoarele 100 tranzactii cu aproximatie 90 vor fii pozitive iar 10 vor fi negative. A nu se intelege ca daca am avut deja 10 tranzactii pierzatoare, urmatoarele 90 vor fi pozitive. Ce trebuie sa se inteleaga e ca trebuie sa tratam fiecare eveniment individual asa cum este el… individual. Daca ultimele 10 tranzactii au fost negative nu inseamna ca urmatoarea va fi negativa si ea si nici daca ultimele 10 au fost pozitive nu inseamna ca urmatoarea va fi in continuare pozitiva. Fiecare eveniment individual nu este influentat de evenimentele anterioare.

 

Traderii de succes inteleg ca rezultatele pe termen scurt nu sunt de mare importanta si nu se lasa influentati de cele mai recente rezultate ei alegand intotdeauna sa se concentreze pe imaginea de ansamblu si pe rezultatele pe termen lung.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Rezultatele pe termen lung, nu mai au nici o treaba cu norocul. Pe termen lung priceperea fiecaruia dintre noi in a intelege piata si miscarile ei este cea care face diferenta. Aici strategia, tactica, metoda, sau cum vreti voi sa ii spuneti e cea care face diferenta. Ca sa castigati pe termen lung aveti nevoie de o strategie care sa intoarca probabilitatile de partea voastra.

 

Abia acum se intelege defapt valoarea acelor evenimente proabile, random, descrise mai sus. Doar pe termen lung putem observa defapt acele rezultate consistente formate din evenimente ale caror rezultat tratat individual va fi intodeauna random. Abia acum putem observa acel paradox descris mai sus si doar dupa aceasta perioada mai lunga de timp putem face diferenta dintre traderii de succes si cei pierzatori.

 

Ce defineste o strategie de succes ? In primul rand componenta umana. Aspectul psihologic al acestei activitati este cel mai important dintre toate. Pune doi oameni sa tranzactioneze urmand aceasi strategie si mai mult ca sigur, rezultatele vor fi diferite.

 

Teoretic, strategia ideala este cea care are o probabilitate de reusita(edge) cat mai mare combinata cu un risk reward ratio cat mai bun. Adica tranzactii favorabile in, sa zicem, 80% din cazuri si un castig cat mai mare pe fiecare tranzactie fata de riscul asumat.

 

In general trebuie sa gasim un echilibru intre cele doua. Daca probabilitatile sunt mari atunci ne permitem si un rr ratio mic, iar daca probabilitatile sunt mici avem nevoie de un rr mare. Cu cat ambele au valori mai mari cu atat strategia va genera profit mai mare.

 

Daca am un edge care, teoretic, imi da o probabilitate de reusita de 70% (adica castig in 7 din 10 tranzactii) atunci in cele fiecare din cele 7 tranzactii castigate pot sa mentin chiar si un un risk reward ratio sub unitar pentru ca oricum imi voi acoperi pierderile din cele 3 tranzactii si voi iesi pe plus (voi avea un positive expectancy/voi castiga pe termen lung)

Dar daca am un edge care, teoretic, imi da o probabilitate de reusita de 30% (adica castig 3 din 10 tranzactii) atunci in ficeare din cele 3 tranzactii castigate am nevoie de un risk reward ratio mai mare astfel incat sa imi pot acoperi pierderile din cele 7 tranzactii necastigatoare si sa raman totusi cu ceva si pentru mine (altfel voi avea un negative expectancy si voi pierde pe termen lung)

 

In concluzie, tradingul este un joc al probilitatilor, in care cei norocosi dar nepriceputi vor castiga luna asta, dar vor pierde pana la sfarsitul anului, iar cei priceputi si care gandesc in probabilitati, poate vor pierde luna aceasta, dar vor castiga cu siguranta pana la sfarsitul anului.

 

Pentru cei care sunt la inceput, dupa parerea mea e obligatoriu sa cititi Mark Douglas. Are doar doua carti care, dupa parerea mea, va vor invata mai mult decat oricare alta carte sau forum sau blog sau oricare alt individ. Invatati acolo despre cele mai importante aspecte ale tradingului si anume: ganditul in probabilitati si aspectul psihologic al acestei activitati. Imi pare rau ca nu le-am citit decat acum vreo cateva luni. Daca le-as fi citit in primele mele luni pe forex probabil ca as fi progresat mult mai repede in domeniu. Nu le recomand insa celor care s-au apucat acum o saptamana de trading. Ar fi ideal daca ati avut deja prima experienta pe real, dar este aboslut necesar sa aveti deja o gama ceva mai larga de cunostinte despre piata inainte de citi Mark Douglas.

 

Textele italic sunt traduceri ale unor fragmente din “Trading in the zone” de Mark Douglas

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

A avea dreptate sau nu, fata de a castiga bani

(fragment din”The disciplined trader”)

 

Ideea despre conceptele de “a avea drepate” sau “a nu avea dreptate”, asa cum va puteti voi gandi la ele in mod traditional, e ca acestea defapt nu exista pe piata. Diplomele, reputatia chiar si un IQ mare nu te fac sa ai dreptate in acest mediu asa cum te-ar face ele in societate. Traderi care actioneaza in piata deschizand o pozitie sunt singurii care actioneaza asupra preturilor facandu-le sa se miste. Miscarea creaza oportunitati de a face bani si a face bani e ceea ce tradingul reprezinta defapt. Acest lucru e deasemnea valabil si pentru hedger-ul care tranzactioneaza pentru a-si proteja valoarea bunurilor sale.

Fiecare trader individual va defini ce conditii de piata reprezinta o oportunitate destul de buna de a deschide un trade in functie de motivele sale. Indiferent de cat de gresite crezi tu ca sunt acele motive, daca resultatul net al actiunii colective al tuturor traderilor care participa pe piata misca preturile impotriva ta atunci ei au dreptate si tu esti cel care pierde.

 

Nu poti spune insa ca piata e incorecta in ceea ce face. Piata pur si simplu este. Astfel tu ca si trader individual care interactionezi cu piata – mai intai ca un observator in cautare de oportunitati si apoi ca si participant executand un trade contribuind la comportamentul general al pietei – trebuie sa te confrunti cu un mediu in care numai tu poti gresi si niciodata invers. Astfel tu ca si trader trebuie sa decizi ce este mai important – a avea dreaptate sau a face bani – pentru ca cele doua nu sunt intodeauna compatibile sau consistente una cu cealalta.

 

Aviz astfel celor care nu sunt in stare sa isi taie pierderile cat mai rapid sperand ca piata se va intoarce la un moment dat in favoarea lor si sa le dea dreptate. A avea dreptate mereu nu este o conditie obligatorie pentru a putea castiga pe termen lung. Asa ca atunci cand aveti o pozitie pe minus intr-un moment in care motivele pentru care ati intrat in piata nu mai sunt existente inchideti-o. Singurul motiv pentru care ati mai putea tine acea pozitie deschisa este dorinta voastra arzatoare de a avea dreptate. Insa trebuie sa intelegeti ca aceste pierderi asumate pe termen scurt nu fac parte decat dintr-un plan mai amplu, pe termen lung, la sfarsitul caruia veti fi castigatori nu daca ati avut mereu dreptate ci daca vati urmat meru metodologia indeaproape, gandind in probabilitati si invatand sa acceptati aceste pierderile asa cum sunt ele – parte din joc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

am adaugat si eu un vot pt. toate posturile.

sunt intru totul de acord cu sian

 

Numai bine

Toata stima

 

P.S Eu unul daca mai ai timp Criodi de cate o traducere sunt numai ochi si urechi

Editat de Vaxx
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

De ce e important sa intelegem ca “se poate intampla orice”

 

Cei mai buni traderi au evoluat pana la punctul in care ei cred, fara urma de indoiala sau conflict intern, ca “se poate intampla orice”.

Credinta lor in incertitudine e atat de puternica incat pur si simplu le blocheaza mintea din a asocia momentul si circumstantele curente cu ceea ce sa intamplat in trecut sau cu rezultatul ultimelor lor tranzactii. Prevenind aceasta asociatie, ei sunt capabili sa isi goleasca mintea de asteptari rigide si nerealiste despre cum se va exprima piata. In loc sa genereze tipul de asteptari nerealiste despre cum se va comporta piata, asteptari care de multe ori nu aduc decat durere emotionala si financiara, traderii de succes au invatat sa se puna la dispozitia pietei si la orice oportunitate ar putea oferi aceasta in orice moment.

 

Cea mai eficace credinta despre trading pe care un trader o poate avea este ca “se poate intampla orice”. Nu numai ca acest lucru e adevarat, dar va juca si rolul unei fundatii solide pentru un intreg sistem de credinte si principii de care traderul va avea nevoie pentru a avea succes. Fara aceasta convingere mintea lui il va face sa evite sau sa blocheze orice informatie care ar putea indica ca piata va face ceva ce el nu a acceptat ca ar fi posibil. Daca trader-ul crede ca orice e posibil atunci nu e nimic pentru mintea lui sa evite. Astfel perceptia lui asupra pietei se va extinde permitandu-i acestuia sa perceapa informatii care altfel ar fi fost invizible pentru el.

Dar mai important de atat e ca daca traderul va reusi sa stabileasca o astfel de convingere ca “se poate intampla orice” el isi va antrena mintea sa gandeasca in probabilitati. Acest lucru e de departe cel mai important, dar si cel mai greu de inteles principiu pe care el va trebui sa il intelega si sa il integreze in sistemul sau mental. (fragment din "Trading in the zone")

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Moderators

Invata sa gandesti ca un cazinou

 

Abilitatea de a crede in imprevizibiliatea jocului la nivel micro (pe termen scurt) si de a crede in acelasi timp in previzibilitaea jocului la nivel macro (pe termen lung) e ceea ce face casinourile si pariorii profesionisti sa aiba succes in ceea ce fac. Credinta lor in uniciatea fiecarei maini jucate ii face sa evite extenuantul exercitiu mental pe care ar trebui sa il practice in vederea prezicerii rezultatului fiecarei maini individuale. Ei au inteles si au acceptat complet faptul ca nu au cum sa stie ce se va intampla in viitorul apropiat. Foarte important e ca nici macar nu au nevoie sa stie ce se va intampla pentru a castiga bani constant.

Pentru ca nu au nevoie sa stie acest lucru ei nu trebuie sa dea prea multa importanta fiecarui eveniment individual. Astfel ei nu sunt restransi de asteptari nerealistice despre ceea ce urmeaza sa se intample si nici egourile lor nu simt nevoia de a avea dreptate. Ca rezultat, le e mult mai usor sa se concentreze pe atragerea probabilitatilor de parea lor si pe executarea strategiei lor cat mai eficient, devenind mult mai putin susceptbili la a face greseli costisitoare.

 

Cei mai buni traderi folosesc aceasi strategie ca si cazinourile. Nu numai ca acest lucru lucreaza in favoarea lor dar straturile componente ce sustin nevoia unei astfel de strategii sunt exact aceleasi in trading ca si in jocurile de noroc.

 

Trading-ul presupune deasemenea un numar de variabile necunoscute care actioneaza asupra rezultatului fiecarui pattern pe care un trader il poate identfica si folosi in avantajul sau. In trading variabiliele necunoscute sunt toti ceilalti traderi care au potentialul de a intra pe piata si a deschide sau inchide o pozitie. Fiecare pozitie contribuie la pozitia generala a pietei ceea ce inseamana ca fiecare trader care actioneaza pe baza a ceea ce percepe el ca e subevaluat sau supraevaluat contribuie la comportamentul colectiv al pietei afisat in acel moment. Daca acest comportament formeaza un pattern identificabil si daca variabilele folosite pentru a defini acest pattern sunt in conformitate cu definitia traderului pentru o oportunitate de trade, atunci putem spune ca piata ii ofera traderului posibilitatea de a vinde scump sau de a cumpara ieftin in functie de definitia traderului.

 

Sa presupunem ca traderul identifica oportunitatea si decide sa profite de ea deschizand o pozitie. Ce factori vor determina daca piata o va lua in directia aleasa de el sau nu ? Raspunul este: comportamenutl celorlalti traderi!

 

In momentul in care traderul deschide o pozitie si atat timp cat el alege sa mentina acea pozitie deschisa ceilalti traderi vor participa pe piata. Ei vor actiona in functie de convingerile lor asupra pretului.

 

In orice moment, un anumit procentaj din acesti traderi va contribui la un rezultat favorabil traderului nostru, iar un anumit procentaj vor actiona in sens opus. Nu avem cum sa stim insa ce va face fiecare trader si cum va afecta comportamentul sau pozitia noastra ceea ce face ca rezultatul trade-ului sa fie incert.

 

Defapt rezultatul fiecarei pozitii pe care cineva decide sa o deschida in piata e afectat intr-un fel sau altul de comportamentul ulterior al celorlalti traderi care participa pe piata, facand astfel rezultatul tuturor pozitiilor deschise incert. Cum toate tranzactiile au un rezultat incert, atunci ca si in jocurile de noroc, fiecare dintre ele trebuie tratata independent de tranzactiile anterioare sau ce vor urma. Mai mult, daca rezultatul fiecarui eveniment individual este statistic independent de toate celelalte atunci distributia castigurilor si a pierderilor in fiecare set de tranzactii va fi random chiar daca probabilitatile pentru succes sunt in favoarea traderului.

 

Proprietarii de casinouri nu incearca sa prezica sau sa stie de dinainte rezulatatul fiecarui eveniment individual. Pe langa faptul ca ar fi foarte greu sa faci asta, luand in considerare toate variabilele necunoscute prezente in fiecare joc, acest lucru nu e necesar pentru a creea rezultate constante. Proprietarii de cazinouri au invatat ca tot ce trebuie sa faca e sa atraga probabilitatile de partea lor si sa dispuna de un esantion destul de mare de evenimente, astfel incat probabilitatile sa aiba oprtunitatea sa lucreze. (fragment din "Trading in the zone")

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

foarte interesant topicul. subscriu cam la tot ce spune tipul ala, insa am o obiectie mare - piata nu e random. nu stiu de ce multi accepta ideea asta. nu e, oameni buni! inca exista o regula simpla care guverneaza orice segment de piata, si aceea este marimea dezechilibrului dintre cerere si oferta.

 

si din moment ce nu e random, paralela cu cazinourile cade. nu stiu daca ati jucat vreodata la cazino, la niste manivele de alea... n-are absolut nici o legatura cu ce se intimpla in piata. acolo tragi pur si simplu de maneta, si in momentul in care s-a facut combinatia, cistigi. ia sa-mi spuneti, de exemplu, tot asa abordati si piata, trageti de butonul sell sau buy pina cind rupeti contul sau rupeti brokerul? cu money managementul aferent, evident. vreti sa-mi spuneti ca de citiva ani de cind fac profit (mai mare sau mai mic in fiecare luna, dar profit), eu de fapt trag de maneta forexului si am noroc ca-mi ies toate combinatiile? ne! nu e asa.

 

si mai e inca un lucru: daca piata ar fi random, toate strategiile statistice care analizeaza miscarea pietei ar trebui sa aiba succes (evident, impreuna cu un money management responsabil). aratati-mi si mie o astfel de strategie, ca eu n-am gasit-o inca. in schimb, am gasit altceva: niste principii simple dupa care functioneaza piata, si modul in care gindesc si sunt fortati sa actioneze cei care fac aceasta piata. nimic altceva nu conteaza.

 

cam asta e. cine intelege, merge mai departe si culege roadele. cine nu, nu.

Editat de Scrat
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.